Dėl situacijos Nakvynės namuose rengs apskrito stalo diskusiją

Miestas, Svarbu

Klaipėdos nakvynės namuose tvyrančios problemos ir toliau ramybėje nepalieka miesto politikų, o dalį jų spręsti netikėtai pasišovė miesto vicemeras. 

Prieš mėnesį Klaipėdos miesto tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto nariai narpliojo niekaip neįveikiamą benamių girtuoklių laikino išblaivinimo šiuose namuose problemą, paaiškėjus, jog šią paslaugą pastariesiems galima teikti tik gavus medikų pažymą.

Naujieji nakvynės namai, kuriuose yra įrengtos ir patalpos saugiam išsiblaivymui, buvo atidaryti pernai spalį. Martyno Vainoriaus nuotr.

Tada politikai įpareigojo savivaldybės administraciją pateikti konkrečius pasiūlymus šiai situacijai spręsti, tačiau šį antradienį vykusiame to paties komiteto posėdyje jau pagrindinis dėmesys buvo skirtas ne šiai, o kitai Nakvynės namų problemai aptarti. 

Saugios nakvynės paslauga – tik benamiams 

Komiteto nariai iš esmės buvo patenkinti jiems raštu pateiktu administracijos atsakymu dėl vadinamosios saugios nakvynės paslaugos (išblaivinimo) teikimo, kurį dar pakomentavo ir savivaldybės administracijos direktoriaus vyriausiasis patarėjas Deivydas Petrolevičius.

Jis priminė, jog dėl teisės aktuose reikalaujamos medikų pažymos buvo surengti bent keli susitikimai su atitinkamų institucijų vadovais.

„Šitas klausimas jau yra iškeltas į ministerijų lygmenį, panašu, kad tarp ministerijų lengvai susitarti nepavyksta, lieka galioti tas punktas, kad medicininė pažyma yra privaloma”, –  teigė jis.

Pasak D. Petrolevičiaus, medikams išrašius pažymą, kad tokiam piliečiui gydytojų pagalba nereikalinga, jį iš ligoninės gali pasiimti arba patys Nakvynės namai, arba į juos atvežti ligoninė. Esą tai jau pavyko suderinti su Respublikine Klaipėdos ligonine, iš kurios iš viso į Nakvynės namus jau buvo pristatyti 9 tokie piliečiai. Priminta, jog Nakvynės namai turi 8 tokiai paslaugai vienu metu teikti skirtas vietas. 

Todėl, patarėjo teigimu, papildomi raštai išsiųsti ir kitoms uostamiesčio gydymo įstaigoms, primenant apie šią galimybę.

Tuo metu Socialinės paramos skyriaus vedėja Audronė Liesytė patikslino, jog išblaivinimo paslauga gali būti teikiama išskirtinai tik benamiams asmenims.  

„Tai nėra žmonėms, turintiems namus, teikiama paslauga”, – sakė ji. Esą šiais girtuokliais įprastai pasirūpina policijos pareigūnai.   

Vicemeras imsis mediatoriaus vaidmens  

Tačiau kur kas daugiau klausimų sukėlė išvakarėse prieš posėdį jo nariams atsiųstas dar vienas anoniminis Nakvynės namų darbuotojų skundas dėl esą netinkamo įmonės direktorės elgesio jų atžvilgiu bei kitų šioje įstaigoje tvyrančių problemų.   

Nors jau prieš tai buvo pranešta, jog šiuo metu Nakvynės namuose atliekamas vidaus auditas bei įstaigos psichologinio klimato tyrimas, kurį atlieka speciali nusamdyta firma, o ne įstaigos psichologė, kaip teigiama anoniminiame skunde, ties šiuo klausimu apsistota ilgiau. 

„Šiuo atveju, drįsčiau teigti, yra karo stovis, yra kelios stovyklos, įsisenėjusios kelios problemos ir tų problemų spektras yra labai didelis, tai klausimas, kaip spręsim ateity visas tokias situacijas”, –  į savivaldybės administracijos atstovus kreipėsi komiteto narė Vaida Raugelė.  

A. Liesytei bandant paaiškinti, jog esą tuos skundus inicijuoja vienas ir tas pats žmogus, o V. Raugelei su tuo nesutinkant, į diskusiją įsitraukė vicemeras Arvydas Cesiulis, pateikęs ir pasiūlymą, ir savo paslaugas minėtai problemai spręsti. 

Jis priminė, jog anoniminių skundų dėl situacijos Nakvynės namuose buvo sulaukta dar prieš pora metų, tada dėl to buvo sudaryta darbo grupė, atliktas tarnybinis patikrinimas.

„Aš manau, kad ten yra kažkokie negeri santykiai pačiam kolektyve”, – sakė jis, neslėpdamas nuostabos, jog politikai anoniminių skundų svarstymui skiria ne pirmą posėdį.

