Gyventojai: „Karantino metu neįmanoma net langų atsidaryti” (atnaujinta)

Miestas, Svarbu

„Atvira Klaipėda” sekmadienį sulaukė trijų klaipėdiečių laiškų, kuriose jie skundžiasi tarša ir prideda ją liudijančias nuotraukas.

Tuo metu Klaipėdos aplinkosaugininkai sako dėl karantino negalintys atlikti patikrinimų, kurių metu būtų neišvengiamas kontaktas, reikėtų bendrauti. Nebuvo patenkintas ir jų noras išsikviesti mobilią laboratoriją. Analogiško darbo režimo dabar laikosi ir visuomenės sveikatos specialistai, turintys daug jėgų skirti kornaviruso pandemijai.

O savaitgalį kaip tik buvo užfiksuota, kad nustojo veikti šiaurinėje uosto dalyje esanti oro taršos matavimo stotelė.

Žmonių liudijimai

„Praktiškai nebeįmanomas normalus, sveikas gyvenimas Klaipėdoje, Vitės rajone. Milžiniška oro tarša, be abejonės, ir žemės bei marių. Nes tai tik priklauso, į kurią pusę vėjo kryptis. Jau treji metai, kaip „Klasco” teritorijoje kraunama metalo rūda atvirame plote, kur jos jau dideli kalnai sukrauti. Jokių apsauginių priemonių nuo žmonių gyvenamųjų rajonų nei nuo marių. Dabar, kai karantinas ir būtina sėdėti namuose, neįmanoma net langų atsidaryti. Kuo kvėpuojam? Ir tai net ne Sportininkų kvartalas, ten žmonės išvis tuoj plaučius praras. Buvo renkami parašai, reikalas perduotas prokuratūrai… Bet viskas, matyt, stalčiuose nusėdo, nes tai GYVYBIŠKAI svarbu kuo greičiau tvarkyti. Palangių, langų nespėjam valyti, ypač po vakarų vėjo krypties. „Klasco” dirba kiaurą parą, tai net ir naktį nėra ramybės”, – rašo Žydruolė Šilenskienė.

Žydruolės Šilenskienės nuotr.

„Kol visi yra namuose prie savo televizorių, kažkas mus nuodija. Trūko kantrybė ir man”, – kitame laiške rašo I. Kanto g. gyvenanti Olga Ringienė.

Ji teigia jau kurį laiką pastebinti didelę tarša savo namuose ir dalinasi nuotraukomis, kaip atrodo palangė ir šluostė po palangės valymo.

Tarša taip pat besiskundžiantis klaipėdietis Paulius Lukoševičius iš I. Kanto gatvės teigia, kad AB Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco”) krovos ir sijojimo darbus ištisai dabar dieną-naktį vykdo nuo balandžio 1-osios. Jis taip pat dalinosi nuotraukomis nuo savo buto I. Kanto g. palangių.

Vyras pridėjo ir video medžiagą, kurioje matyti „Klasco” vykdoma krova.

Socialinio tinklo „Facebook” paskyroje „Klaipėdos plaučiai” yra ir analogiškų gyventojų nuotraukų iš Gintaro, Pievų tako gatvių.

Tik bekontakčiai patikrinimai

Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdybos viršininkas Alfredas Šepštas teigė, kad šiuo metu reaguojama tik į tokius pranešimus, kuriuos tikrinant galima būtų apsieiti be kontakto.

„Ten, kur tikėtinas kontaktas, tuos atidedame ir informuojame apie tai pareiškėją. Visus registruojame. O ką galime atlikti bekontaktiniu būdu, tiriame, dirbame, nes jei viską atidėtume į šoną, turėsime po karantino tiek darbo, kad neiškuopsime. Procesas vyksta, nėra tik planinių patikrinimų”, – sakė jis.

O „Klasco” atveju bekontakčio patikrinimo esą nepavyktų padaryti – reikėtų eiti į įmonę, bendrauti.

