Giruliuose – gatvė pajūrio miško sodintojui

Miestas, Svarbu

Trijų naujų gatvių Giruliuose pavadinimai turėtų būti skirti pagerbti prie šio vietovės vystymo ir plėtojimo labai prisidėjusius asmenims, todėl atmesti visi devyni vystytojų pasiūlyti variantai.

Giruliuose gali atsirasti gatvė, skirta pagerbti šios vietovės įkūrėją. Martyno Vainoriaus nuotr.

Prašymą trims naujoms gatvėms Giruliuose suteikti pavadinimus Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijai pateikė Klaipėdos savivaldybės Geodezijos ir GIS skyrius. Naujos gatvės Giruliuose yra suplanuotos detaliuoju planu, patvirtintu 2015 metų liepą, ir apimančiu apie 34 ha teritoriją.

Jos vystytojai komisijai pateikė siūlymus, jog gatvėms būtų galima suteikti Kalno, Gardaičio, Žvorūnės, Lazdonos, Cirulių, Voveriškių, Pirklių, H. Gerlacho, H. Šlymano pavadinimus.

„Drįsčiau konstatuoti, jog sąrašas tikrai margas. Aš turiu kitų pasiūlymų“, – kalbėjo komisijos narys, Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto direktorius Vasilijus Safronovas.

Vienai gatvių jis siūlė sugrąžinti istorinį pavadinimą ir ją pavadinti Labrenco taku. Tačiau Klaipėdos savivaldybės Geodezijos ir GIS skyriaus vedėjas Vytautas Nausėda teigė, jog Klaipėdoje jau yra Labrenciškės gatvė bei Labrenco dvaro gatvė, tad Labrenco tako gatvės pavadinimas sukeltų daug painiavos.

Tuomet V. Safronovas gatves pasiūlė pavadinti tų žmonių, kurie labai prisidėjo prie Girulių plėtojimo, vardais.

Anot jo, svarstytinas asmuo – Johann Adolph Klempow, o lietuvinama ši pavardė turėtų būti Johano Adolfo Klempo gatvė, nes w gale netariama.

V. Safronovo teigimu, ilgametis Klaipėdos prekybininkų korporacijos pirmininkas, komercijos patarėjas Johann Adolph Klempow (1779–1843) įkūrė Girulių pirmtakę – plantacijos girininkiją, kuri daug nusipelnė sodinant pajūrio mišką, pati vietovė iš pradžių buvo vadinama jo vardu (Klempow), o 1876 m. oficialiai pavadinta Plantacijos girininkija (Plantagenförsterei). Mums įprastas lietuviškas vardas Giruliai atsirado 1923 m.

V. Safronovas siūlė svarstyti vieną gatvių pavadinti Eduardo Franco (Eduard Franz) vardu. Šis žmogus buvo viešbučio „Hotel Franz“ įkūrėjas Giruliuose, daug prisidėjęs prie Girulių kurortinio potencialo atskleidimo ir plėtojimo XX a. pradžioje.

Trečiasis variantas – Heinrich Pietsch ir Wilhelm Pietsch (lietuvinama Heinricho ir Vilhelmo Pyčų gatvė). Anot V. Safronovo, abu broliai XX a. pr. finansavo dviračių tako, nutiesto iki Girulių iš Klaipėdos palei pėsčiųjų taką, statybą; W. Pietsch savo lėšomis pastatė Strandhalle – pajūrio restoraną (1894 m.) Giruliuose. 1932 m. Heinricho Pietscho vardas Klaipėdos mieste jau buvo suteiktas dabartinei Ramiajai gatvei, kuri šiuo vardu vadinta iki 1945 m.

„Toks istorinis lizdelis būtų visai geras. Aplink yra gamtos gatvės – Turistų, Šlaito, Sūkurio, o čia būtų toks istorinis lizdas“, – pritarė komisijos narys profesorius Albinas Drukteinis.

