Klaipėdos verslas prašo valdžios pagalbos: nesulaukė net pažadų

Svarbu, Verslas

Po pirmojo karantino vis dar neatsigavęs, bet jau ir su antrojo sunkumais susidūręs Klaipėdos verslas pageidauja žinoti, kokios pagalbos gali tikėtis iš uostamiesčio savivaldybės. Tačiau pažadai apie paramą nedalijami, nes prognozuojama, kad kitų biudžete labai trūks pinigų.

Tarp labiausiai nukentėjusių nuo karantino – viešojo maitinimo įstaigos. Virginijos Spurytės nuotr.

Į uostamiesčio valdžią kreipėsi beveik 250 įmonių vienijantys Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai (KPPAR). Jie pateikė siūlymus, kaip Klaipėdos savivaldybė galėtų padėti mieste registruotoms įmonėms. Šie pasiūlymai trečiadienį buvo nagrinėti Smulkiojo ir vidutinio verslo (SVV) tarybos posėdyje.

KPRAR savo rašte nurodo, kad dar lapkričio 13 dieną, vos prasidėjus antrajam karantinui, atliko savo narių apklausą. 37 proc. apklaustų įmonių teigė, kad dėl karantino teko sustabdyti veiklą, darbuotojus išleisti atostogų arba atleisti, skelbti prastovas, svarstoma nutraukti veiklą. 67 proc. apklaustų įmonių teigimu, tinkamiausia pagalba verslui yra subsidijos.

„Klaipėdos verslo struktūra yra tokia, kad 70 proc. sudaro paslaugos, o gamyba, kuri nėra apribota, tik apie 30 proc. Centrinės valdžios institucijos apie pagalbą verslui beveik nešneka, o dabar galiojanti visa pagalba baigiasi gruodžio 31 dieną. Paskui yra tik mokesčių atidėjimas, o ne jų mažinimas. Mokesčiai ir išlaidos kaupiasi kiekvieną dieną, todėl verslas turi žinoti, ko gali tikėtis“, – SVV tarybos posėdyje kalbėjo KPPAR direktoriaus pavaduotoja Vida Kažuro.

KPPAR siūlo, jog Klaipėdos savivaldybė sykiu su verslu galėtų parengti „Anti-Covid“ programą verslui gaivinti ir nuosekliai ją vykdyti. Verslas taip pat prašo, jog savivaldybė atleistų nuo tų mokesčių, kurie patenka į miesto biudžetą: komercinės paskirties žemės, nekilnojamojo turto mokesčių, o įvairios rinkliavos dar kurį laiką turėtų būti mažinamos ar nerenkamos ir pasibaigus karantinui.

„Manome, kad uostamiesčio verslas turi moralinę teisę prašyti lengvatų, nes uostamiestyje verslo rėmimas vyksta labai mažomis sumomis. Be to, per pirmąjį karantiną buvo prašoma tuos mokesčius, kurie patenka į savivaldybės biudžetą, sumažinti 50 proc., o jie buvo sumažinti 10 proc. Beje, pirmojo karantino metu optimizmo buvo daugiau, nes buvo nuojauta, kad jis netruks amžinai, o dabar jau yra kitaip“, – dėstė V. Kažuro.

Tačiau SVV tarybos posėdyje dalyvavę Klaipėdos savivaldybės atstovai negalėjo pažadėti, kad verslas sulauks mokesčių lengvatų. „Šiemet į biudžetą iš mokesčių jau nesurenkame planuotų 6,5 mln. eurų. Kitiems metams parengėme veiklos planą, pagal kurį turi būti paskirstomi biudžeto pinigai, tačiau tam planui įgyvendinti, pagal prognozuojamas kitų metų biudžeto pajamas, trūksta 3,6 mln. eurų, tad taupyti tikrai reikės“, – teigė Klaipėdos savivaldybės Strateginio planavimo skyriaus vedėja Indrė Butenienė.

Klaipėdos savivaldybės Ekonominės plėtros grupės vadovė Reda Švelniūtė teigė, kad visus šiuos metus dar galioja miesto tarybos patvirtintos mokesčių lengvatos, nerenkama rinkliava už prekybą ir paslaugų teikimą viešose vietose. „O dėl kitų metų dar reikia žiūrėti. Ir esmės galima peržiūrėti dabar galiojantį planą“, – nieko nežadėjo R. Švelniūtė. Prasitarta, jog tai bus padaryta ne anksčiau nei kitų metų pavasarį.

R. Švelniūtė pasidžiaugė tik tuo, jog šiemet Klaipėdos savivaldybė buvo paskelbusi konkursą verslui teikti paramą pagal pateiktas paraiškas. Jų sulaukta už 300 tūkst. eurų, o paramai buvo skirta 50 tūkst. eurų. Tokią paramą ketinama skirti ir kitais metais, o ji bus orientuota į būtent nuo karantino nukentėjusį verslą.

V. Kažuro išsakė verslo pageidavimą, jog dėmesio būtų skiriama ir turizmo skatinimui, nes tai itin svarbu šiuo metu ant išgyvenimo ribos atsidūrusiam apgyvendinimo ir viešojo maitinimo sektoriui. „Turistų priraukimas į miestą kitais metais gali mažėti, nes veikiausiai nevyks arba bus gerokai kuklesni didieji miesto renginiai. Ir ne dėl pinigų trūkumo, o dėl tos ligos suvaldymo“, – nieko gero nežadėjo ir Klaipėdos mero pavaduotojas Arūnas Barbšys.

3 Comments

  1. Kestut

    ,Ne išmaldos prašykite,o reikalaukite atšaukti draudimą smulkiajam verslui užsiimti veikla.

    Reply
  2. Anonimas

    Ne prasyt o reikalaut, o dar geriau protestuot pries neadekvacius valdzios sprendimus. Patys kovokit uz savo verslu islaikyma, o nr grasiu parašykit

    Reply
  3. Se

    Už tai Skulptūrų parko apynaujoms trinkelėms išardyti pinigų užteks. Taip pat ir požeminiam parkingui Atgimimo a. jų užteks.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Turizmo verslui - galimybė gauti ES paramą

Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai kartu su partneriais iš Italijos, Danijos, Portugalijos ir Slovėnijos dalyvauja Europos Sąjungos (ES) finansuojamame ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Artėja laikas sumokėti per karantiną nemokėtas PSD įmokas

Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This