Karantinas Klaipėdoje: ribojimai verčia griebtis už galvų

Miestas, Svarbu

Nuo rytojaus, trečiadienio, Klaipėdoje įvedamas karantinas jau dabar kelia daug sumaišties, nes kai kurie ribojimai atrodo sunkiai įgyvendinami.

Dar neaišku, ar miesto autobusais bus galima vežti stovinčius keleivius. Martyno Vainoriaus nuotr.

Autobusuose – painiava

Ypač daug klausimų kelia nurodymas, jog viešajame transporte tarp keleivių turi būti išlaikomas metro atstumas ir leidžiamos tik sėdimos vietos.

„Dabar tikrai taip atrodo, kad į autobusą įlipęs keleivis turi apsižvalgyti, ar yra sėdimų vietų, o jei jų nėra, privalo išlipti lauk. Taip viešajam transportui taikomas nurodymas būtų suprantamas paraidžiui. Tiesą sakant, nuo ryto diskutuojame su kolegomis iš Vilniaus, Kauno ir nežinome, kaip elgtis“, – neslėpė viešosios įstaigos „Klaipėdos keleivinis transportas“ laikinasis direktorius Andrius Samuilovas.

Jis aiškino, kad sėdimose vietose išlaikyti metro atstumą reiškia, jog keleiviai turėtų sėdėti šachmatų principu. „Taip buvo ir per pirmąjį karantiną, tačiau tuomet nebuvo draudžiama vežti stovinčius keleivius, tik išlaikant atstumus tarp jų. Tokiu būdu vienu autobusu galėjome pervežti 30-35 keleivius. Jei dabar stovinčių keleivių vežti nebegalėsime, tuomet vienu autobusu galės važiuoti tik 15-18 žmonių. Ir toks draudimas nėra logiškas, nes miesto autobusai yra pritaikyti vežti stovinčius keleivius, tai ne priemiestiniuose autobusuose, kuriuose gerokai daugiau yra sėdimų, o ne stovimų vietų“, – kalbėjo A. Samuilovas.

Jis vylėsi, jog iki šios dienos vakaro pavyks išsiaiškinti visus ribojimų viešajame transporte niuansus ir nuo trečiadienio keleivius vežti pagal visus reikalavimus.

A. Samuilovas skaičiavo, kad nuo pirmadienio keleivių skaičius ir taip sumažėjo penktadaliu. Didžiąją dalimi tai susiję su prasidėjusiomis moksleivių atostogomis, tačiau A. Samuilovo nuomone, ir suaugusieji ėmė privengti važiuoti viešuoju transportu.

Renginius teks atšaukti?

Klaipėdiečiams taip pat kyla klausimų, ar per karantiną galės vykti įvairūs renginiai viešose vietose. Pavyzdžiui, spalio 31 dieną Klaipėdos senamiestyje yra suplanuota tradicinė Moliūgų šventė, lapkričio pradžioje M. Mažvydo alėjoje turi vykti net trys mugės.  „Apie renginius viešose vietose Vyriausybės nutarime, kuriuo paskelbtas karantinas, nekalbama. Tačiau trečiadienį Vyriausybė savo posėdyje turėtų patikslinti savo ankstesnį nutarimą apie ekstremalią situaciją. Iš viešojoje erdvėje esančios informacijos matome, kad Vyriausybė yra linkusi uždrausti visus renginius. Jei toks draudimas bus priimtas, tuomet mes Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu privalėsime atšaukti išduotus leidimus Klaipėdoje vyksiantiems renginiams ir neišduoti naujų leidimų“, – teigė Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė.

Labai tikėtina, jog klaipėdiečių pamėgta Klaipėdos senamiesčio moliūgų šventė šiemet bus atšaukta. Martyno Vainoriaus nuotr.

Kitas su įvedamu karantinu susijęs nurodymas, aktualus daugeliui, yra tas, jog nuo trečiadienio nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių dėvėjimas yra privalomas visose tiek uždarose, tiek viešose vietose lauke. Jas privalo dėvėti ir vaikai nuo 6 metų.

Sparčiai plinta įmonėse

Klaipėdos savivaldybė nuo trečiadienio klientų nebeaptarnaus kontaktiniu būdu, taip elgtis rekomenduojama ir visoms savivaldybėms įstaigoms ir įmonėms.

