Apklausai dėl Girulių miško – trečias šansas?

Miestas, Svarbu

Pirmadienis, lapkričio 30-oji, oficialiai yra paskutinioji diena, kai klaipėdiečiai apklausoje gali pareikšti savo nuomonę dėl Girulių miško ateities. Tačiau tikėtina, kad šios apklausos laikas jau antrą kartą gali būti pratęstas, nes balsavime niekaip nepavyksta išvengti techninių trikdžių.

Klaipėdiečiai dar gali pareikšti savo nuomonę apie geležinkelio plėtrą Girulių-Melnragės miške.

Apklausa, kurioje uostamiesčio gyventojų buvo klausiama „Ar pritariate, kad Melnragės–Girulių miške būtų plečiamas Pauosčio geležinkelio kelynas?“, prasidėjo spalio 5-ąją, o paskutinė diena pareikšti savo nuomonę buvo spalio 30-oji. Per šias dienas balsavo apie 3,6 tūkst. klaipėdiečių, o apklausa bus laikoma įvykusia, jei savo nuomonę pareikš apie 20 tūkst. uostamiesčio gyventojų.

Kai ši apklausa prasidėjo, nebuvo išvengta techninių problemų. Žmonėms sunkiai pavykdavo prisijungti prie elektroninio balsavimo sistemos, o savo nuomonę pareikšti Klaipėdos savivaldybėje galima buvo labai trumpai, nes dėl koronaviruso grėsmės savivaldybėje interesantai nebebuvo aptarnaujami.

Todėl šios apklausos organizavimo komisijos narė Nina Puteikienė pateikė prašymą apklausos laiką pratęsti. Komisija tokiam prašymui pritarė ir tai padaryti rekomendavo Klaipėdos merui Vytautui Grubliauskui, nes jam yra suteikta galia ir paskelbti apklausą, ir nuspręsti dėl jos pratęsimo.

Apklausa buvo pratęsta nuo lapkričio 16 dienos iki lapkričio 30-osios. Tačiau savo nuomonę galima pareikšti tik prisijungus per elektroninius valdžios vartus (www.klaipeda.lt/apklausa), o fiziškai balsuoti savivaldybėje negalima dėl šalyje paskelbto karantino.

Šiuo metu, kai prasidėjo paskutinė apklausos diena, joje savo nuomonę yra pareiškę kiek daugiau nei 12 tūkst. klaipėdiečių. Nemažai žmonių socialiniuose tinkluose piktinasi, jog balsuoti yra praktiškai neįmanoma, nes reikia labai daug kantrybės ir laiko tam, kad pavyktų prisijungti prie elektroninio balsavimo. Be to, esą pertvarkomas elektroninių valdžios vartų serveris, todėl ir pati sistema neveikia ir po kelias valandas, ir po parą.

Dėl šių priežasčių N. Puteikienė vėl kreipėsi į Klaipėdos merą Vytautą Grubliauską, kad jis apklausą pratęstų iki metų pabaigos – gruodžio 31-osios. Be to, prašoma, jog būtų sudaryta galimybė žmonėms balsuoti ne tik elektroniniu būdu, bet ir savivaldybėje.

„Spalį savivaldybėje balsavo tik 23 žmonės, tačiau ir laiko buvo mažai, ir žinia apie vykstančią apklausą nebuvo išviešinta. Manau, kad dabar gerokai daugiau žmonių ateitų balsuoti, tik reikia suteikti tokią galimybę. Visi suprantame, jog karantinas, bet atrodo, kad visos įstaigos dirba, o vienintelė Klaipėdos savivaldybė yra užsirakinusi. Nemanau, kad būtų labai pavojinga, jei į pastatą būtų leidžiami balsuoti norintys žmonės, o juos aptarnautų vienas darbuotojas“, – savo prašymą motyvavo N. Puteikienė.

Pirmiausia jos prašymą pratęsti apklausą ir suteikti galimybę balsuoti savivaldybėje turi apsvarstyti apklausos organizavimo komisija. „Į posėdį rinksimės rytoj, antradienį, ir šį prašymą svarstyme. Savo rekomendaciją dėl apklausos pratęsimo pateiksime merui, nes jam priklauso sprendimo teisė“, – teigė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas, apklausos organizavimo komisijos pirmininkas Andrius Dobranskis.

Ši apklausa organizuojama pagal Klaipėdos mero potvarkį, kurį jis pasirašė reaguodamas į miesto Tarybos narių dar liepą pasirašytą atitinkamą reikalavimą.

Vietos savivaldos įstatymas numato, kad tokių apklausų rezultatai yra patariamojo pobūdžio. Savivaldybės taryba privalo svarstyti apklausai pateiktą klausimą, jeigu savo nuomonę pareiškė ne mažiau kaip 15 procentų apklausos teritorijos gyventojų, turinčių teisę dalyvauti apklausoje (turinčių teisę balsuoti). Per praėjusius savivaldos tarybos rinkimus Klaipėdoje buvo beveik 131 tūkst. rinkėjų, tad 15 proc. nuo šio skaičiaus yra beveik 20 tūkst.

Girulių miškas dėmesio centre atsidūrė birželio pabaigoje, kai Vyriausybė iš pradžių priėmė nutarimą dėl geležinkelio pertvarkos Klaipėdoje, kuriame be išlygų buvo minima tik galimybė prekinių traukinių paskirstymo stotį perkelti į Pauostį, o po savaitės pritarė pataisytam nutarimo projektui, kuriame jau atsirado ir Kopūstų kaimo alternatyva, nors Pauostis, kaip galimas krovininių traukinių stoties variantas, irgi neatmestas.

