„Grigeo Klaipėda” milijoninio ieškinio byla juda lėtai

Svarbu, Verslas

Klaipėdos apygardos teismui sulaukus įvairių prašymų prireikė dar vieno parengiamojo posėdžio byloje, kurioje bus sprendžiama dėl beveik pusantro milijono eurų dydžio „Grigeo Klaipėda” ieškinio buvusiems darbuotojams, kitiems fiziniams asmenims ir dviem bendrovėms.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Nelegalių nuotekų skandalu išgarsėjusi įmonė iš buvusio jos vadovo Vido Beržonskio, buvusio Gamybos padalinio vadovo Jono Garalio, Rolando Palčiausko, Vaidoto Kizelevičius ir bendrovių „ChemTrade LT“ bei Airijoje registruotos „Sago Industries Limited“ solidariai nori prisiteisti 1 424 516 Eur už neva gamybai tiektą kitokį krakmolą.

Šios bylos nagrinėjimas pavasarį buvo sustabdytas kol kitoje, darbo ginčo byloje buvo sprendžiama, ar J. Garalis buvo atleistas teisėtai. Pastarajam teismui užsibaigus J. Garalio pergale, beveik po trijų mėnesių buvo surengtas ir parengiamasis posėdis byloje dėl galimos žalos atlyginimo. 

Jo metu „Grigeo Klaipėda” advokatas Dainius Burdulis prašė teismo, kad šis išsireikalautų iš „ChemTrade LT“ bei „Sago Industries Limited“ papildomų dokumentų, kurie esą parodys, jog įmonei buvo tiekiamas ne tos rūšies krakmolas ir dėl kainų skirtumo susidarė nuostolis. 

„ChemTrade LT“ advokatė Laura Daumantaitė, reaguodama į tokį prašymą, pirmiausia akcentavo, kad įstatymas numato šešis mėnesius pretenzijoms dėl produkcijos kokybės pareikšti, bet įmonė nė karto jų nebuvo sulaukusi. 

„Tai yra įrodymų medžiojimas, nes „Grigeo” neturi nė vieno dokumento, kuris leistų pasakyti, kad buvo tiektas ne toks krakmolas. Taip norima gauti ypatingai konfidencialių duomenų iš tarpininko, kurio know-how yra susijęs su paslaptimi, kad tokie klientai kaip „Grigeo” nesužinotų, iš kur jis perka krakmolą ir jį apeitų. Taip nutiko su „Sago”, kai „Grigeo” sužinojo iš kur jie tiekia krakmolą ir nutraukė sutartį bei nuėjo tiesiai pas Vokietijos tiekėją.  <…> Prašoma atskleisti savo komercinę paslaptį. Susirinkti per teismą konfidencialią informaciją yra vienas iš šio bylinėjimosi tikslų”, – dėstė advokatė. 

Analogiškos pozicijos laikėsi ir „Sago Industries Limited“ advokatė Renata Ivanauskaitė, kartu akcentavusi, jog dėl krakmolo partijų jau pasisakė Klaipėdos apygardos teismas, nagrinėdamas J. Garalio bylą ir tų aplinkybių įrodinėti esą jau nereikia.

Ją palaikė ir J. Garalio advokatė Julija Viktorija Flis, pabrėžusi, kad Lietuvos Aukščiausiasis Teismas atsisakė priimti kasacinį „Grigeo Klaipėda” skundą darbo byloje, kurioje buvo konstatuota, kad tiekiant krakmolą įmonei nebuvo padaryta žala.

Tuo metu Vaidoto Kidzelevičiaus gynėjas stebėjosi, kodėl jo klientas iš viso yra atsakovu šioje byloje, nes esą buvo tik  bendrovės „Algol” vadybininkas, rūpinęsis dažų tiekimu „Grigeo Klaipėda” ir nėra jokių įrodymų, kad jis buvo „ChemTrade LT“ ar „Sago Industries Limited“ akcininkas arba darbuotojas.

