Dopingo byla: verdiktas lieka toks pat

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Klaipėdos apygardos teismas ketvirtadienį atmetė trenerių Bronislavo Vyšniausko ir Antano Jakimavičiaus skundus dėl neteisėto dopingo medžiagų laikymo ir platinimo. Atmestas buvo ir prokuroro apeliacinis skundas, palikus galioti pirmos instancijos teismo sprendimą.

Iš kairės: Ramūnas Vyšniauskas, Bronislavas Vyšniauskas ir Antanas Jakimavičius. Martyno Vainoriaus nuotr.

Nuteistieji prašė juos išteisinti dėl visų jiems pareikštų kaltinimų, o prokuroras prašė paskirti didesnes baudas, t. y. vietoj paskirtų 5000 Eur baudų paskirti 102 500 Eur baudas.

Byloje kaltinimai buvo pareikšti ir B. Vyšniausko sūnui Ramūnui. Pastarasis kartu su tėvu dėl kaltinimų psichotropinių medžiagų laikymu pirmosios instancijos teismo buvo išteisinti.

Abu treneriai buvo nuteisti už tai, kad neteisėtai gabeno ir laikė Lietuvos Respublikos tam tikrų dopingo medžiagų kontrolės įstatyme nurodytas medžiagas turėdami tikslą jas platinti.

Nuteistieji savo kaltę neigė ir teigė, kad visos pas juos rastos medžiagos buvo skirtos jų asmeniniam vartojimui, nes abu turėjo sveikatos problemų, ir prašė juos išteisinti.

Bylą apeliacine tvarka išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas atmetė visus apeliacinius skundus ir konstatavo, kad pirmosios instancijos teismo nuosprendyje teisingai nustatytos faktines bylos aplinkybės, tinkamai įvertinti byloje surinkti ir tiesiogiai teisiamajame teismo posėdyje ištirti įrodymai, padarytos motyvuotos išvados dėl abiejų trenerių kaltės.

„Tai, kad sunkiosios atletikos ir dviračių sporto treneriai įgijo Lietuvos Respublikos tam tikrų dopingo medžiagų kontrolės įstatyme nurodytas medžiagas ir jas laikė, turėdami tikslą platinti savo auklėtiniams ir kitiems sportininkams, įrodo rastų medžiagų kiekis ir jų rūšių įvairovė. Teismas atmetė argumentus, kad šios medžiagos buvo įgytos per ilgą laiką, ir pažymėjo, kad sportininkų ir sporto trenerių gyvenamuosiuose būstuose, darbo vietose ir kitur yra nuolat atliekamos kratos, kurių tikslas ir yra surasti bei paimti dopingo preparatus. Todėl visiškai nelogiška tvirtinti, jog patyrę ir ilgamečiai treneriai būtų galėję nežinoti šių aplinkybių ir būtų įsigiję savo asmeninėms reikmėms tokį didelį draudžiamų laikyti medžiagų kiekį ir dar tokiam ilgam laikotarpiui, suvokdami, kad jas bet kada gali rasti ir paimti tiek antidopingo agentūros darbuotojai, tiek policijos pareigūnai. Byloje nepateikta įrodymų, kad draudžiamus preparatus treneriams būtų paskyrę gydytojai. Nors nuteistieji neigė turėję tikslą platinti draudžiamas
medžiagas, tačiau tokius ketinimus įrodo telefono pokalbiai, kur daugeliu atveju minimi sportininkai, jų dalyvavimas varžybose”, – rašoma teismo pranešime.

Pasisakydama dėl parinktos bausmės rūšies ir dydžio kolegija, kurią sudarė teisėjai Regina Bertašienė, Savinijus Katauskas ir Kristina Baškienė, nurodė, kad prokuroro prašomo dydžio – 102 500 Eur – baudų paskyrimas prieštarautų bausmės proporcingumo ir teisingumo reikalavimams.

Anot teismo, nuteistiesiems paskirtos bausmės yra tinkamai individualizuotos ir paskirtos tiek atsižvelgiant į bendruosius bausmės skyrimo pagrindus, tiek į bausmės paskirtį, nuteistieji praeityje neteisti, dirbantys, charakterizuojami teigiamai, o jų įvykdyti nusikaltimai labai
didelių ir sunkių pasekmių nesukėlė.

Byla tiek pirmos, tiek antros instancijos teisme buvo nagrinėjama uždaruose posėdžiuose motyvuojant tuo, kad kitu atveju būtų paviešinti duomenys apie kaltinamųjų sveikatą.

Klaipėdos apygardos teismo nutartis įsiteisėja nuo paskelbimo dienos, tačiau per 3 mėnesius gali būti skundžiama kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Klaipėdos miesto sporto centre „Viesulas” dirbę Lietuvos antidopingo agentūros suspenduoti treneriai Bronislovas ir Ramūnas Vyšniauskai šalių susitarimu pasitraukė iš šių pareigų pavasarį.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Teisėją Danutę Žvinklytę išlydėjo užtarnauto poilsio

Klaipėdos apygardos teismas išlydėjo teisėją Danutę Žvinklytę, kuri baigė teisėjos kadenciją pasibaigus įgaliojimų laikui. Teisėjos karjerą Danutė Žvinklytė pradėjo Klaipėdos ...
2023-12-21
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Sportas

Medalių lietumi pažymėjo sunkiosios atletikos šimtmetį

Klaipėdoje vykusiame šventiniame Baltijos taurės turnyre, skirtame Lietuvos sunkiosios atletikos sporto šimtmečiui paminėti, buvo visko – ir sportinio azarto, ir ...
2023-10-17
Skaityti daugiau

Verslas

Klaipėdoje bus atidaryta e-sporto arena

Ramūnas Vyšniauskas plečia savo verslą gimtojoje Klaipėdoje ir rugpjūčio 11 d., penktadienį, 11 val., vietoje uostamiestyje pagarsėjusio naktinio klubo „Piteris“ ...
2023-08-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This