Nakvynės namų problemos supjudė politikus

Miestas, Svarbu

Nakvynės namuose tvyrančios problemos sukėlė aistras ir Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto posėdyje. Daugiausiai kritikos kliuvo jo pirmininkui konservatoriui Kaziui Bagdonui, kuris neva gyvena kitame pasaulyje.

Prieš metus Dubysos gatvėje buvo atidaryti pusę milijono eurų kainavę saugios nakvynės namai. Juose teikiama laikinos nakvynės paslauga, kur pernakvoti vienu metu gali apie 50 benamių.

Naujieji Saugios nakvynės namai, kuriuose yra įrengtos ir patalpos saugiam išsiblaivymui, buvo atidaryti pernai spalį. Martyno Vainoriaus nuotr.

Didžiausia naujovė buvo ta, kad naujose patalpose buvo numatyta teikti ir saugios nakvynės paslaugą, kuri iš esmės reiškia galimybę neblaiviam asmeniui per naktį saugiai išsiblaivyti. Tokiai saugiai nakvynei, vadinamajai blaivyklai, yra įrengtos aštuonios vietos. Tikėtasi, kad tai išspręs problemą, kai girti benamiai yra vežami į ligoninių priėmimo skyrius, nes nakvynės namuose neblaivūs asmenys nepriimami.

Tačiau neseniai vykusiame išvažiuojamajame Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto posėdyje paaiškėjo šokiruojantys skaičiai. Nakvynės namų direktorė Alma Kontrimaitė įvardijo, jog per metus saugios nakvynės paslauga buvo suteikti vos tris kartus. Esą pagrindinė problema ta, kad girtų benamių išsiblaivyti negalima priimti, kol jie nepateikia medikų pažymos, kad jiems nereikalinga medicininė pagalba.

Šią problemą antradienį vykusiame posėdyje dar kartą narpliojo Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto nariai.

„Klausimas yra tas, ar mes matome problemą, kad saugios nakvynės paslauga yra neteikiama. Jei problemą visi matome vienodai, kokie galimi sprendimai. Kita vertus, juk šie pastatai pastatyti už ES pinigus. Kokius turime įsipareigojimus ES, kokius rodiklius esame įsipareigoję pasiekti?“ – klausė komiteto narė Vaida Raugelė, kuri į Nakvynės namų problematiką gilinasi jau ne vieną mėnesį.

Ji svarstė, kad jei saugios nakvynės paslauga yra nereikalinga, nes per metus ji suteikta vos trims asmenims, tai tas patalpas galima atiduoti kitoms reikmėms, nes savivaldybės turtas turi būti naudojamas efektyviai.

Ji pasiūlė komiteto protokoliniu pavedimu įpareigoti Klaipėdos savivaldybės administraciją po mėnesio pateikti siūlymus, kaip problemą būtų galima išspręsti.

„Aš manau, kad paslaugos teikiamos šiai dienai. Direktorė atsakys raštiškai, kiek tų paslaugų teikiama. Neaštrinkite situacijos, jei asmeniškai esate nepatenkinta. Šitas klausimas yra dalykiškas, tad reikia pažvelgti dalykiškai. Gauti visus raštus ir tada priiminėti sprendimus“, – V. Raugelei mestelėjo komiteto pirmininkas K. Bagdonas.

Toks pasisakymas V. Raugelę apstulbino, tad ji griebė skaičiavimo mašinėlę ir paskaičiavo, kad saugaus išsiblaivymo paslauga per metus galėjo būti suteikta mažiausiai 2800 kartų, o suteikta vos tris. „Gal jūs nesuprantate, apie ką mes kalbame?“ – komiteto pirmininko klausė, o sykiu jo nenuovokumu stebėjosi V. Raugelė.

Į šią diskusiją įsikišo ir komiteto narė Alina Velykienė. „Jei nesusikalbame su komiteto pirmininku, tai gal paprašykime Kontrolės komiteto, kad jis pavestų Nakvynės namuose atlikti visus auditus. Visas savivaldybės turtas turtas turi būti naudojamas efektyviai, jis turi būti išnaudojamas paslaugų teikimui. Ir nereikia bėgti prieš traukinį, aiškintis, kieno čia idėja yra spręsti šią problemą. Paslaugų kokybė turi būti aukščiausio lygio, o mes, deja, esame apačioje“, – kalbėjo A. Velykienė.

Komiteto narė Ligita Girskienė taip pat stebėjosi, kodėl pirmininkas nėra suinteresuotas spręsti Nakvynės namų problemų, nors jis, kaip visi miesto tarybos nariai, gavo įstaigos darbuotojų raštus.

„Esu įsitikinęs, kad tai administracijos, o ne politinio lygmens klausimas“, – atsakė K. Bagdonas.