„Labai prašau visų institucijų, tarnybų, įstaigų darbuotojų, kuriems tenka bendrauti su klientais, kad jie visada dėvėtų veido apsaugos priemones ir laikytųsi rankų higienos. Be to, esame sulaukę skundų, jog netinkamai elgiasi į butus atvykstantys darbuotojai, pavyzdžiui, pakeisti skaitiklių. Jie būna be kaukių ar respiratorių. Jei tokių darbų negalima atidėti, darbuotojai privalo dėvėti veidą dengiančias apsaugos priemones. Be to, jie turi pasitikslinti, ar bute, į kurį vyksta, nėra sergančių asmenų ar tokių, kurie yra saviizoliacijoje. Tai vienas iš būdų užtikrinti, kad koronaviruso židiniai neatsirastų įmonėse“, – kalbėjo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento direktorius Raimundas Grigaliūnas.

Jis pabrėžė, jog Klaipėdoje virusas plinta būtent tarp klaipėdiečių, jiems bendraujant, nes įvežtinių atvejų nuo spalio 1-osios yra vos 14. „Iš pradžių virusas plito tik mokyklose, darželiuose, o dabar jau turime 15-18 įmonių, kuriuose yra ne po vieną atvejį. Tad labai svarbu visiems darbuotojams matuoti temperatūrą, žmonės privalo dėvėti apsaugines veido kaukes. Kontrolė būtina, kad virusas įmonėse neišplistų, nes nebebus kam atlikti funkcijų“, – akcentavo R. Grigaliūnas.

Jis apgailestavo, kad specialistai nebespėja ištirti visų per parą nustatomų naujų koronaviruso atvejų. „Kai per dieną būdavo 15-17 atvejų, spėdavome visus ištirti, o dabar jau yra po 70-80 per parą mieste, matyti, kad jų bus ir daugiau. Jau esame atšaukę visus savo planinius veiksmus, susitelkę į kovą su koronavirusu, bet vis tiek nebespėjame“, – neslėpė R. Grigaliūnas.

Karantinas Klaipėdoje įvedamas naktį iš antradienio į trečiadienį, nuo vidurnakčio. Jis kol kas yra paskelbtas iki lapkričio 11 dienos (imtinai).

39 Comments

  1. gediminas

    Nori ar ne visvien su laiku,o tai reikia visdelto kuo greiciau,dejagi bus lietuvoje 100%karantinas,kai visur viskas sustos.Kaip kad ir buvo siu metu pavasri,2savaitems pradzioje.Reiks tai daryt,reiks

    Reply
  2. Mr.H

    Žmonės nebūkite mulkinami. Virusas yra, bet jis nėra toks pavojingas kokį piešia vyriausybės. Pasidomėkite alternatyvia medija.. Nešioti kaukes lauke??? Kur šviežias oras??? Tai jau ir kūsų seneliai sakydavo imunitetui stiprinti reikia gryno oro… sporto ir gero maisto… O kaip manot ką čia bando Valdžiažmogiai padaryti???
    Ogi nusilpninti visų imunitetą, jog kvėpuotumėte savo iškvėptu oru, tai ikvėpiama didelis kiekis bakteriju ir virusu (nes mes jau taip sudaryti jog pas mus bakteriju ir virusų yra begalės) po to pradeda kauptis skysčiai plaučiuose ir prasideda problemos…
    Nebūkite avių banda, užteks žiūrėti masinę mediją, kuri skleidžia apsurdišką MELĄ!
    Pažiūrėkite kas bandoma padaryti :
    1. Susilpninti žmonių imunitetą
    2. Nutraukti socialinius (ne virtualius) ryšius
    3. Traumuti mūsų vaikus (vaikai tai priima patikėkite daug stipriau ir psichologibės problemos bus neišvengiamos)
    4. Pasėti baimę tarp žmonių
    5. Sukelti susipriešinimą tarp žmonių kuriems praplautos smegenys ir jie viskuo tiki ir tarp tų kurie masto logiškai ir stengiasi kitus nubudinti.
    6. Įvesti kontorlę ( registracijos kur tu lankaisi, grinųjų operacijų mažinimas, QR kodai)
    7. Smegenų konkorežibės liaukos traumavimas per nosiaryklės testus ir temperatūros su lazeriu matavvimus ( manote tai sutapimas?).