„Darbo byla neturi tokios reikšmės, kaip bandoma pateikti. Čia žymiai didesnis spektras nagrinėjamas. Darbo byloje nenagrinėtos fizinių ir juridinių asmenų sąsajos. Iki bylos iškėlimo įmonė jau nebenaudoja tapijokos krakmolo, tad jai visiškai neaktualu, iš ko jis buvo įsigyjamas,  reikia tik išsiaiškinti, ar tiekėjai tinkamai elgėsi”, – kontrargumentus dėstė D. Burdulis. 

Bylą nagrinėjanti teisėja Aušra Maškevičienė nusprendė prie jos prijungti J. Garalio darbo ginčo medžiagą, o dėl „Grigeo Klaipėda” prašymų bus sprendžiama kitame teismo posėdyje, vyksiančiame gruodžio pabaigoje. 

„Grigeo“ prezidentas ir pagrindinis įmonių grupės akcininkas Gintautas Pangonis „Verslo žinioms” buvo aiškinęs, kad „milijoninė vagystė”, susijusi su krakmolo žaliavos pirkimu per buvusių „Grigeo Klaipėdos“ ir bendrovės „Algol chemicals“ vadovų ir su jais susijusių asmenų įsteigtas įmones, esą truko devynerius metus, nuo 2011-ųjų iki 2019 m. pavasario. Anksčiau dažus ir krakmolą iš „Algol chemicals“ Klaipėdos kartono įmonė pirkdavo tiesiogiai, o įsteigus UAB „Chem­trade LT“ žaliavos buvo perkamos per šią bendrovę ir jos antrinę įmonę „Sago Industries LTD“.

„Buvo perkamas pigesnis produktas, klastojami dokumentai, perklijuojama etiketė ir taip produktas paverčiamas brangesniu. Skirtumas „nusėsdavo“ lengvatinių mokesčių zonoje registruotoje įmonėje. Klausiate, kodėl mes taip ilgai to nepastebėjome? Todėl, kad buvo sukurta tam tikra sistema – pradedant nuo gamybos direktoriaus, baigiant generaliniu. Aišku, kilo įtarimas, kodėl naudojamas būtent tokios rūšies krakmolas ar būtent tokie dažai, bet buvo aiškinama, kad mūsų įrangai reikia būtent tokios žaliavos“, – tada „Verslo žinioms” teigė G. Pangonis.

Anot jo, pakeitus abiejų įmonių vadovus ir atnaujinus žaliavų pirkimo sutartį, „Algol chemicals“ produkcijos kaina „Grigeo“ gamyklai sumažėjo trečdaliu.

Visgi prokuratūra atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą pagal įmonės kreipimąsi. Prokurorų poziciją palaikė ir „Grigeo Klaipėda“ skundus nagrinėję teismai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Vandenilio gamyba Klaipėdoje: vandens nepavogs, miesto nesusprogdins

Kilus šaršalui dėl vandenilio gamybos ir užpylimo punkto plėtros Klaipėdos uosto teritorijoje, pateikiu trumpą santrauką atlikto poveikio aplinkai vertinimo, kad ...
2024-03-17
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Neskundžiamas verdiktas: aplinkosaugininkai tinkamai įvertino „Grigeo Klaipėda“ marioms padarytą žalą

Ir Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) konstatavo, kad Aplinkos apsaugos agentūrą (AAA) tinkamai įvertino AB „Grigeo Klaipėda“ nelegaliai leistomis nuotekomis ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

ELTA

„Grigeo Klaipėda“ vadovas: byloje prioritetas skiriamas ne Kuršių marių taršos mažinimui

Šių metų sausį skaičiuojame ketvirtus metus, kai prokuratūra pranešė apie didelio masto taršą Kuršių mariose ir vykdomus tyrimo veiksmus prieš ...
2024-01-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This