Karalius tarė: „Susimovėme“

Nuomonės

Dr. Saulius Raugelė
2020-12-19

Komentarų: 23

Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, iki 2020 m. gruodžio 17 d. buvo nustatyta 72 851 747 COVID-19 atvejų (iš jų Europoje – 22 884 885), įskaitant 1 643 339 mirusius. Tai nesulyginama su jokia kita liga – nė viena dar taip nesutrikdė medicininės pagalbos teikimo galimybių.

V. Balkūno nuotr.

Rizika užsikrėsti sukėlė rimtą grėsmę kitomis ligomis sergantiems pacientams, kurių ne tik sveikata, bet dažnai ir gyvybė priklauso nuo to, ar jie laiku pateks į ligoninę.

Europos kardiologų draugijos atlikta sveikatos priežiūros specialistų apklausa 141-oje šalyje parodė, kad protrūkio metu maždaug 50% pacientų laiku nepatenka į gydymo įstaigas dėl esamų ligų, dėl to padaugėjo miokardo infarktų, insultų ir kitų ligų komplikacijų.

Važiuodamas į darbą niekad nežinau, ar įvyks neatidėliotina, būtina pacientui operacija, nes kovidu sergantys užpildė visas vietas intensyvioje terapijoje. Niekad nežinau, ar personalas, kuris ir taip dirba ties galimybių riba, nesusirgo, ar nebuvo perkeltas dirbti į kitą darbo barą.

Kaip niekada trūksta medicinos darbuotojų, jau platinami atsišaukimai ieškant savanorių.

Viso pasaulio medikai į priekį eina apgraibomis, įrodymais grindžiamą naują žinojimą apmokėdami pacientų, o ir savo gyvybėmis: pasirodo ne visos studijos buvo teisios, kad vaikai neplatina viruso, kad įmanoma neskausmingai pasiekti „minios“ imuniteto, kad persirgus imunitetas – garantuotas.

Viskas, ką turime šiuo laiku – tai lietuviškas švediško požiūrio į saugojimąsi rezultatas.

Tačiau kaip ir viduramžiais, reikšmingiausią visuomenėje ir, ko gero, labiausiai situaciją apibendrinantį žodį taria karaliai.

Švedijos karalius Karlas Gustavas XVI labai aiškiai pasakė: „Susimovėme“.

Lyg patyręs karvedys prisipažino: „Netekome per daug žmonių“.

Nemačiau ir neteko kalbėti su juo, bet mano nuomonė sutampa.

Tik retorinis klausimas visiems – ar reikia praeiti kitų kelią, kad pripažintume tokią karčią tiesą, ar pasimokyti iš jų klaidų.

Tikiuosi, kad mūsų ekspertai bus pakankamai radikalūs ir tikslūs pasirinkdami kovos metodiką, nes nuo to priklauso daugelio sveikata ir gyvybė.

O kol turime grėsmingą situaciją, saugokime vieni kitus. Nesiblaškykime po vaistines ieškodami panacėjos ar prietaisų, kurie neva išgelbės jus.

Pabaigai  – Sveikatos apsaugos ministerijos bendros rekomendacijos trumpai:

Ribokime judėjimą tik ten, kur būtinai reikia;

Laikykimės saugaus atstumo;

Veido kaukės, tinkamos apsaugoti nuo oro lašelių su virusu įkvėpimo ir rankų higiena;

Atidėkime pramogas, pasilinksminimus, susibūrimus, vėdinkime patalpas;

Ypač saugokime sergančius lėtinėmis ligomis, jie – pirmiausias taikinys.