    Paklausite kodėl jie taip daro? Įjunkite sveiką protą….. Lietuva pasiskolinusi jau 12 mlrd „Pandemijos” suvaldymui… nepaprasta padėtis , viešieji pirkimai nekontroliuojami…. Trupinėlius žmonėm pabarstė o kur visa kita????
    Gal jau užteks tarpusavyje pyktis, pradėkite logiškai mastyti.
    Dievas su mumis, stiprybės visiems!

    Reply
    • Pilietis

      Labai teisingai pasakyta! ?

  3. Mąstantis

    Paskaičiau komentarus….O siaube ,kiek daug tv ir spaudos praplautsmegeniu…

    Reply
    • Laura

      ?

  4. Anonimas

    Jei bus pilnas autobusas, nesustos neleis ilipti? Ir jei tik 10 vaza i darba. Peskom iki medienos nuo zveju rumu?

    Reply
  5. N-tosios kartos klaipėdiškis

    Kažkada Memelyje nebuvo jokios problemos laikytis tvarkos. Ordnung ist Ordnung sakydavo tėvai. O dabar visiems kas nors blogai, tai ir betvarkė visur.

    Reply
  6. Rasa

    Pavasarį barai nedirbo, tik isinesimui, dabar kai toks susirgimas, net kaukės baruose nusiima o lauke dėvėti-privaloma… Kur logika????

    Reply
  7. Anonimas

    Darzeliai veikia iprastai, kad Lansbergienei verslas nenukentetu.

    Reply
    • Anonimas

      Dalbajobas tu

  8. D.

    Austrijos virusologijos ekspertas Franz Allerberger po atliktų tyrimų medijose pareiškė, jog jų tyrimai parodė, kad kaukių nešiojimas lauke nėra efektyvus ir labai mažai užsikrėtusių autobusuose arba traukiniuose ( tik 1%). Daugiausiai , jo nuomone, žmonės užsikrečia baruose, diskotekose ir pan. Laisvalaikio leidimo įstaigose. Tad būtent jas ir reikėtų ” lockdaw’ninti”.

    Reply
    • aha

      nėra ko lygint vokiečių su lietuviais. vokiečiai kaukes normaliai dėvi, nosių neiškiša. atsiseskit aitobuse šalia sergančio be kaukės ir pavažiuokit 30min. pažiūrėsim- užsikrėsit ar ne ?

  9. šiaip skaitytoja

    labai gerai,kadkaukės,suvaržymai,anksčiau reikėjo, gėda Verygai,jeiišeina lauk,tainereiškia,kad gali nedirbti..nepasisuit,pėsčiom paeisit,jei transportas pilnas,Klaipėda ne didmiestis…kaiatsidursit reanimacijoje,dusdami be pagalbos,gal spėsit pamąstyti,gudručiai

    Reply
    • Anonimas

      Turbut paciai i darba nereikia eiti ir vaiku neturit. Kai mokykla toli ir darbas per visa miesta eiti. Ir vaikus reikia maitinti.

    • Anonimas

      Iš kur tokių bukagalvių dar yra?!

  10. Kleopatra

    Siūlyčiau uždaryti maitinimo įmones, vienintelė vieta kur reikia nusiimti kaukes. Valgant, geriant. Nesilaikoma net saugaus atstumo dažnuose maitinimo įstaigose.

    Reply
    • Tomas

      Kleopatra, su vyru laikykis, ir vargt nereiks.

  11. D.

    Viskas kajp Lietuvoje – kuo durniau. Viešuoju transportu važinėju kasdien ir ką? Jokio metro nesilaikom, bet ir koronos negavom. Nesuprantu, kodėl mūsų žmonės ir net specialistai nesiklauso, bent jau per youtub’ą žinomų, pripažintų Europos mokslininkų – virusologų, epidemiologų. Jei klausytųsi, tai išgirstų , kad kaukių nešiojimą lauke šie mokslininkai vadina mažai prasmės turinčia priemone. Be to, jie dėlioja visai kitokius akcentus užsikrėtusių skaičiavime bei gydyme. Ir ragina nepulti į paniką, saugoti save nuo kitų ligų ir t.t. Lietuva užsimojo bet kokiais būdais sustabdyti pandemiją. To negali padaryti net turtingos šalys, kurios turi visai kitą mokslinį bei finansinį potencialą. Išvada:virusas yra ir kurį laiką bus, bet baikit myž…į batą!

