Kaip mokėti už dujas ir elektrą keičiantis tarifams?

Konsultacijos

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT), atsižvelgdama į tai, kad nuo sausio 1 d. įsigalios nauji elektros ir gamtinių dujų tarifai, primena, kad buitiniai vartotojai einamąjį mėnesį suvartotą dujų ir elektros energijos kiekį turi deklaruoti iki paskutinės mėnesio dienos ir už jį atsiskaityti ne vėliau, kaip iki kito mėnesio paskutinės dienos. Atsiskaitant taikomi tarifai, galioję tą mėnesį, už kurį yra atsiskaitoma.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Tai reiškia, kad vartotojai 2020 m. gruodžio mėn. suvartotą gamtinių dujų ir elektros energijos kiekį turi deklaruoti ne vėliau kaip iki 2020 m. gruodžio 31 d. ir už jį atsiskaityti iš karto arba ne vėliau, kaip iki 2021 m. sausio 31 d., taikydami 2020 m. gruodžio mėn. galiojusius tarifus. Tuo atveju, jei vartotojas einamąjį mėnesį suvartotą gamtinių dujų ir elektros energijos kiekį deklaruoja vėliau, t. y. ne iki paskutinės einamojo mėnesio dienos, šis kiekis bus vertinamas kaip suvartotas kitą mėnesį ir bus taikomi tuo metu galiojantys tarifai. Vadinasi, jei 2020 m. gruodžio mėn. suvartotą gamtinių dujų ir elektros energijos kiekį vartotojas deklaruos 2021 m. sausio mėn., atsiskaitant už jį bus taikomi nuo 2021 m. sausio 1 d. galiosiantys nauji tarifai”, – rašo VERT.

Elektros energijos vartotojai, kurie nuo sausio 1 d. elektros energiją turi įsigyti iš nepriklausomo tiekėjo (per metus suvartoja daugiau nei 5000 kWh elektros energijos) iki gruodžio 31 d. turi deklaruoti gruodį suvartotą elektros energiją ir atsiskaityti su visuomeniniu tiekėju. Deklaravus ir atsiskaičius vėliau, paskutiniai deklaruoti rodmenys bus perduoti naujam tiekėjui ir už skirtumą, nustatytą tarp paskutinio deklaruoto rodmens ir naujų deklaruotų rodmenų, jau reikės atsiskaityti pagal naujo tiekėjo 2021 m. sausio tarifus.

Nuo sausio populiariausias „standartinis“ vienos laiko zonos tarifas UAB „Ignitis“ buitiniams klientams (per metus suvartojantiems ne daugiau nei 5000 kWh elektros energijos), padidės 2,9 proc. (0,4 ct/kWh) iki 14,1 ct/kWh (su PVM), dviejų laiko zonų – 3,9 proc. (0,6 ct/kWh) iki 16,1 ct/kWh (dienos) ir 1 proc. (0,1 ct/kWh iki 10 ct/kWh (nakties ir savaitgalio).

Gamtinių dujų „Minimalus“ plano (1 gr.) klientams, kurie dažniausiai naudoja dujines virykles ir suvartoja iki 300 kubinių metrų dujų per metus, kitąmet pastovioji tarifo dalis išliks 0,56 euro per mėnesį. Šiems klientams vieno kubinio metro dujų kaina nuo kitų metų sausio 1 dienos padidės 6,4 proc. iki 50 ct/kub. m su PVM (dabar – 47 ct).

„Optimalus“ plano (2 gr.) klientams, kurie dažniausiai dujas naudoja šildymui ir per metus suvartojantiems iki 20 tūkst. kubinių metrų dujų, pastovioji tarifo dalis taip pat nekis ir bus 3,99 euro per mėnesį. Vieno kubinio metro dujų kaina šiems „Ignitis“ klientams kitąmet nekis ir toliau bus 28 ct/kub. m.

Daugiausiai – per 20 tūkst. kubinių metrų per metus – suvartojantiems gyventojams, naudojantiems „Maksimalų“ planą (3 gr.), vieno kubinio metro kaina sumažės 3,7 proc., iki 26 ct/kub. m (dabar – 27 ct/m 3 ). Pastovioji tarifo dalis šio plano klientams nesikeis – bus 3,99 euro per mėnesį.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Dujų balionų akcizas įžiebė konfliktą tarp „Jozitos“ ir S. Gentvilo

Nuo naujųjų metų įsigaliojus didesniam akcizui už dujų balionus, degalinių tinklas „Jozita“ čekiuose pradėjo žymėti, kad tai yra „Tėvynės Sąjungos-Konservatorių ...
2024-01-03
Skaityti daugiau

ELTA

Pinga visuomeninis elektros ir dujų tiekimas, didėja valstybės reguliuojami elektros tarifai

Nuo sausio 1-osios įsigalioja nauji elektros ir dujų tarifai. Elektros tarifus visiems vartotojams sausį–liepą didins pakelta reguliuojamoji kainos dalis, tuo ...
2024-01-01
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Dujomis apsinuodijo 4 asmenys, du iš jų - vaikai

Policija praneša apie šeštadienį nutikusią nelaimę Klaipėdoje. Apie 13.50 val. į Klaipėdos ligoninę iš Tauralaukyje esančios Klaipėdos g. buto buvo ...
2023-12-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This