„Dėl „Klasco” reikia tyrimų. Rašėme agentūrai, bet tuos tyrimus dabar atideda. Norėjome mobilios laboratorijos, kad ją pastatytų, bet jos mums nežada. O momentiniai tyrimai nelabai ką duoda, gali pasakyti tik, kad tuo momentu buvo ar nebuvo. O kas buvo prieš ir kas bus po to, kai mėginiai paimti, niekas tokiu atveju nežino. Nors su „Klasco” pernai turėjome vos ne monitoringą – tik sausį ir gruodį, berods, nebuvo matavimų. Buvo nepertraukiamas monitoringas ir nieko iš „Klasco” nebuvo. Matuotos ir virš 2,5, ir iki 2,5 mikronų dalelės, ir iki dešimt – nė pagal vieną parametrą su „Klasco” problemų nebuvo. O kas yra ant palangės – tokio normatyvo nėra, kiek ten gali būti ar negali”, – sakė A. Šepštas.

Nacionalinio visuomenės sveiktos centro Klaipėdos departamento direktorius Raimundas Grigaliūnas taip pat tikino, kad kad kol paskelbtas karantinas, jokie mėginiai gyventojų namuose negali būti paimti.

„Be koronos fronto dar yra ir skundai dėl triukšmo, taršos, kvapų. Kiek galima į juos reaguoti be kontaktų, tiek reaguojama. „Klasco” yra išsiųstas užklausimas, ar nebuvo kokių nors technologinių nukrypimų. Kai tik baigsis karantinas, vėl bus pradėti imti mėginiai tyrimams ir žmonių namuose, tačiau kol kas to negalime padaryti”, – sakė R. Grigaliūnas.

Nebeveikia stotelė

Uosto direkcija pernai spalį buvo pranešusi, kad uoste esančių oro taršos matavimo stotelių duomenys tapo prieinami visuomenei visą parą – juos galima matyti puslapyje https://www.portofklaipeda.lt/oro-tarsos-monitoringas.

Tačiau pirmadienį čia nebuvo galima matyti taško, pavadinto „Klasco-492″ rodmenų.

Uosto direkcija informavo, kad būtent šį savaitgalį greta „Klasco” esanti stotelė nustojo veikti – sugedo pagrindinis įrangos kompiuteris.

Kartu direkcija informavo, kad operatyviai į čia perkels oro kokybės matavimo stotelę iš kitos uosto dalies, nes šiuo metu ši zona yra prioritetinė.

„Norime pabrėžti, kad net ir neveikiant vienai iš trijų oro kokybės stotelių, kiekvienas ūkio subjektas privalo atsakingai užtikrinti, kad jo veikla nedarytų jokio neigiamo poveikio aplinkai”, – teigia direkcija.

Tuo metu kiek daugiau nei prieš savaitę pietinės miesto dalies gyventojai skundėsi padidėjusia smarve. Pranešimų apie tai socialiniuose tinkluose buvo ir šį savaitgalį.

20 Comments

  1. Marija

    SUNKUSIS METALAS ARSENAS!!!per viena nakti,po krovos darbu UOSTE masina tapo tokia,kad baisiu alsuoti salia tos masinos-reikalauja plauti tiek kartu per savaite,kiek buvo krovos darbu-O TIE DARBAI-NESIBAIGS!!! Nes viskas vyksta pagal „Pagal Uosto bendrąjį planą „

    Reply
  2. HQ

    Karantino METU REIkia Rankas Plauti…. o ne rodyti purvinas internete…. ir langus valyti irgi…. gali gauti bauda.

    Reply
  3. jja

    labai gera foto…ant palanges matosi cigareciu pelenu gabalas……kas per butas jeigu cigareciu pelenus krato ant palanges ir iesko kaltu??? manau cia kaltas putinas….ir rusija….ar klasko????
    matosi cigareciu pelenai…..jus apgailetini

    Reply
  4. jamaika

    mano zmona irgi nevalo langu…foto idejo durneliai…..nematau jokios tarsos matau piktus ir bukus lietuvius….atsibodo gyventi ir nebera ant ko lieti pykcio????? turiu pasiulyma visiems piktiems lietuviams….nusipirk sautuva, nusisauk ir nebetrukdyk normaliems zmonems dirbti ir gyventi.. ligoniams vietu ligonineje nebera,tai vienintele iseitis

    Reply
  5. Gitaristas

    Jau senai reikėjo keisti dudoriu,nes sugeba groti tik su savo padlaiziu orkestru. Jis negirdi viso miesto muzikantų (gyventojų).

    Reply
  6. Virgilijus

    DARBO SAUGOS VIRŠININKĄ V. ROCIU PRIE SIENOS STATYTI.

