Kaip Vaitkus savo ir valstiečių mundurą plauna

Politikų tribūna

Nina Puteikienė, Klaipėdos miesto tarybos narė
2020-10-20

Komentarų: 17

Valdžios vyrų atmintis trumpa: pernai buvo patvirtintas Klaipėdos valstybinio jūrų uosto bendrasis planas, kurio esminis akcentas – išorinio uosto statyba atviroje jūroje priešais Melnragę. 2014 m. buvo pakeistas Teritorijų planavimo įstatymas, leidžiant valstybės lygmens bendruosius planus rengti ir atskiroms teritorijoms, kurias vienija funkcinis bendrumas. Uosto teritorija tesudaro vos 5 proc. miesto teritorijos, tačiau tai netrukdo agresyviai diktuoti savo sąlygų visam miestui ir jo ateičiai, nes yra aukštesnio lygmens dokumentas, nei miesto bendrasis planas. Arvydas Vaitkus visą laiką buvo ir tebelieka pagrindiniu Klaipėdos valstybinio jūrų uosto vystymo protagonistu.

Ir staiga jis apsiskelbia Girulių miško, kuriame Vyriausybė ir numačiusi multilmodalinį transporto mazgą, gyvybiškai reikalingą išoriniam uostui, gynėju.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Šį spektaklį jis suvaidina prastai, nes faktai liudija priešingą jo vaidmenį:

1. Birželio 19 d., dar iki Vyriausybės posėdžio, kuriame buvo priimtas nutarimas „Dėl transeuropinio IX B koridoriaus dalies – Klaipėdos geležinkelio mazgo susisiekimo komunikacijų inžinerinės infrastruktūros vystymo planų rengimo pradžios”, numatantis geležinkelio mazgo perkėlimą į Girulių mišką, skambinau Vaitkui, ragindama Valstiečių frakciją kreiptis į Vyriausybę, reikalaujant nepriimti šio nutarimo. Vaitkus telefoninio pokalbio metu ironiškai paklausė, ar aš žinanti, kiek pušų bus iškirsta įgyvendinant šį projektą. Tą pačią dieną raštu kreipiausi į Vaitkų, kaip Valstiečių frakcijos pirmininką, siųsdama jam paruoštą raštą dėl nepritarimo Vyriausybės projektui. Atsakymo jokio negavau. Frakcijos nariai sakė, kad jie net nematė šio rašto. Neniškis pritarė Vyriausybės nutarimui, Vyriausybė jį priėmė. Tada Vaitkus savo fb paskyroje parašė pasipiktinimo kupiną įrašą apie tai, kaip Neniškis niekšiškai pasielgė slapta pritardamas.

2. Parengiau ir du kartus teikiau du sprendimo projektus Klaipėdos miesto savivaldybės tarybai: dėl Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Neniškio pritarimo minėtam Vyriausybės nutarimui panaikinimo ir dėl Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos nepritarimo minėtam Vyriausybės projektui. Vaitkus balsavo prieš abu mano sprendimo projektus, jų nepalaikė Tarybos dauguma.

3. Prasidėjus mano teikiamų sprendimų projektų svarstymui komitetuose, sujudo ir savivaldybės klerkai, ir Tarybos uostininkai. Akivaizdžiai šie sprendimai netenkino jų interesų. Ir tada gimė Vaitkaus aprašomas sprendimo projektas – Vyriausybės nutarimo inicijavimas. Ar neatrodo mažų mažiausiai keista, kad naujas Vyriausybės nutarimas inicijuojamas nepanaikinus Neniškio pritarimo jau Vyriausybės patvirtintam nutarimui ir neišreiškus savivaldybės Tarybos nepritarimo jau patvirtintam Vyriausybės nutarimui? Mano parengti sprendimai darbotvarkėje buvo numatyti svarstyti vėliau. Todėl nusprendžiau nedalyvauti balsavime dėl imitacinio sprendimo. Ir aš buvau teisi – jokių to sprendimo atgarsių nėra. O kodėl turėtų būti – per tą laiką buvo baigtas rengti Lietuvos bendrasis planas su išoriniu uostu. Išorinio uosto architektas – nepabijokime skambių žodžių – Arvydas Vaitkus. Negi jis gali prisidėti prie Klaipėdos bendruomenių ir Puteikienės užmačių išpilti jo kūdikį kartu su jo bambagysle – su geležinkelio mazgo projektu Girulių miške? Tuo tarpu imitacinis sprendimas yra labai parankus prieš rinkimus – visuomenei sprendimas atrodo pozityviai, tuo tarpu geležinkelio mazgo perkėlimo į Girulius projektui jis yra visiškai nepavojingas, nes Lietuvos Bendrojo plano sprendiniai jau suderinti, išorinis uostas jame numatytas Melnragėje. Ir, be abejonės, krovinių srautams reikalingas kelias per šį mišką.

