Dėl oro kokybės monitoringo Vitės mikrorajone

Mums rašo

Alina Andronova, KIDE vadovė
2020-11-25

Komentarų: 1

2020 m. spalio 2-3 dienomis Klaipėdoje, kaip ir visoje Lietuvoje, buvo stebimas didelis kietųjų dalelių KD10 koncentracijos viršijimas. Kietųjų dalelių ore vidutinė paros ribinė vertė buvo viršijama iki trijų kartų ir daugiau. Tuo metu asociacijos „Klaipėdiečių iniciatyva už demokratiją ir ekologiją“ (KIDE) nariai ir savanoriai stebėjo rodmenis Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos taršos matavimo stotelės, įrengtos šalia AB Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos (KLASCO) nuomojamos uosto teritorijos adresu Uosto g. 23, Klaipėda. Ši stotelė KD10 koncentracijos viršijimo neparodė, nors tomis dienomis vėjas buvo rytų/pietryčių krypties, t.y. iš miesto pusės.

KIDE nariai informavo atsakingas institucijas ir žiniasklaidą, kad penktadienį, spalio 2-ąją. Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) monitoringo stotelė Klaipėdos centre rodė 151,03 mg/m3 (KD10 24 valandų vidurkis), o tuo pačiu metu uosto taršos matavimo stotelė (tas pats rodiklis) rodė tik 23,81 mg/m3. Taip pat ir šeštadienį, spalio 3-ąją, Aplinkos apsaugos agentūros stotelė rodė 95,54 mg/m3, nors tuo pačiu metu uosto taršos matavimo stotelė rodė tik 16,11 mg/m3.

KIDE prašo institucijų imtis būtinų priemonių, reikalingų užtikrinti Vitės mikrorajono gyventojams, vaikams ir pedagogams švarią bei sveiką aplinką. Martyno Vainoriaus nuotr.

Uosto direkcijos infrastruktūros direktorius Vidmantas Paukštė teigė, kad tokia situacija susiklostė sutrikus visų trijų uosto matavimo stotelių darbui. Buvo iškviesti stoteles prižiūrinčios įmonės atstovai, kurie nustatė gedimą ir jį turėtų pašalinti per maždaug pora savaičių, nes, kaip buvo teigiama, reikėjo pakeisti stotelėse sumontuotas oro pompas. Uosto atstovo teigimu, būtent tai ir galėjo turėti įtakos netiksliems matavimų rezultatams. Tačiau tai jau ne pirmas kartas, kuomet uosto stotelės „sugenda“ kritiniu laikotarpiu.

Šių metų balandžio 6 d. naujienų portalas „Atvira Klaipėda“ paviešino gyventojų skundus dėl didžiulio taršos geležies rūdos dulkėmis protrūkio. Karantino metu buvo gyvybiškai svarbu vėdinti gyvenamąsias patalpas, tačiau uostamiestyje gyvenantys šito padaryti negalėjo. Būtent šiuo kritiniu laikotarpiu nustojo veikti šiaurinėje uosto dalyje Uosto direkcijos įrengta oro taršos matavimo stotelė, pavadinta „Klasco- 492”, ir jokių rodmenų netransliavo.

Todėl asociacija „Klaipėdiečių iniciatyva už demokratiją ir ekologiją” primygtinai prašo:

1. LR Aplinkos ministerijos, skubos tvarka užtikrinti nuolatinį ir skaidrų oro taršos monitoringą šalia KLASCO Klaipėdos m. Vitės mikrorajonuose, t.y. gyvenamojoje aplinkoje šalia paminėtos įmonės. Primename, kad remiantis Aplinkos apsaugos agentūros 2020 gegužės mėn. inicijuoto suspenduotų kietųjų dalelių (SKD) pasyvaus kaupimo metodu tyrimo duomenimis buvo nustatyta KLASCO geležies rūdos sklaida – 650 m spinduliu aplink įmonę. Šioje teritorijoje gyvena keletas tūkstančių gyventojų veikia keturios vaikų ugdymo įstaigos, kurios labiausiai patiria KLASCO vykdomos ūkinės veiklos neigiamą poveikį. 500 m atstumu nuo įmonės veikia sveikatos priežiūros ir sveikatos paslaugų centrai. Dėl šios priežasties, privalu nedelsiant įrengti tinkamą oro kokybės matavimo stotelę Vitės mikrorajone šalia KLASCO, kad būtų galima vykdyti nenutrūkstamą šios įmonės galimai pavojingos veiklos kontrolę.

2. LR Aplinkos ministerijos, užtikrinti aplinkos apsaugos darbuotojų tinkamą pareigų vykdymą. Nuo 2018 m. Uosto direkcija vykdė oro taršos matavimus KLASCO teritorijoje nesilaikant Aplinkos apsaugos teisės aktų nuostatų. AAA rašte Nr. (30.1)-A4E teigia, kad Uosto direkcija nesikreipė į AAA dėl leidimo išdavimo vykdyti aplinkos oro taršos matavimų, todėl AAA negali užtikrinti Uosto taršos matavimo stotelių kokybės. Pažymime, kad Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Klaipėdos valdyba (AADKL) (rašto Nr. (13.1)-AD5-4260) ir Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Aplinkos kokybės departamentas (rašto Nr. (5.3)-AD5-6633) rėmėsi prietaiso „Klasco-492” (įrengto KLASCO teritorijoje) rodmenimis, kuriam AAA nebuvo išdavusi leidimo vykdyti oro teršalų nustatymą aplinkos ore ir kuris nebuvo akredituotas. Todėl aplinkosauginės institucijos klaidino visuomenę teigdamos, kad KLASCO 2020 m. žiemos ir pavasario laikotarpiu aplinkos neteršė. Prašome LR Aplinkos ministerijos įvertinti šių institucijų veiksmų kompetentingumą. Pažymime, kad Uosto direkcijos taršos stotelės rodmenimis nuo 2018 m. vadovavosi ir KLASCO, bandydama įtikinti visuomenę, kad ji neteršia aplinkos vykdydama atviros metalų rūdos krovos darbus.