15 Comments

  1. Nuomone

    „Atv. Kl.” – perteklinis produktas Klaipėdos m. Dublikatas kažkoks jau egzituojančių kitų produktų, turinys beveik 100 proc. atkartojamas iš kitų žiniasklaidos priemonių. Publikacijos silpnos, jokio žanrų orgininalumo. Propaguojamos mintys seklios, nėra idėjų, o tai, kas platinama – seklu, pasenę, beviltška – atsilikimas maždaug 50 metų nuo pasaulinių tendencijų ir pan. nagleikienės propaganda juokinga, susiveda viskas į liaudies išmintį: kaip medis be lapų, taip boba be papų… ir riksmai – prašymai duoti pinigų, aukoti, remti. Ką remti? Nuo narkotikų priklausomybę turinčiuosius? Pšeprašem. Užteršėt www erdvę, užšiukšlinot. Metas patiems išsiliuobti. Užsidarykit patys, bent vieną garbingą žingsnį padarykit, o ne propagandas varykit su supuvusių smegenų žmogiukais priešaky.

    Reply
  2. Andrėj Klaipėdos rajono gyventojas

    Nesuprantu, kodėl tik Klaipėdos miesto gyventojai gali balsuoti ? O šalia gyvenantis ? Kaip jų nuomone ? Jai iškirs mišką tai tik miesto gyventojai turės neigiamų pasekmių, o šalia gyvenančių tai nepalies ? Na ir gyvuliai tą mūsų valdžia. Viskas vyksta tik nepasitenkimui nuslopinti , o ne realiai ne dėl kovos už žalia Klaipėdą. Pinigai-korupcija va kas čia. Negalima kirsti miško!!!!

    Reply
  3. .....

    Apklausa YRA PATARIAMOJO pobūdžio , pagal vietos savivaldos įstatymą !!!! Reiškia niekis ?

    Reply
  4. Klaipėdskas

    Kai paskaitai komentarus- supranti, kad valdžiagyviai padarys taip, kaip norės. Nes tautą jau nubukino. Nuo tos eksliberastinės džiazuojančios marionetės irgi niekas nepriklauso. Siūlai veda į Vilnių.

    Reply
  5. Abejonė

    Dėl niekinės apklausos reikia eiti į savivaldybę ir balsuoti „ant popieriaus”? Karantino metu? Ar jūs visai ku kū? Pritariu, kad Girulių mišką reikia išsaugoti, bet netikiu, kad kažkokios apklausos tam turi įtakos. Čia kaip ir tos peticijos internete, pasirašo tūkstančiai, o efektas nulinis.

    Reply
  6. Vladas

    Aš manau, kad pirmiausia reikėtų pasitikslinti, kiek klaipėdiečių gali (sugeba) balsuoti internetu. O tada spręsti, kokiu būdu turima balsuoti.

    Reply
    • Vladui ,

      Jūs rimtai ? Siūlykite kaip patikrinti ? Mano nuomone , apklausa ir patikrino ?? Abejoju , kad žmogus nesugebantis prisijungti , sugeba kritiškai įvertinti pateiktą info , ne tik antraštę – kirs Girulius ? Taip ir prigauna politikuojantys lengvatikius žmogelius . Naudos nulis iš tų apklausų , peticijų .

  7. Vladas

    Aš manau, kad pirmiausia reikėtų pasitikslinti, kiek klaipėdiečių gali (sugeba) balsuoti internetu. O tada spręsti, kokiu būdu turima balsuoti.

    Reply
  8. Sigute

    Tikrai neįmanoma balsuoti, nes prisijungimas neįmanomas. Galėtų supaprastinti balsavimą, nes nei aš, nei mano pažįstamų ratas nesugebėjo prisijungti. Tai mažiausiai 8 balsai. O tokiu manau yra nemažai. O prieš tai rašiusiam ponui galiu pasakyti – taip mes gal ir ,,tinklų vargšiukai ” , nes esame vyresnio amžiaus, bet mums rūpi kokioje aplinkoje gyvens ateities kartos.

    Reply
    • patarimas

      Jei neužteko smegenų vingių išsiaiškinti, kaip prisijungti per valdžios vartus, gal geriau niekur nebalsuok.

  9. Vytautas, energetikas, stažas 56 m.

    Būtina išsaugoti Girulių mišką, nes Klaipėdai labai trūksta žalumos

    Reply
  10. neeina prisijungti

    pastoviai prašė kaž koki ID nr. Kas tai. Balsuoti negalėjau

    Reply
  11. :)

    Piktinasi prisijungimu tie , kurie svajoja apie internetinius balsavimus per rinkimus ? Niekam nebeturi laiko …kokie tinklų vargšiukai …leiskite , pone mere, iki kitų metų balsuoti :)))

    Reply
    • Abejonė

      Taiklus komentaras 🙂

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Pasirodė pirmosios naujos Klaipėdos kultūros apraiškos*

Žinia, dabartinė uostamiesčio valdžia siekia, kad menas nebūtų ale frace de scheiko, o būtų suprantamas paprastai liaudžiai, lenininio etalono. Ir ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This