Gyventojų klausimams dėl elektros tiekėjų – speciali telefono linija

Konsultacijos

Gyventojus, patenkančius į pirmąjį elektros tiekėjo pasirinkimo etapą, artimiausiu laiku pasieks priminimai, kad jiems būtina dar šiemet pasirinkti elektros tiekėją. Šį pasirinkimą šiemet turi padaryti daugiausiai elektros energijos vartojantys gyventojai – per 420 kWh/mėn. arba pinigais – per 60 eurų/mėn. Pasirinkimą vartotojai turi padaryti iki šių metų gruodžio 10 d.

Šiuo metu, daugiau nei 12 000 iš beveik 100 tūkst. nekilnojamojo turto objektų, patekusių į pirmąjį tiekėjo pasirinkimo etapą, gyventojai jau parinko nepriklausomą elektros tiekėją.

„Jau daugiau nei dešimtadaliui pirmojo etapo nekilnojamojo turto objektų nuo naujų metų elektrą tieks nepriklausomi elektros tiekėjai. Matome žmonių susidomėjimą, juos informuojame ir tikime, kad jie, gavę labiausiai jų lūkesčius atliepiantį elektros tiekėjo pasiūlymą, netruks pasirinkti tinkamiausią teikėją savo namams ar kitam turimam nekilnojamajam turtui. Šiam pasirinkimui belieka vos keli mėnesiai, todėl jau artimiausiu metu pirmojo etapo dalyvius informuosime papildomai, apie tai, ką jiems reikėtų padaryti, nelaukiant paskutinės pasirinkimo dienos“, – pranešime spaudai pažymi AB „Elektros energijos skirstymo operatorius“ (ESO) Paslaugų tarnybos vadovas Renaldas Radvila.

Nors elektros tiekėjo pasirinkimo procesas įsibėgėjo ir daliai vartotojų nekyla sunkumų renkantis tiekėją, daliai jų vis dar kyla klausimų dėl elektros tiekėjų pasirinkimo proceso. Kai kurie vartotojai dar nėra tikri ar jie apskritai patenka į pirmąjį etapą.

Todėl ESO, vykdydamas sutartis su vartotojais ir būdamas visuomeninio tiekimo sutarties šalis, paštu, el. laiškais ir/arba sms papildomai informuos gyventojus apie vykstantį pokytį dėl visuomeninio elektros energijos tiekimo. Ypač patenkančius į pirmąjį pasirinkimo etapą. Vartotojams bus pateikta informacija apie visuomeninio elektros tiekimo monopolinių sąlygų atsisakymą, sudarant galimybę laisvai rinktis nepriklausomą elektros tiekėją.

Elektros rinkos liberalizavimo proceso metu buvo aktyviai diskutuojama su Valstybine duomenų apsaugos inspekcija, siekiant užtikrinti tinkamą asmens duomenų apsaugą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų įgyvendinimą šio svarbaus Lietuvai elektros tiekimo rinkai pokyčio metu.

„Taip jau susiklostė, kad po didelio masto informacinių pranešimų siuntimo Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija neretai sulaukia skundų ir paklausimų dėl galimai neteisėto fizinių asmenų kontaktinių duomenų naudojimo. Suprasdami, jog ESO esant sutarties su vartotoju šalimi tenka pareiga informuoti vartotoją apie sutarčių vykdymą ir su tuo susijusius sutarties pasikeitimus, bei atsižvelgdami į ESO pastangas tinkamai įgyvendinti su asmens duomenų apsauga susijusių reikalavimų laikymąsi, tikimės, kad šiuo atveju galimų nusiskundimų iš vartotojų pavyks išvengti“,  – sako Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos direktorius Raimondas Andrijauskas.

Atkreiptinas dėmesys, kad vartotojui gavus elektros tiekėjų pasiūlymą (elektroniniu laišku ar telefonu) būtina atidžiai susipažinti su tiekėjo atsiųsta informacija, palyginti su kitų tiekėjų teikiamais pasiūlymais, nuodugniai perskaityti tiekėjo siūlomą sutartį ir tik tada priimti galutinį sprendimą.

Jei dėl įvairių aplinkybių gyventojai nepasirinktų tiekėjo, jie nuo 2021 m. sausio mėnesio taptų garantinio tiekimo paslaugos, kurią teiktų ESO, naudotojais. Garantinio tiekimo paslauga – tik laikinas sprendimas vartotojams, ne tik dėl ketvirtadaliu didesnės elektros kainos, bet ir kas mėnesį perskaičiuojamos kainos bei pačios paslaugos ribotos trukmės. Galiausiai gyventojas, patenkantis į pirmąjį etapą, per 6 mėn. vis vien turės pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją. Tad gyventojams nereikėtų atidėlioti sprendimo ir verta dar šiemet iki 2020 m. gruodžio 10 d. pasirinkti elektros tiekėją savo namams ar turimam nekilnojamajam turtui.

Į pirmąjį etapą patekę gyventojai elektros tiekėją turi pasirinkti iki gruodžio 10 d. Šiuo metu savo paslaugas teikia penki elektros rinkos žaidėjai. Apie juos ir informaciją apie visuomeninio elektros tiekimo monopolinių sąlygų atsisakymą sudarant galimybę laisvai rinktis galima rasti svetainėje pasirinkitetiekeja.lt arba paskambinus telefonu 8-626-55565.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

ESO biuras Klaipėdoje įsikurs Liepų parke

Tarptautinė nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovė „Newsec“ praneša apie sėkmingai užbaigtus AB „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) biurų atnaujinimo sandorius Klaipėdoje ir ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Kaip ir kada galima perkelti gandralizdžius

Kovo pradžioje į Lietuvą pradės grįžti gandrai. Aplinkos apsaugos agentūros specialistai primena, kad jeigu gandrų kaimynystė nepageidaujama, gandralizdžių perkėlimą galima ...
2024-02-14
Skaityti daugiau

ELTA

Pinga visuomeninis elektros ir dujų tiekimas, didėja valstybės reguliuojami elektros tarifai

Nuo sausio 1-osios įsigalioja nauji elektros ir dujų tarifai. Elektros tarifus visiems vartotojams sausį–liepą didins pakelta reguliuojamoji kainos dalis, tuo ...
2024-01-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This