23 Comments

  1. Moralinis veidas

    Didžioji dalis gydytojų atlieka tą patį darbą, bet nesusireikšmina – apie juos kalba jų darbai. Ši persona apie save pradėjo aktyviai komunikuoti per žiniasklaidą, soc.tinklus – juk reikia kažkaip save išskirti iš kolegų rato, ypač pradedant žingsnius politikoje. Jei pastebejote, teigiami komentarai – tik iš pacientų artimųjų (gal pažįstamų, kas paneigtų). Net ir sutuoktinė gydyto paciento duktė! …taip pati Vaidutė skelbė… Tai žmogų apakina. O šiaip, prieš keliant koją į politiką, siūlyčiau daktarui atsigręžti į savo „obliko morale”… Gal ir bažnyčioje apsilankyti…

    Reply
    • Meškinas

      Esu jau priklausantis rizikos grupei … Dievu aš netikiu , tačiau negaliu paprieštarauti nei vienam iš „Dešimt dievo įsakymų”…
      Ponas Saulius aišku – ne dievas , bet jo teiginiai bei patarimai , nors ir pasikartojantys – tai ko šiuo metu reikia mūsų brangiai Lietuvėlei …

  2. stebėtojas

    No joooo… Pavaro… taip ir trykšta „kompencija, išsilavinimas”. O atvirai, tai tipiška grafomanija – juk reikia ką nors parašyti, pareikšti savo „svarią, kompetentingą” nuomonę… Pirmieji žingsniai į politiką prasideda nuo savęs pristatymo, afišavimo…:))

    Reply
  3. Ačiū

    Mūsų visa šeima visada bus dėkinga šiam daktarui už išgelbėtą mamytės gyvybę. Sėkmės Jums visur ir visada.

    Reply
  4. Arunas

    Ar visus straipsnius apmoka žmonos įmonė? ?

    Reply
    • Samdinė

      Ne žmonos įmonė. Samdoma darbuotoja. Laikosi, nes daugisu užsakymų paima.

  5. p. dr. Sauliui

    Mano mielasis širdies daktare, mano širdies karaliau! Žinau, kad padarei klaidą vesdamas politikę, tikejai, kad padės lipti karjeros laiptais. Bet sakiau, kad tai tave tik sužlugdys. Visada tavęs lauksiu, suprasiu ir paguosiu. Naktys, kai visas pasaulis priklauso tik mums. Neklausyk tų piktuolių. Atsitokek ir būk saugus žinodamas, kad visos tavo širdies žaizdos bus išslaugytos mano rankomis. Neveltui mano pacientai vadina mane stebuklingaja sesute. Visada buvau ir liksiu tavo sielos sesute. Ir jokios politikės mūsų metalinio ryšio nenutrauks.

    Reply
  6. Tas pats kolega

    Kas tingi skaityti straipsnį -2019 07 24 straipsnis Siūlomas draugas, galintis painioti interesus?
    Kai kuriems klaipėdiečiams šiame sprendimo projekte labiausiai užkliuvo tai, kad į Klaipėdos vaikų ligoninės ir Respublikinės Klaipėdos ligoninės stebėtojus kaip visuomenės atstovą nuo KU, kuriam vadovauja mero komandos narys Artūras Razbadauskas, siūloma skirti S. Raugelę, dėstantį šios įstaigos Sveikatos mokslų fakultete. Medikui prikišama tai, kad jis yra kitos mero komandos narės Vaidos Žvikienės draugas. Abejojama ir dėl to, ar Klaipėdos jūrininkų ligoninėje kardiochirurgu dirbantis vyras taip neturėtų interesų konflikto.
    Pats S. Raugelė sakė – „Su Vaida Žvikiene mus sieja draugiški, normalūs santykiai. Mes žmonės bendraujantys. Nesu politikoje, negaliu įtakoti, neužsiiminėju tokiais dalykais”, – sakė S. Raugelė. O PAVASARĮ VEDĖ VAIDĄ ŽVIKIENĘ. TAI KAIP ČIA YRA?????

    Reply
    • Kolega

      A jis tavo vieta uzeme?

    • Laisves veikejams

      Laisvės partijos skyriaus likvidatorėjėlių šaikytė siaučia ? Gerai, kad tautai jų pavardės žinomos. Ramunėlių arbata ramina.

    • Tai, apie ką ir galvojate

      Draugas įteisino “draugystę”. Nors tikri draugai drauge nemiega…taip kad tai eilinis nepotizmas. Bet ką Klaipėdoje tai stebina?