3. AADKV, periodiškai (ne rečiau nei kartą į ketvirtį) organizuoti suspenduotų kietųjų dalelių (SKD) tyrimus pasyvaus kaupimo metodu Vitės mikrorajono aplinkoje (vaikų žaidimų aikštelėse, ant pastatų langų/palangių. augmenijos ir dirvožemio) ir vaikų ugdymo įstaigų teritorijose, nes, ekspertų nuomone, momentinių taršos matavimo įrenginių kokybiškai oro kokybės stebėsenai vykdyti nepakanka. Reikalaujame, kad KLASCO atviros krovos metu į aplinką patenkančios oro taršos koncentracija ir sklaida būtų tiriama nuosekliai ir nuolat, atliekant ne momentinių duomenų vertinimą, o ilgalaikės veiklos poveikį.

4. LR Aplinkos ministerijos, įrengti aplinkos apsaugos institucijų valdomą KLASCO atvirų krovos darbų zonų stebėjimo sistemą (vaizdo kamerą), kurios transliuojami vaizdai būtų viešai prieinami internetu 24 vai. per parą ir kuri yra būtina, norint sudaryti aplinkos apsaugos darbuotojams sąlygas operatyviai reaguoti į aplinkos apsaugos reikalavimų pažeidimus, kuriuos galimai nuolat vykdo AB KLASCO. Pažymime, kad vis dar gauname Klaipėdos m. gyventojų skundus dėl geležies rūdos dulkių, kurios patenka į jų gyvenamąją aplinką. Pateikiame Jums Švyturio g. gyventojo 2020 10 19 pasidalintą vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip vykstant krovai geležies rūdos dulkės sklinda aplinkoje.

Esant vakarų krypties vėjui, geležies rūdos dulkės yra ypatingai dideliais kiekiais nešamos į klaipėdiečių namus. Šiuo metu aplinkosaugos institucijos neturi veiksmingų priemonių įžūliai teršiančių įmonių kontrolei vykdyti, todėl aplinkosaugininkų darbą, vykdant įmonių stebėseną, jau trečius metus yra priversti dirbti patys gyventojai, kurie nuolat praneša atsakingoms institucijoms apie KLASCO aplinkosauginius pažeidimus. Tokia padėtis yra gėdinga ir jau darosi nebepakenčiama, nes akivaizdu, jog esamos priemonės yra neefektyvios, gyventojai nuolat patiria neigiamą šios įmonės vykdomos ūkinės veiklos psichoemocinį ir fiziologinį poveikį.

5. 2014 m. birželį Lietuvos Respublikos Seimas patvirtino Lietuvos sveikatos 2014-2025 metų strategiją, kurios vienas iš 4 tikslų yra sukurti sveikatai palankią fizinę darbo ir gyvenamąją aplinką. Todėl visų aukščiau išvardintų institucijų prašome imtis būtinų priemonių, reikalingų užtikrinti Klaipėdos m. Vitės mikrorajono gyventojams, vaikams ir pedagogams švarią bei sveiką aplinką, ir informuoti asociaciją KIDE, kokių priemonių buvo imtasi reaguojant į Lietuvos geologijos tarnybos rekomendacijas bei AAA inicijuoto suspenduotų kietųjų dalelių (SKD) tyrimo, atlikto 2020 m. vasaros mėnesiais, rezultatus. (Primename, kad Lietuvos geologijos tarnyba atlikusi 2020 m. rugpjūčio mėn. išsamius ekogeologinius tyrimus dėl toksišku chromu keliolika kartų užteršto Vitės dirvožemio, rekomendavo atsakingoms institucijoms panaikinti taršos šaltinį t.y. stabdyti atvirą metalų rūdos krovą KLASCO įmonėje.)

Asociacija KIDE reikalauja, kad LR Vyriausybė kuo greičiau užtikrintų Lietuvos Respublikos piliečiams konstitucinę teisę į švarią aplinką (53 str.) bei jų vaikų teisę į sveiką ir saugią aplinką (Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo 6 str. 2 p.).

Kreipimasis į prezidentą Gitaną Nausėdą, LR Aplinkos ministeriją, Aplinkos apsaugos agentūrą, Sveikatos apsaugos ministeriją, Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdybą

1 Comment

  1. Grubliauskas,prokūratūra leidžia

    Jie negina viešo intereso. Apsaugos departamentas kišianinis. Prkūratūra ir meras leido teršti marias Grigeo. Olugarchai vasara paleido dizelina. Meras su prokuratūra savi dangsto. Atsakingu nėra. Savivaldybė ir prokuratūra dir ba oligarchams teršejams

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Pradėta Uosto direkcijos laivyno bazės statyba

Pietinėje Klaipėdos uosto dalyje, Marių gatvėje, prasidėjo Uosto direkcijos laivyno bazės statyba. Darbų pradžia paženklinta kapsulės su laišku ateities kartoms ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėdoje - didelė tarša kietosioms dalelėmis (atnaujinta)

Uostamiestyje, Šilutės plente esanti taršos matavimo stotelė antradienį fiksuoja daugiau nei dvigubai didesnį už leistiną kietųjų dalelių kiekį ore, o ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This