„Kitose įstaigose jūs, konservatoriai, staigiai griebiatės spręsti nebūtų problemų. O dabar bandote neigti, kad čia egzistuoja problemos. Nustokite ignoruoti komiteto narius. Man labai gaila dėl tokio komiteto pirmininko požiūrio“, – piktinosi V. Raugelė.

K. Bagdonas pabrėžė, jog visą posėdį laikėsi labai santūriai, bet „ jūs užsiimate provokacijomis“.

„Jūs iš tikrųjų gyvenate kitame pasaulyje. Jums turėtų rūpėti, ar efektyviai naudojamos biudžeto lėšos“,- K. Bagdoną auklėjo L. Girskienė.

Galiausiai komiteto nariai vienbalsiai sutarė įpareigoti Klaipėdos savivaldybės administraciją per mėnesį pateikti siūlymus, kaip spręsti problemą, jog saugios nakvynės paslauga būtų teikiama.

13 Comments

  1. Klaipėdietis

    Žiūrėjau ir aš tą komiteto posėdį, tiesiog neįtikėtina buvo klausytis to kaziuko kliedesių, kad jis problemos nemato, ar nenori matyt!!! Dar keisčiau kad jis pirmininkauja tam komitetui , kompetencijos jokios, nesusigaudo visiškai,..ir šaunuolės dalyvės, kurios pasipriešino jo svaikščiojimams.

    Reply
  2. Saule

    Pačiai Žvykienei reiktų į savo ūkį pasižiūrėti. Kodas ten darosi, visi namų valdų vadybininkai išsilakstė, daromos kliūtis norint išeiti iš namų valdų. Savo panosėj esančias valdas reikia kontroliuoti.

    Reply
  3. dar kyla abejonių

    dėl konservatoriaus Bagdono? Jis nesigaudo totaliai, bet yra komiteto pirmininkas, MERE kaip jums negėda, ir sakote bus daugiau jėgos Klaipėdai ir Lietuvai su kaziukais…

    Reply
  4. klp

    O kas atsakingas už savivaldybės įmonių ir įstaigų veiklą – Meras !

    Reply
  5. stebetojai

    gėda buvo žiūrėti į tokį Bagdono požiūrį! Ir šiandien direktorė buvo darbe, o ne ligoninėje. Ačiū kitiems komiteto nariams!

    Reply
  6. kosmonautas

    Bagdonas…siaube siaube iš kur jis toks…

    Reply
  7. Povilas

    Tas Kazys Bagdonas neturi loginio mąstymo… Teisingai sako posėdžio dalyvės kad jis nesiorentuoja apie ką ,kodėl kalbama… Be to koks jis nejautrus benamiams?Juk mokėsi teologijos mokslus ,giliai tikintis vyrukas ,o štai… . Tai kaip sprendžiami kiti socialiniai reikalai su tokiu pirmininku. Kiek ilgai galės Bagdonas dar tyčiotis iš protingų moterų-komiteto narių ?:-)))

    Reply
    • Parazitas

      Vadinasi galimai koks apsimetėlis klinikinis psichopatas be limbinės sistemos smegenyse arba sociopatas… Tokie vaidina kad kažkas rūpi o ištikrųjų niekas, jiems laimė yra kenkti…

  8. N. Puteikienė

    Visa valdančioji dauguma vieni kitų verta. Šią problemą taryboje ir žiniasklaidoje iškėliau dar pavasarį. Nei meras, nei administracijos direktorius, nei Socialinio departamento direktorius jos nesprendžia.

    Reply
  9. Klp

    Europiniai pinigai panaudoti ,paslauga neblaiviems neteikiama ir sako nera problemu? Tikras konservatorius!!! Vyt lauk uz toki abejinguma

    Reply
  10. Audrius

    Kad konservatoriu Kaziukas kosmose visa Klaipeda zino. Kiek ilgai dar tesis jo nusisnekejimai, stebejome transliacija

    Reply
  11. T

    Šioje pelkėje, viskas tik dėl vaizdo.

    Reply
  12. Jooo...

    Panašu konservatoriui Bagdonui nerūpi kaip naudojamos savivaldybės lėšos ?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Valdžios pradėta kova Labrenciškėje tęsis 

Beveik 9000 mokesčių mokėtojų eurų pirmoje instancijoje prakišusi Klaipėdos savivaldybė eina va bank ir toliau bando įrodyti savo tiesą ginče ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Dėl Slaugos ligoninės vadovo posto - ne tik kandidatų, bet ir kolektyvo kova (papildyta)

Prieš pat naujuosius metus iš Klaipėdos medicininės slaugos ligoninės vyriausiosios gydytojos pareigų pasitraukus buvusiai ilgametei šios medicinos įstaigos vadovei Danguolei ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Švietimas

Po patikrinimo sunegalavusi vaikų darželio direktorė neteks pareigų?

Po to, kai kovo pabaigoje Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Klaipėdos apygardos priežiūros skyriaus inspektoriai uostamiesčio lopšelyje-darželyje „Obelėlė“ aptiko daugybę ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This