4. Liepos 30 d., surinkusi reikiamą skaičių tarybos narių parašų, kreipiausi į merą dėl Klaipėdos miesto savivaldybės gyventojų apklausos, ar jie pritaria geležinkelio plėtrai Melnragės ir Girulių miške. Šiaip ne taip, pažeidžiant visus terminus, apklausa buvo paskelbta spalio 5 d. Ji vyks iki spalio 30 d. Jeigu joje dalyvaus ne mažiau kaip 15 proc. Klaipėdos gyventojų (registruotų, t. y. apie 20 tūkst.), ji įstatymo numatyta tvarka turės bus svarstoma savivaldybės taryboje ir priimtas atitinkamas sprendimas.

5. Jei dar liko neatsakytų klausimų, pabandykite suprasti motyvus, dėl kurių Vaitkus parašo šį „kūrinį“: bando plauti valstiečių mundurą prieš II-ąjį rinkimų turą, demonstruodamas, kaip jie „kovojo“ už Girulius; kodėl taikiniu tampu aš – lyg ir nekelianti jiems jau jokių pavojų. Tikrasis taikinys – mano inicijuota gyventojų apklausa.

Vaitkus, menkindamas mane, kažkodėl net neužsimena apie ją. Akivaizdu, kad įstatymu numatytas gyventojų pasisakymas prieš Girulių/Melnragės miško naikinimą, keliant ten geležinkelio mazgą, sudarytų pavojų jo perkėlimui į šį mišką.

Todėl raginu visus iki spalio 30 dienos dalyvauti apklausoje. Savo nuomonę galima pareikšti savivaldybės tinklalapyje arba atvykę į savivaldybę – Vieno langelio kabinete.

17 Comments

    • Elena

      Nekviečiu nei vieno balsuoti 🙂 Visi turime savo galvą . Miestas ne tik Giruliai . Vaitkaus nepažįstu ir nežinau ko jam bijoti , Puteikienės ? Juokaujate …

  1. .....

    Vaitkus aiškiai ir argumentuotai sudėlioja kas vyko ir kokie buvo priimti miesto tarybos nutarimai . O Puteikienė , mano galva , tik kėlė prieš rinkiminį šaršalą . Džiugu – nepavyko . Mieste žmonės ne tik Giruliuose gyvena , yra ir centras ir pietinis rajonas . Lietuva turi klestėti , turi klestėti jos ekonomika . Aš apklausoje nedalyvausiu sąmoningai .

    Reply
  2. Vladas

    Vaitkus labai prajuokino. Pagal jį tai ne jis, o Puteikienė daro viską, kad atsirastų išorinis uostas.

    Reply
  3. Artiomas

    Yra globalūs ir vietiniai projektai. Lietuvos bendrasis planas – šalies sunaikinimo planas. Lietuvos sunaikinimo autoriai yra valstiečiai su Skverneliu. Apie tai valstietis Vaitkus tyli. Ištraukia 2011 m. mero sprendimą ir vietinės reikšmės pasiūlymą dėl antro geležinkelio kelio į Klaipėdą ir giriasi, kad išsaugos Girulius. Pavadinti tai Girulių išsaugojimu gali tik vaikelis su nekaltu veideliu, bet ne rimtas politikas. Vaitkus, kaip politikas, jei nereikalauja naikinti Lietuvos bendrojo plano sprendinių, tai vykdo Lietuvos sunaikinimą,

    Reply
    • Klaipėdietė

      Jau tik nereikia lia lia kad valstiečiai viską tik naikina, jie ne tobuli, bet ką iki jų an tiek viskas tobula buvo kad net GĖDA! Pažiūrėkit kas pradėjo tą uosto plėtrą ir visa kitą… ačiū visokiems gentviliukams, masiuiukams, konservų šutvei… žmonės gal kartais pažiūrėkit kas buvo jau pradėta nuo 2008 iki 2016 m, oi tikrai faktai nustebins… aišku vaitkus šioj vietoj irgi užima ne garbingiausią vietą, bet jis ir ne valstietis