    Reply
    • važinėkit toliau

      nepasigavot, tai dar pasigausit.

  12. Daktare

    O ko neuzdare iki rinkimu .Verygai pasakokit .Ligonines jau perpildytos serganciuju .Aparatu neber ventiliavimo .Dabar atrinkines ka gydyt o kamirtciai atiduoti .Ir tai ne juokas .Skysciai plauciuos kaupias ir plauciai atsako .Dirbu ir zinau kas tai yra .Zmones nejuokaukite

    Reply
    • Akvilė

      Ne verygai o konservatorė man jau dbr bet vargu ar ką jiekeis..sedesim karantne išvis be jokių pašalpų išmokų.gal tada žmonės atsibusti bet biški per vėlai valdze jau išrinkta..

    • Antanas

      Žmonėse sėjama baimė. Bijantį žmogų lengviau valdyti. Informacija „iš antrų rankų” negali būti patikima. Taip ir karai sukeliami, nes „mūsų karaliui špygą parodė”. Pavasarį buvo nurodomi ligos simptomai pradžioje skaudanti gerklė, vėliau ligos plitimas į kvėpavimo organus… Dabar gi skelbiama, kad dalis žmonių, netgi vyresnių, ligos atveju, blogai neijaučia. Tokiu būdu, nesąžiningi, medikai – komersantai, didindami klientų skaičių, gali ir sveikų žmonių sau „prisirašyti”…
      Būkime bdrūs!

  13. Šviesa

    Žmonės prabuskite,kol nevėlu, Visa tai ne apie coroną,o apie naujas pasaulio taisykles,totalus valdymas,Žiurekite domėkites pasaulio naujienomis, Plačiau youtube kanalas , Karžygis”

    Reply
    • Antanas

      Trali,Valį,festivalį no pimo karantino pradzios.,davė savo rezultatą.

    • Anonimas

      Išsitrink tu sau galvą, mulki tu kaimo.

  14. Lina

    O kiek nedirbančių tėvų mažiukus į darželį tempia? Kodėl tėvai nedirba? Kas tikrina? Mokėk 60 eurų ir į 3 kv.m. vaikui.Pilnas kontaktas.Atostogos mamai- vaikas darželyje.Korona ne korina.Patys darželiuose augę kito kelio nemato.Bendrauti? Puota maro metu,o ne bendravimas…

    Reply
  15. Saulius

    Kvailystė. Nieko naujo karantinas nereiškia. Paprasčiausia. Katantinas neišmoktų pamokų kartojimas. Vaikus auklėja tėvai, o kas auklėja tėvus? Dievo pasiūsta koronė. Vadinama korona, Covid 19. Čia nieko nauja. Pvz. Užeinu į tualetą Cirkle. Šalia kabinoje garsiai kamoja asmuo…išeina nusilengvines..ne prie kriauklės ne.. pro duris….išeinu.. ką matau??? Ima rankomis už puodelių nučiupinėja visus…isipila kavos…dingo noras kavai…nusisukau nuėjau…tai pirma nevalos auklėjimo stoka…koronėė tai mėgsta….taip plinta virusas… Antra…mano kaimynas sako. Nesuprantu. Kokio velnuo verčia dėtis tas kaukes respiratorius kokiu tikslu…Mano sūnus pateina iš gimnazijos. Sako tėveli pas mus klasėj dvi koronos…po dviejų savaičių pas mane testas teigiamas temperatūra 38….sažiningai kauke nešiojau ir kas iš to? Vaikas apsisėklines gimnazijoj parėjo namo….kita kaimyną taip pat vaikas užkrėtė…tai sako mus užkrėtė vaikai. O ką reiškia kaukės? Kad baudų negauti…tai kur valstybinės akys? Ar tai samoningai leista išplisti virusui? Lygiai taip pat visose veiklose.