Komisijos narė istorikė Zita Genienė labai pritarė ir sveikino galima A. Klempo gatvės pavadinimą. Komisijos nariai sutarė, jog naujų gatvių pavadinimams bus naudojami asmenybių vardai, nes taip jos bus pagerbtos. „Asmenybių sąrašas tikrai yra nemenkas“, – akcentavo V. Safronovas.

Komisijos nariai sutarė, jog kitame posėdyje ir nuspręs, kokie bus naujų gatvių Giruliuose pavadinimai, nes reikia išsamiai suformuluoti galutinius pasiūlymus, suderinti rašybą.

8 Comments

  1. Viktoras Kavolis

    Jei kalba eina apie nuotrauką , kur dešinėje pusėje matosi pastatas , o kairėje kelias, tai ta nuotrauka iš Girulių. Matomas pastatas, tai vaikų darželis „Gintarėlis” , toliau matosi buvusios vaikų tuberkuliozinės sanatorijos ( Vaikų sanatorija „Luizės” vardu ) stogas. Gatvė – Pamario. Ta vieta, kuri iš viršaus matosi nusileidus laiptais. Bent taip aš tai matau

    Reply
    • Anonimas

      Pamatio gatvės jau 1,5 metų Klaipėdoje nėra

  2. Švenvagiška

    Žinoma, kad reikia įamžinti J.A.Klempov atminimą, bet ar tai nebus šventvagiška jo atžvilgiu, kai vyksta tokios kovos, kad išsaugoti Girulių mišką ir kovų baigtis dar neaiški: ar nebus iškirstas tas miškas, kurį jis sukūrė, o ir gatvė atsiras iškirsto miško vietoj. Ar ne geresnis paminklas jam būtų – jo idealų vykdymas.

    Reply
  3. ?

    ar nuotraukoje tikrai Giruliai?

    Reply
    • in

      Tikrai – ne. Nuotraukoje teritorija prie poilsio parko…

    • Ne

      Žinoma, kad ne Giruliai, o kvartalas prie miesto Parko, priešais Universitetą.

    • akadministratorius

      Ačiū, kad pastebėjote, pakeitėme.

  4. GintarasR

    Dalyvaujant strateginio plėtros plano 2021-2030 „gamyboje”, bandžiau įkalbinti ekonomikos grupę numatyti priemones Girulių kurortinio paveldo išsaugojimui ir kur įmanoma atkūrimui. Pėsčiųjų takų sistema miško parke su mažosios architektūros elementais (tilteliai, pavėsinės, poilsio aikštelės su lauko baldais), išlikusių senovinių laiptų ir fontanų prie buvusių poilsinių-pensionatų, Strandhalle, Kurhaus Forsterei atkūrimas, ar bent likučių pabandymas išsaugoti nuo sunykimo, buvusio miško ežero su sala Waldzee atkūrimas ir pavertimas centriniu miško parko elementu, skirtu visų klaipėdiečių poilsiui … ir t.t. … Bet pasirodo, jokia savivaldybės įstaiga nedisponuoja nei istorine medžiaga, nei tyrimas koks nors buvo darytas dėl Girulių kurortinio paveldo, todėl jokio pagrindo strateginiame miesto plane visa tai numatyti nėra. Buvo pasiūlyta Girulių bendruomenei pačiai pasidaryti saugotino kurortinio paveldo aprašaus ir apie tai informuoti savivaldybę. Yra mieste pakankamai valdininkų, kuriems tai yra tiesioginis darbas ir pareiga, bet jie nieko nežino ir bendruomenė pati turi jų darbą pasidaryti?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Imanuelio Kanto vardo ir filosofinio palikimo renesansas Klaipėdoje

Pirmadienį, balandžio 22-ąją, sukanka 300 metų nuo filosofo Imanuelio Kanto gimimo. Filosofo atradimai prilyginami Koperniko heliocentrinės Saulės sistemos atradimui XV ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Kultūra

300 metų sulaukęs Imanuelis Kantas kviečia į svečius pas Herkų Kantą

Balandžio 22-ąją sukanka 300 metų nuo vieno ryškiausių žmonijos filosofinio paveldo kūrėjų – Imanuelio Kanto – gimimo. Kad ši data ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This