    • Artiomui ir Puteikiams

      Jūs kas toks , kad drįstate dergti Lietuvos žmonių daugumos teisėtai išrinktą valdžią ? Visai ribas praradote kaip Valinskas ? Lietuvos naikinimas bendrasis planas ? Atsipeikėkite ? Darosi nemalonu net skaityti , jau nekalbu jog kada palaikyti Puteikių šeimynėlę ir jų gerbėjus . Intelektas ir kritinis mąstymas jus aplenkė . Fui….Prisimenu kada vyko ” kova ” su Fortumu ir ką ? Puteikis ” ant bangos ” į seimą , Fortumas – stovi ir dar 2 degyklas Lietuvoje pastatė ? O dabar naujas objektas – Giruliai ? Gerai , kad šį kartą nepavyko apmulkinti rinkėjų , o tai abu susiruošė į seimą . Fui…fui… Teisingai Vaitkus rašė , patys 2011 m atidavė dalį Girulių , o dabar ” kalti ” valstiečiai . Kaip , pone Puteikį , balsavote 2011 m miesto taryboje greičiausiai nepamenate ?

  4. Ninočka

    Išgerkit vaistukų. Vaistukus reikia gerti laiku.

    Reply
  5. Jonas

    tai gal galite konkrečiai parašyti kuom Vaitkaus pasiūlymas blogas jūsų nuomone? Tai yra nevadinant sprendimų kūdikiais ar politinėmis strategijomis, o paprastais faktais.

    Reply
    • N. Puteikienė

      Tada, kai reikėjo realiai veikti ir neleisti vyriausybei priimti sprendimo, Vaitkus apsimetė, kad nieko nežinojo. Kai bandžiau keisti situaciją, teikdama savo sprendimus, jis su Savivaldybe juos atmetė ir pateikė sprendimą, kurio įgyvendinti vyriausybė neturi jokios prievolės, nes jau yra patvirtintas vyriausybės sprendimas, kuriam pritarė savivaldybė. Tas sprendimas tiesiogiai susijęs su išorinio uostu, kuris jau yra naujajame Lietuvos Bendrajame plane ir Uosto Bendrajame plane. Ar jau pareiškėte savo nuomonę apklausoje dėl Girulių miško? Panašu, kad Vaitkui ši apklausa labai nepatinka.

  6. 123

    Nei silta nei salta del uosto pletros.

    Reply
  7. Klaipėdietė

    Vaitkus ir uostininkai yra viena chebra ir jie nėra tikrieji nei valstiečiai, nei klaipėdiečiai, jie yra tik verslo žmonės kurie mato tik naudą ir pinigus. Iš valstiečių žaliųjų Klaipėdoje yra tikrai dėmesio vertas Mindaugas Bastakis, kas su juo yra bendravę ar diskutavę niekas negali paneigti jo kompetencijos, žinių, tik gaila kad pas mus protingų žmonių nevertina…

    Reply
  8. O dabar

    atspekit, kuriai frakcijai Seime priklauso p.Puteikis

    Reply
    • N. Puteikienė

      Atsioeikėkit, aš kalbu apie valstietį Vaitkų, o ne apie centristą Puteikį, kuris 2 kartus kreipėsi į Vyriausybę, kad nebūtų priimtas nutarimas dėl geležinkelio mazgo perkėlimo į Girulius.

    • Valio

      Nieko, tuoj jokio nepriklaus, tauta susiprato pagaliau 🙂

    • Naglis Puteikis

      Iki 2020 11 13 priklausysiu grupei Seime, kuri priešinasi Girulių miško 30 h iškirtimui pagal LVŽS kontroliuojamos Vyriausybės nutarimą.
      Nuo 2020 11 14 priklausysiu tiesiog piliečių bendruomenėms, kurios priešinasi Girulių miško 30 h iškirtimui pagal LVŽS kontroliuojamos Vyriausybės nutarimą.

    • Anonimas

      Is kur tiek drasos,tiek valios gelezines?

      „Vyrai, gal nereikia?”
      „Reikia reikia. O tu tik irkluok. Viens du trys, viens du trys”

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Sportas

Sporto mėgėjams – naujas stadionas 

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad šalia jai priklausančios „Gilijos“ pradinės mokyklos (Taikos pr. 68) atliekami paskutiniai naujo stadiono įrengimo darbai – ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This