„Beviltiškų lūzerių gauja“

Nuomonės

Rytas Staselis
2020-11-12

Komentarų: 2

Tokiais žodžiais Vilniaus universiteto medicinos profesorius, Santaros klinikų šeimos medicinos centro vadovas Vytautas Kasiulevičius pavadino po Seimo rinkimų iš valdžios besitraukiančią koaliciją paaiškėjus, kad Nacionalinei visuomenės sveikatos laboratorijai patiriant mėgintuvėlių trūkumą, randasi grėsmė toliau sklandžiai testuoti visuomenę dėl COVID- 19 viruso.

„Nėra PGR testavimo – liekame akli, nieko nežinome apie infekciją. Ir kokios dar naujienos mūsų laukia ateinančiais mėnesiais? Pritrūksime reagentų, apsaugos priemonių, ar sužinosime, kad mūsų išliaupsinti rezervai yra tušti? Kodėl, kai vieni deda visas įmanomas ir neįmanomas pastangas, kad situacija stabilizuotųsi, kiti tiesiog nedaro nieko? – socialinio tinkle „Facebook” paskyroje rašė p. Kasiulevičius, kuris be oficialių pareigų yra ir ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio šeimos gydytojas.  – Kadangi mano šalies valdžia yra beviltiškų lūzerių (tiesiog. vertimas iš anglų kalbos – pralaimėtojų) gauja, vėl kaip ir kovo mėnesį, prašau verslo: nupirkite tuos mėgintuvėlius Lietuvai. Kitaip visi kartu užsilenksime“.

Viena, kada panašiais epitetais pasisvaido įvairaus plauko komentatoriai bei apžvalgininkai. Kas kita, kai motinėlę-teisybę neapsikentęs neatsakingumo ir nekompetencijos išrėžia savo srities profesionalas. Regis, ilgai brendo.

Po p. Kasiulevičiaus nevilties šauksmo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga paskubėjo tą pačią dieną pranešti, kad mėgintuvėlių Nacionalinė laboratorija nepritrūks.

Tiesą sakant, iš savo kadenciją baigiančių valdančiųjų po rinkimų girdisi vis mažiau optimistinių „tra-lia-lia” dainuškų apie tai, koks puikus yra Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS), Socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) ir Lenkų rinkimų akcijos/krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA/KŠS) palikimas įpėdiniams valdžioje. Randasi vis daugiau abejonių, kurių politikų laukia didesni siurprizai užėmus tarnybinius kabinetus – Amerikoje rinkimus laimėjusio Joe Bideno administracijai perimant Donaldo Trumpo komandos palikimą ar Lietuvoje, kurioje veikė geriausia, skaidriausia ir darbščiausia koalicija su aukščiausio lygio profesionalų Vyriausybe, ko esą nebuvo per tris nepriklausomybės dešimtmečius.

Žinoma, pandemijos aktualija šiuo metu skamba garsiausiai ir visuomenės priimama itin imliai. O kaip gi reikalai kitose – ne ką mažiau svarbiose srityse?

Išeinanti, pasak p. Kasiulevičiaus, „beviltiškų lūzerių gauja” įpėdiniams palieka parengtą valstybės biudžetą, kuriame net 5 proc. deficitas (prisimenate vieną populiaresnių „tra-lia-lia” dainuškų: „tai mes subalansavome šalies finansus!”?). Kitaip tariant, puikieji profesionalai numatė, kad 2021-aisiais išleisime 4 mlrd. eurų daugiau nei surinksime iždan.

Valstybės kontrolės auditorių ir Lietuvos banko ekspertų požiūriu, deficito procentas gali būti reikšmingai didesnis – ligi 5,7-6,2 proc.

Dar ant būsimosios ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės stalo nuguls visų laikų geriausio Seimo biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Valiaus Ąžuolo patvirtintas seimūnų pageidavimų sąrašas, kurio vertė – per 600 mln. Eur.

Įsivaizduoju (tikiuosi, kad įsivaizduoju), ką apie jį pagalvos ir kaip reaguos p. Šimonytė, kuriai 2009-2010 m. kaip nė vienam šalies finansų ministrui teko ieškoti pinigų pasaulio rinkose, kad suvestų galą su galais. Ir už ką ji ilgus metus buvo skalbiama už tai, kad labai brangiai pasiskolino.

Laikai dabar šiek tiek kitokie: Europos Sąjunga atsuko pinigų kranelius visai kitaip nei prieš dešimtmetį. Tačiau tai nereiškia, kad niekada daugiau ateityje visoms ES šalims narėms nebeteks išmokti gyventi iš pajamų, o ne į skolą.

2 Comments

  1. Artiomas

    Ar tik viena vargšė Šimonytė ieškojo pinigų? Latviai taip pat. Skirtumas tik toks, kad Šimonytė sukaitusi nuo ieškojimo sutiko mokėti 10 procentų palūkanų, o latviai surado su 3 procentais. Nekalkite prie sienos geradarės Šimonytės rašo jos gerbėjai. Tai ką kalti, gerbėjus?

    Reply
  2. Andrius

    Nekeičiant teksto esmės, bet 4 mlrd yra ~30 proc. valstybes biudžeto, arba ~10 proc. BVP.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Nuomonės

Niūri karo nuojauta Artimuosiuose Rytuose

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį (balandžio 13-14 d.) raketinės atakos, kurią surengė Iranas prieš Izraelio valstybę, metu nuo keturių iki ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

ELTA

Virtualioje platformoje ragina užduoti klausimus kandidatams į prezidentus

Iki prezidento rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ nuo antradienio gyventojus kviečia šalies vadovo posto ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This