    Reply
    • Xxxxxx

      Teisingsi būtų per lengva. Lietuviai sugedusi tauta. Kol nemiršta sako dzin pofik t.t Faktas. Posovietinė politika. Pohuizmas. Kas Kinijoje buvo. Negalėjo suvaldyti viruso, dėl abejingų skeptikų įvedė mirties bausmę. 6-7 vidury miesto nušovė..ir ką..visi pakluso…virusą suvaldė. Lietuvoje taip pat. Nieko nepadarys niekas. Kol neįves tēviškos bausmės. Įvesti baudmę mėnesiui. Sienas uždaryti, po to į Lietuvą nori įvažiuoti. Tik po karantino. 14 dirnu sėdi prie sienos testas neigiamas važiuoji teigiamas niekas namo nrisilridžia net verkiančio…ir viskas nei virudo nei ekonomikos smukimo nei asarų. Juk viskas buvo padaryta. Ko suskydo Veryga? Atidarė sienas…atidarė gimnazijas
      ..paleido virusą….o dabar kabinkit košę kurią privirėte…

  16. Rytis

    Mažiukas veda į darželį daugelis kad galėtų pailsėti. Vargšai tėveliai pavargę nuo vaikų. Mes kai augino vaikus ir dirbom ir vaikus suspėjo prižiūrėti. Begdavai iš darbo kad pabūti ir pabendrauti su vaikais. O dabar, kad ir mamie tėveliai, vaiką tempia į darželį. Ir kas dėl to kaltas?! Tėvų požiūris į savo vaiką pasikeitė. Daugeliui tėvelių, vaikas yra pinigų maišas. Tėvai geria už vaiko pinigus, o vaikas auga valdiškoj ystaigoj. Todėl rūpintis vaikų nereikia. Gaila, bet tai tiesa!

    Reply
    • ezys

      na su tokia vaiko prieziura is jusu siais laikais vaika atimtu, nes negali iki tam tikro amzius vaikas vienas namie buti be suaugusiojo prieziuros.

    • Nijole

      Pilnai su jumis sutinku.

  17. Anonimas

    Pradinukai atėję į mokyklą gali atnešti virusą ir tada sėdės ne tik jie, bet ir tėvai. Nors dirbti lyg ir reikia…

    Reply
    • Apmaudu

      Pradinukams ir darželinukams leidžiama eiti vien tik tam kad nereikėtų tėvams mokėti biuliotenių, nėra galvojama kad vaikas gali virusą parnešti, pinigai jiems labiau rūpi.

    • Anonimas

      Visu pirma reiketu nepriimti i darzeli vaiku kuriu vienas is tevu nedirba. Uzdaryti kavines, palikti tik issinesimui. Apriboti kirpyklu veikla – vakar teko lankytis, nesilaikoma jokiu atstumu, darbuotojai nusismauke kaukes. Visokie sporto klubai ir soliariumai irgi galetu buti uzdaryti, nes gaunasi kad dabar zmones galetu pramogauti, paskui pas gydytojus nepatenka.

  18. T

    Matosi, kad ministerijoje priedus atidirbineja.

    Reply
  19. Anonimas

    Bus nuotolinis darbas,nuotolinis mokymas,gi šią sav.vaikų atostogos.
    Atsipeikėkit kokios molūgų šventės,kokie renginiai…?

    Reply
  20. anonimas

    Kaip Jūs įsivaizduojate žmonės turės važiuoti į darbus viešuoju transportu, jeigu tokių atstumų reikės laikytis? Dar didesnis klausimas, vaikai taip pat važiuoja į mokyklas autobusais, tai ką esant pilnam autobusui vaikas bus išvarytas lauk. Arba tada siųsti daugiau autobusų į darbus, kad važiuotų nuolat. Nevisi juk dirbs nuotoliniu būdu, kad sumažėtų važiuojančiųjų srautai.

    Reply
  21. EMA

    Kam pradinukus sargdinti ir jiems nuotolinis mokslas gal galimas? Kam eksperimentuoti su vaikais.

    Reply
    • anonimas

      O kas sėdės su tais pradinukais namuose? Tėvams juk dirbti reikia.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Savivaldybė imasi viešojo transporto konkursų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė perkanti „keleivių vežimo reguliariaisiais reisais pagal nustatytą maršrutą Nr. 46 paslaugas”, nors anksčiau tokius viešuosius prikimus organizuodavo ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Déjà vu: vėl kalbama apie mobingą ligoninėje (dar atnaujinta)

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pradėjo tyrimą dėl skundo, kad Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) galimai vykdomas mobingas.  Šios įstaigos vadovas dr. ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This