„Pastaruoju metu mes komunikuojam su kažkokiu tai darbuotojos vyru, anoniminiu žmogumi, man tai išvis nesuprantama, kai rašomi skundai, remiantis savo žmonos aiškinimu”, – stebėjosi vicemeras. 

Galiausiai A. Cesiulis pasiūlė pats suorganizuoti apskritą stalą šioms problemoms aptarti. Jo nuomone, į jį reiktų kviesti tik Nakvynės namų darbuotojus be jos administracijos bei tuos politikus, kuriems tai aktualu.

„Kviečiu ir gerbiamą anonimą, tegul man paskambina, susitarsim, pašnekėsim, turim baigti tą diskusiją, nes tai yra nenormalu, mes turim daug rimtesnių darbų”, – sakė jis, pridūręs, jog pats apsiima atlikti mediatoriaus vaidmenį.  

Šiam vicemero pasiūlymui buvo pritarta, tiesa, nedetalizuojant, kada toks apskritas stalas galėtų būti surengtas. 

10 Comments

  1. Pilietis

    Nejaugi taip sunku atleisti vadova, kuris nesusitvarko su savo pareigom. O gal vadovas kazkam labsi parankus, kazkieno statytinis. Uab’ e toki jau seniai butu atleide…

    Reply
  2. Grožių grožis

    Ta pati cheba, nuvarė į kapus vieną direktorę., dabar kitai sveikatą gadina. Tai tęsiadi ne du metus, o mažiausiai dešimt. Patys nenori dirbti ir atlikti savo paregų, iš įztaigos išeina atbulomis, kad kameros neužfiksuotų, kitokie cirkai vyksta. Pasirašė taikos sutartis, bet vis tiek nerimsta..

    Reply
  3. Oras

    Tas kas rašo, mažint darbuotojus, lai pats ateina padirbt i nn…

    Reply
    • Anonimas

      tai iš kur laiko kelis metus skundus rašinėt turi ir kažkur dar skaičiau apie tai skundai, kad darbo neduoda direktorė….

    • Anonimui

      O tu matai ir žinai kad atie skunfdai rašomi darbo metu ar po jo??

  4. siūlymas

    Man atrodo, kad reikia etatus sumažint ten ir problemos baigsis, nes jei turi laiko ištisai rašinėti skundus, vadinas darbo nėra pakankamai, gėda net skaityt apie tai

    Reply
  5. Susirūpinęs

    A. Liesyte nedirba Nakvynes namuose. Tai kodel ji atstovauja? Juk įstaiga turi direktorę, kuri nedalyvauja jau antram posėdyje.. Bando išsisukti. Ir niekam nekyla toks klausimas? Jei direktorė nesiteikia kalbetis su komiteto nariais, tai isivazduokit, kokia komunikacija „vyksta” su savo darbuotojais… Ir tai nera vieno darbuotojo iniciatyvos, kaip bando nupiešti skyriaus vedėja… Graudu… Posėdį stebejo ir darbuotojai.. Išgirdo daug melo, netiesos… Ir manau kad miesto taryba, kyri rinko minetos įstaigos direktorę turėtų iš esmės pasižiūrėti, tuo labiau, kad patys pripažįsta jog bėdos tęsiasi 2 metus, niekas nesikeičia… Kyla įtarimų, kad gal įstaigos direktorė yra kazkieno statytine.. Gali pažeidinėti, neatlikti savo darbo… Dokumentuose, apskaitose yra klaidų… Ir nieko tokio…
    Ši istaiga tures problemu ir ytoliau

    Reply
    • Anonimas

      siūlymas peržiūrėt funkcijas ir sumažint perteklinius darbuotojus, tiek nereik, padirbėkit kokioj maximoj ir susivoksit apie tai, kas yra darbas, gerbiamieji

  6. Simona

    Jeigu nors ir vienas rašo, reiškia yra kažkas negerai. Pagrindinė problema, įstaigos vadovas blogai komunikuoja su kolektyvu, neturi autoriteto, o ir pats daro pažeidimus.

    Reply
  7. T

    Veikėjai)))

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Darbe - ir zujant po prekybcentrį*

Kovidas, žinia, be skaudžių nelaimių atnešė ir vieną gerą dalyką – išmokė net ir tuos, kuriems internetas buvo reikalingas šierinti ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Dėl Slaugos ligoninės vadovo posto - ne tik kandidatų, bet ir kolektyvo kova (papildyta)

Prieš pat naujuosius metus iš Klaipėdos medicininės slaugos ligoninės vyriausiosios gydytojos pareigų pasitraukus buvusiai ilgametei šios medicinos įstaigos vadovei Danguolei ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This