  7. Kolega

    Ar užteks pinigų dovanėlėms visam gausiam paliktų be tėvo meilės vaikų būriui? Apsišluok savo kiemą, prieš mokydamas švedus gyventi. Ir pagaliau nebejuokinkit su savo rašliavom, neturite tam nei talento, nei gebėjimų. Kolegos šneka, kad tiesioginiam darbe lygiai taip pat. Karjera per lovą? Juk nesunku susiprasti- https://www.atviraklaipeda.lt/2019/07/24/stebetojai-gydymo-istaigose-izvelgia-interesus/?fbclid=IwAR3fxr2sThPOVqSCB7wnAw60PN_nkQzB0zq8WaMJoTJrG0Iy-RDbZTiVSuw

    Reply
    • Kolega

      Gaila, kad tau taip nepasiseke. Vis dar gyveni oloje ir grauzi dziuvesius?

    • Virginija

      Kolega…ne jūs to žodžio nevertas. Kolega kuris remiasi ,,kažkokių kolegų” vertinimais, neturėdamas tiesioginės informacijos kas vyksta realiame darbe, o ne pliotkų lygyje, yra daugiau negu žema. Aš gydytoją S.Raugelę pažįstu kaip profesionalų kardiochirurgą, dedantį visas pastangas sugrąžinti pacientą į gyvenimą, deja gana dažnai beviltiškose situacijose. Net sunkiausia ilgiausios apimties operacija jeigu ji sėkminga suteikia jėgų. Praradimo jausmas, jis nepalieka abejingų. Sakoma, kad gydytojas neturi sirgti ligomis savo pacientų, tačiau tai tik posakis, realybė kita. Aš tai sakau ne iš kokių tai ,,kolegų”šnekų, o todėl , kad pati dirbu, matau tai kiekvieną dieną. Kiekvienas mes turime teisę į savo nuomonę. Jei mano nuomonė nesutampa su kieno nors kitu , tai nereiškia, kad aš mastau ne taip, vertinu įvykius ne taip. Visada lengviau kaltinti, baksnoti pirštu į kitą. Mes lietuviai… Petras ar Antanas visada blogesnis negu pats. Deja. Gyvename sunkiu laikotarpiu. Nuo mūsų sutelktų pastangų, nuo mūsų pozityvaus mastymo, palaikymo vienas kito priklauso kaip greitai ir kokiomis pasekmėmis įveiksimes užgriuvusias bėdas. Darykime viską, kad kuo mažiau netektume artimų žmonių, padėkime ir būkime pakantesni, geresni vienas kitam .

  8. Ar

    Medicinos seserys praviziduotos jau visos?

    Reply
  9. ..

    Gėda skaityti tokio daktaro demagogišką straipsnį. Pasižiūrėtų bent statistiką apie švedus, kurie yra +- per vidurį Europoje.

    Reply
    • Skaitytojas

      Na gal nėra profesionalus žurnalistas, bet informacija teisinga. Spauda tą patvirtina, rašo ne vienas portalas. Kita vertus diskusija ne apie šalies padėtį,o kaip begalvotumėm, vistiek yra teisybės.

  10. Simona

    Puikus, suprantamad, žmogiškas žodis. Kaip išmokyti poltitikus taip kalbėti.

    Reply
    • ...

      Būtų gerai, kad ir šis gydytojas, berods, būdamas politikės sutuoktiniu, mažiau politikuotų. Ir jei rašo straipsnius ne pagal savo sritį, galėtų nerašyti esąs mokslų daktaras. Perskaičius jo nuomones, pradeda blankti jo mokslinis laipsnis medicinos srityje .

    • Anonimas

      Kai knyguciu daugiau paskaitysi, tada gal ir tu daktaru tapsi.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Trečiadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Trečiadienį šalyje buvo patvirtinti aštuoni nauji COVID-19 atvejai (vienas žmogus užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Nuliniais COVID-19 rodikliais jau džiaugiasi 19 šalies savivaldybių

Antradienį šalyje buvo patvirtinta 15 naujų COVID-19 atvejų, iš kurių trys žmonės užsikrėtė antrą kartą. Klaipėdoje pirmą kartą susirgo vienas ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Klaipėdoje toliau prastėja savaitiniai COVID-19 rodikliai

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinta 13 naujų COVID-19 atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje po keturių ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This