Lytiškumo mokymai sulaukė didelio susidomėjimo

Švietimas

Kaip priimti ir palaikyti paauglį nuo lytinės raiškos iki tapatybės? Kaip kalbėtis apie brendimą ir kūno pokyčius? Kaip įveikti nejaukumą, kalbantis apie lytiškumą? Šias ir kitas temas spalio 28-29 dienomis vykusiuose mokymuose „Kaip kalbėti(s) apie lytiškumą?“ gvildeno tiek jaunimas, tiek su jaunimu dirbantys asmenys.

Organizatorių nuotr.

Pasak Gretos Tautavičiūtės, projekto „Klaipėda – Europos jaunimo sostinės 2021“ partnerysčių ir programos vystymo vadovės, mokymų tematika buvo parinkta atliepiant atliktą jaunimo darbuotojų ir su jaunimu dirbančių asmenų kompetencijų stiprinimo poreikių tyrimą bei atsižvelgiant į Klaipėdos jaunimo reikalų tarybos ir LMS Klaipėdos mokinių savivaldų informavimo centro (MSIC) keliamą poreikį.

„Nutarėme gvildenti lytiškumo temą ne tik su jaunimu dirbančiais darbuotojais, bet ir pačiu jaunimu. Todėl organizavome mokymus abejoms tikslinėms grupėms – jaunimo ir su jaunimu dirbantiems asmenims bei jaunimui. Registraciją į mokymus turėjome stabdyti vos po kelių dienų nuo paskelbimo. Tai tik įrodo, kad ši tema yra itin aktuali. Virtualiuose mokymuose dalyvavo bemaž 60 asmenų“, – pasakoja G. Tautavičiūtė.

Pasak „Įvairovės ir edukacijos namų“ atstovės ir lektorės Linos Januškevičiūtės, vienas dažniausių klausimų, su kuriuo susiduriama vedant lytiškumo ugdymo užsiėmimus – ar aš normalus, jeigu, pvz., man ant rankų auga plaukai, jeigu man patinka tos pačios lyties asmuo, jeigu aš nebenoriu draugauti su mylimu žmogumi ir t.t.

„Tai atsiranda iš artimos aplinkos, bendraamžių, mokyklos bendruomenės, visuomenės, medijų gyvenimo. Daug garsių žmonių sau leidžia viešoje erdvėje mėtytis žodžiais „normalu–nenormalu“, o jaunam žmogui įsidėti save į vieną iš šių dėžučių – labai paprasta“ , – teigia lektorė.

Pasak L. Januškevičiūtės, nors dalis visuomenės vis dar kelia įvairias sąmokslo teorijas, ko mokoma lytiškumo ugdymo užsiėmimuose, lytinio švietimo situacija Lietuvoje pamažu gerėja.

„Lytiškumo ugdymas padeda jaunam žmogui priimti save ir kitus, priimti apgalvotus sprendimus, siekti lygiaverčių santykių, atsispirti stereotipų daromai įtakai, suprasti, kas yra lytiniai santykiai ir koks ilgas kelias iki jų, suprasti apie saugesnius lytinius santykius, diskutuoti apie savo tapatybę ir seksualinę orientaciją, suprasti apie savo kūno pokyčius ir juos priimti kaip natūralų procesą, o ne baimės pilną patyrimą“, – pasakoja mokymų lektorė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

„Sodra": ką verta žinoti nesimokantiems ir nedirbantiems jaunuoliams

Rugsėjis svarbus mėnuo ne tik jaunimui, kuris tęsia mokslus mokykloje ar pradėjo studijuoti. Nuo rugsėjo nebesimokantiems, nestudijuojantiems ir dirbti nepradėjusiems ...
2023-09-04
Skaityti daugiau

Miestas

Vasario 16-ajai - signatariška jaunimo fotosesija

Vasario 16-osios Lietuvos valstybės atkūrimo dienos išvakarėse Klaipėdos jaunuoliai fotosesijoje atkūrė Nepriklausomybės Akto pasirašymo momentą susiedami save su vienu iš ...
2022-02-15
Skaityti daugiau

Miestas

Klaipėdos jaunimui - galimybė nemokamai dalyvauti tarptautiniuose ir nacionaliniuose renginiuose

Klaipėdos savivaldybė kviečia jaunus žmones tobulėti nemokamai dalyvaujant nacionaliniuose ir tarptautiniuose renginiuose. Pagal parengtą tvarką, kompensuojami tarptautiniai ir nacionaliniai renginiai, ...
2022-02-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This