Rinkimų įkaitų pabaiga

Nuomonės

Rytas Staselis
2020-10-28

Komentarų: 1

Iškeltomis estakadomis, išasfaltuotais keliukais siautėjant koronavirusui ketverius metus valdę valstybę valstiečiai-žalieji, bebrai-socialdarbiečiai, rinkimų akcininkai-lenkai bei kiti jiems prijaučiantys Seime iškilminga rikiuote keliauja opozicijon. Tai paaiškėjo paskelbus rinkimų į Seimą II turo balsavimo rezultatus.

Dabar jau buvę valdantieji tebesigiria buvę tokie, kokių Lietuvoje niekas nematė nuo pat nepriklausomos valstybės atstatymo.

Nueinanti iš valdžios koalicija susibūrė 2016-aisiais ir realių darbų tegalėjo imtis tik ligi 2018-ųjų. Taigi – pusantrų maždaug metų. Nes vėliau teko mąstyti, kaip pasinaudojant valdžios suteikiamomis galimybėmis laimėti savivaldos, Respublikos prezidento ir dar Europos parlamento rinkimus net ne per pusmetį, o per tris mėnesius.

Visiškai sutinku: tokių piktų, lėkštų, keršingų ir nenuoseklių politikų valdžios olimpe nėra buvę. Ir dabar – atsisveikindami – jie rodosi ištikimi sau: sveikatos apsaugos ministras siūlo pagalbą įpėdiniams kare su pandemija, žada pasidalinti visa turima informacija (kodėl nesidalino anksčiau su visa visuomene?), socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis ima abejoti, ar rinkimų kampanijos metu pažadėta „13-oji pensija“ senjorams tebuvo triukas, tačiau LVŽS lyderio Ramūno Karbauskio trūktelėtas, abejoti nustoja (jis žino, kas atsitinka tiems LVŽS bendražygiams, kurie politinėms abejonėms vis dėlto pasiduoda).

Pats p. Karbauskis mojuodamas rankele jau po rinkimų priduria, kad reiktų didinti šalies kultūros sektoriaus darbuotojų atlyginimus (gera iniciatyva Seimo kultūros komiteto pirmininkui!).

Tokiu laiku nejučiomis imi galvoti, o ką gi LVŽS-LSDDP-LLRA/KŠS valdžioje pavyko nuveikti, atmetus įvairius skandalus, ryškiai išreikštą polinkį į korupciją, nepotizmą beige kitas negeroves? Ko gero – ne tiek jau ir daug.

Miškininkystės sektoriaus reforma (beje, ligi šiol vertinama gana prieštaringai), geležinkeliai, alkoholio vartojimo ir prieigos ribojimai ir
„milijardas milijonui” – keisčiausia iš visų ligi šiol buvusių mokesčių sistemos reforma.

Kodėl kažin nueinančios koalicijos palikimas toks palyginti kuklus? Man atrodo, kad pagrindinė priežastis – p. Karbauskio kažkur kaimynystėje nusižiūrėta valdžios vertikalės sistema (rusiška, baltarusiška, o greičiausiai – lenkiška). Manija tokį tikslą įgyvendinti valdančiuosius pavertė jos įkaite.

Įprasta iš p. Karbauskio šaipytis dėl to, kaip jis ketino laimėti įvairius rinkimus, o patyrė visišką fiasco. Tačiau ši versija manding turi tikroviško pagrindo.

Nueinanti iš valdžios koalicija susibūrė 2016-aisiais ir realių darbų tegalėjo imtis tik ligi 2018-ųjų. Taigi – pusantrų maždaug metų. Nes vėliau teko mąstyti, kaip pasinaudojant valdžios suteikiamomis galimybėmis laimėti savivaldos, Respublikos prezidento ir dar Europos parlamento rinkimus net ne per pusmetį, o per tris mėnesius. O štai viską prapylus, stojo pandeminė krizė, kurią buvo privalu suvaldyti, laukiant Seimo rinkimų jau 2020 m. spalį.

Taigi reikalas tas, kad atitinkamais laikotarpiais prieš kiekvieną šių rinkimų kampanijų potencialūs darbai, kuriuos ta koalicija galėjo nuveikti, neišvengiamai stodavo. Pradėdavo vyrauti daugiau-mažiau populistiniai sprendimai, neką teturintys bendra su koalicijos deklaruojamomis vertybėmis bei siekiais.

Yra dar vienas pažymėti svarbus aspektas. Jokios kitos valdančiosios koalicijos suformuota Vyriausybė neturėjo galimybės šitaip pasišvaistyti viešaisiais pinigais. Be akcentuotos vizijos, strateginių tikslų – labiausiai siekiant banaliai papirkti atskiras šalies rinkėjų grupes.

Lietuvos konservatoriai gali veik džiaugtis – jau ne jie dabar šalies istorijoje vietoje tų, kurie per savo valdymą labiausiai padidino valstybės skolą.

Kaip seksis konservatoriams bei jų partneriams iš dviejų liberalių partijų – netrukus pamatysime. Nebus lengva dėl gana skirtingos trijų partijų politinės stilistikos, skirtingai deklaruotų tikslų. Neabejotinai – taip pat ir skirtingo potencialo.

1 Comment

  1. J.J.

    Ponas Staseli, kaip reikint „persūdėte” kaltinimus VŽS ir kt. Prapylėte (jūsų išsireiškimas) stipriai… Kas nutiko? Kas taip labai jus supykdė? Esu visai priešingos nuomnės nei jūs…
    Tokiam aukštos kvalifikacijos žurnalistui būtų tikę kitaip-kitokiu būdu išreikšti savo nuomonę…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Niūri karo nuojauta Artimuosiuose Rytuose

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį (balandžio 13-14 d.) raketinės atakos, kurią surengė Iranas prieš Izraelio valstybę, metu nuo keturių iki ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Nuomonės

Minskas, Astana – lygiuok, ramiai!

Po Ukrainos kariuomenės bepiločių orlaivių (dronų) atakų prieš stambias Rusijos naftos perdirbimo įmones (refinerijas) europinėje šalies dalyje, pasekmės, atrodo, yra ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Nuomonės

Izraelio karo kontroversijos

Balandžio 1-ąją, antrąją šv. Velykų dieną, kaip įtariama, Izraelio aviacija surengė antskrydį Sirijos sostinėje Damaske, kurio metu greičiausiai bepilotis orlaivis ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This