Dėl mįslingos 11-metės mirties skirs dar vieną ekspertizę

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Nors šio mėnesio pabaigoje sueis lygiai metai nuo skaudaus įvykio, kai namuose greitosios pagalbos medikų akivaizdoje mirė 11-metė mergaitė, tyrimas dėl šio fakto tebevyksta ir jo pabaigos dar nematyti.

Ikiteisminiam tyrimui, kuris iš mirties priežasties nustatymo yra perkvalifikuotas į piktnaudžiavimą tarnyba, tarnybos pareigų neatlikimą ir poveikio liudytojui darymą, vadovaujanti Klaipėdos apygardos prokurorė Jūratė Pocienė teigė neseniai sulaukusi Akreditavimo tarnybos išvadų.

Greitosios medicinos pagalbos stoties vyr. gydytojas Rimvydas Juodviršis buvo minėjęs, jog esą į namus atvykę greitosios medikai mergaitę jau rado ištiktą klinikinės mirties. Palmiros Mart nuotr.

„Akreditavimo tarnyba iš esmės mums tokias gaires nupaišė, ką mes dar galėtume padaryti dėl mergaitės mirties priežasties nustatymo, tai bandysim tą mirties priežastį patikslinti, jau skirdami deontologinę ekspertizę”, – sakė prokurorė.

Jos teigimu, minėta ekspertizė taip pat turėtų paaiškinti, ar medikų veiksmai galėjo turėti tiesioginį priežastinį ryšį su mergaitės mirtimi.

„Norim šitą aplinkybę nustatyti, nes šiandien kol kas neturim aiškios mirties priežasties, užtat sudėtinga vertinti ir medikų veiksmus”, – paaiškino J. Pocienė.

Paklausta, kiek įprastai trunka deontologinės ekspertizės, prokurorė sakė, jog anksčiau nei po pusės metų vargiai rezultatų galima tikėtis.

„Priklauso nuo apimties, bet apie pusę metų [trunka ekspertizė]. Esam vieną su gimdyve turėję, kur per 3 mėnesius atliko, bet iš principo apie pusę metų atlikinėja (…) Mes turim vienų specialistų vertinimą (Akreditavimo tarnybos, kuri vertina medikų veiksmų atitikmenį teisės aktams – aut. pst.), tai norim dabar pasižiūrėti med. ekspertų vertinimus”, – sakė prokurorė.

Ji patvirtino, jog iki šiol byloje niekam įtarimai nėra pareikšti, nors tyrimo apimtys esą tebėra tos pačios.

Ikiteisminis tyrimas iš mirties priežasties nustatymo į piktnaudžiavimą tarnyba, tarnybos pareigų neatlikimą ir poveikio liudytojui darymą buvo perkvalifikuotas, prokuratūroje gavus kitų dviejų Klaipėdos greitosios pagalbos medikų pareiškimą, kuriame teigiama esą mergaitė galėjo mirti dėl jai netinkamai suteiktos medicininės pagalbos.

Ar taip iš tiesų buvo, ir bando dabar išsiaiškinti teisėsaugininkai.

Tuo metu anksčiau kalbėdamas su „Atviros Klaipėdos” žurnaliste uostamiesčio Greitosios medicinos pagalbos stoties vyr. gydytojas Rimvydas Juodviršis buvo minėjęs, jog esą į namus atvykę greitosios medikai mergaitę jau rado ištiktą klinikinės mirties. Tąsyk jis kėlė vadinamosios staigios mirties diagnozės versiją.

„Teisėsauga pirmiausia turėtų nustatyti, kodėl mergaitei įvyko klinikinė mirtis namuose”,  – sakė jis.

Pasak mediko, tarptautinėje ligų klasifikacijoje yra tokia diagnozė kaip staigi mirtis.

„O ar atgaivins, ar neatgaivins, to net pats ponas Dievas negali pasakyti, nes priežastis iki šiol, kaip aš suprantu, yra neaiški”, – tąsyk kalbėjo greitosios pagalbos stoties vadovas.

INFORMACIJA

2019 metų lapkričio 21 d. apie 23. 35 val. Klaipėdoje savo namuose buvo rasta staiga netikėtai mirusi vienuolikmetė mergaitė. Policija skelbė, jog ant jos kūno smurto žymių pastebėta nebuvo. Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos stoties vyr. gydytojo pavaduotoja Nijolė Dambrauskienė po nelaimės žiniasklaidai teigė, jog medikai namuose nualpusią mergaitę gaivino ilgiau nei valandą, tačiau jos išgelbėti jiems nepavyko. Mergaitės, kuri esą buvo sveika ir niekuo nesirgo, mirties priežasties medikai tąsyk įvardinti negalėjo. Ji nežinoma iki šiol.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Greitosios pagalbos reforma: Klaipėda dar bandys derėtis

Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) vykdant greitosios medicinos pagalbos (GMP) reformą – kuriant vieną nacionalinę įstaigą vietoje dabar esančių 48 – ...
2022-10-20
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Po reformos greitosios pagalbos kokybė Klaipėdoje didės tik 2 procentais

Pirmadienį surengtos nuotolinės diskusijos dėl Lietuvos greitosios medicininės pagalbos (GMP) reformos įgyvendinimo metu Klaipėdos politikai (tarp jų aktyviausi buvo kandidatai ...
2022-10-17
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Prokuratūra: greitosios medikai dėl vienuolikmetės mirties nekalti

Teisėsaugos pareigūnams prireikė beveik trejų metų, kad išsiaiškintų, jog dėl mįslingos vienuolikmetės mirties Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stoties (GMP) medikai ...
2022-05-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This