    Reply
  7. KA DUDORIUS MANUO TUOM KLAUSIMU?

    .

    Reply
    • tyla

      – kai tik paliečia verslą, ypač uosto

  8. Kukas

    Manau parduoti butą, nes neįmanoma Klaipėdoi gyventi vien dėl taršos. Tiek vspas mieste, tiek oras smirdi tis. Burnoti tarp dantų girgžda metalas ir skonis metalo burnoti, ypatingai iš po nakties. Jau nekalbu apie sienas bute. Jos juodos. Tapetų nespėja valyti. Žiaurus vaizdas! Bėgti reik iš miesto lauk, kitaip vaikai vėžiu susirgs.

    Reply
  9. Miestietis

    Baisu. Miesto valdžia. gamtosauga bedantės prieš teršėjus.

    Reply
  10. UOSTO DIREKCIJA...

    … atsakingai pareiškiame, kad krovos darbai (ypač – taršių, birių, kenksmingų, nuodingų ir kt. medžiagų) krova viduryje Klaipėdos miesto buvo, yra ir bus. Krovėme, krauname ir krausime ateityje. Pagal Uosto bendrąjį planą (su išoriniu giliavandeniu uostu Baltijos jūroje ties Melnrage) KROVOS DARBŲ APIMTYS KLAIPĖDOS MIESTE DIDĖS APIE 4 (KETURIS) KARTUS. Kam nepatinka, varykit iš čia. Be taršių, birių ir kenksmingų medžiagų krovos Klaipėda bus nebe Klaipėda, o kažkoks Panevėžys ar Vaitkaus Žaliasis Slėnis. Nafig tas uostas, jei jame nekrauti, neteršti ir nekenkti miesto žmonėms? Galvokit, biškį.

    Reply
  11. Maria

    Apgailestingai ir be žodžiu pažiurejo i musu gyvenima giminaičiai is Niderlandu(kada pamate savo balta nauja automobili ,kuris stovejo Pušyno gatveja 2paras-apnešta juodomis nuosedomis,anglies spalvos dulkemis.Po 5min.Klaipedos sveciai jau buvo automobiliu plovimo aikšteleje.Puikiai suprantu kokia nuomone tu žmoniu susiformavo apie gyvenima Klaipedos mieste/nemanau,kad sveciai nories sugrižti cia. GĖDA VALSTYBINEI INSTITUCIJAI!!!

    Reply
  12. Anonimas

    Ko Jūs norit, kai toks chuliganiškas atlikėjas selas panoro koncertuoti prie gyvenamųjų namų ir netgi ligoninės, tai tuoj pat gavo leidimą iš V.G., be jokių apribojimų. Garsas buvo arti mirtinos dozės, kai kas net tiesiogiai kreipės į merą, kad neleistų traumuoti vaikų. Bet sulaukė tik patyčių. Taigi, nieko naujo. Turbūt jiems ant mūsų sveikatos tik nusispjaut

    Reply
  13. ALGIRDAS

    SUNKUSIS METALAS ARSENAS. 100%MELANOMA.ODOS VĖŽYS. INFORMACIJA SLEPIAMA. AR KLAIPĖDOJE YRA SAUGAUS DARBO INSPEKCIJA. KUO JI TURĖTŲ UŽSIIMTI.. BET. RANKA, RANKA PLAUNA. SĄLYGOS SUTEIKTOS NUODYTI. PRIVAČIAM VERSLUI.
    .
    .
    .

    Reply
    • jonis

      smeiztas yra nusikalstama veikla

  14. Vite

    KLASCO iš visų gyventojų tik tyčiojasi o valstybinės institucijos pritaria tom patyčiomis

    Reply
    • DS

      TU Sergi

  15. Klaipeda

    Parduotas miestas

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pradėta Uosto direkcijos laivyno bazės statyba

Pietinėje Klaipėdos uosto dalyje, Marių gatvėje, prasidėjo Uosto direkcijos laivyno bazės statyba. Darbų pradžia paženklinta kapsulės su laišku ateities kartoms ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėdoje - didelė tarša kietosioms dalelėmis (atnaujinta)

Uostamiestyje, Šilutės plente esanti taršos matavimo stotelė antradienį fiksuoja daugiau nei dvigubai didesnį už leistiną kietųjų dalelių kiekį ore, o ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This