Kam ruoniams ūsai?

Laiškai iš jūros
Avatar photoAtvira Klaipėda
2021-01-04

Lietuvos jūrų muziejus antrojo karantino metu siūlo lankytojams ir gerbėjams neapleisti jo ir lankytis virtualiai tinklalapyje www.muziejus.lt bei socialinėse „Facebook“, „Instagram“ paskyrose. Čia, o kartu ir interneto dienraštyje „Atvira Klaipėda” nuolat publikuojami įdomūs faktai.

Šįkart muziejus dalinasi faktas iš ruonių gyvenimo.

Vyrai užsiaugina ūsus dėl grožio. O ruoniai, kad … nenugaištų iš bado. Ūsai jiems – ne papuošalas, o antenos, gebančios sugauti net už 100 m plaukiančios žuvies sukeliamus vandens virpesius.

Alfonso Mažūno nuotr.

Baltijos jūroje gyvena trys ruonių rūšys, dvi iš jų galima pamatyti Jūrų muziejuje. Tai Baltijos pilkieji ir Rytų Atlanto paprastieji ruoniai. Baltijos jūroje dar gyvena Žieduotieji ruoniai ir slapulė Jūros kiaulė.

Lietuvos jūrų muziejuje kasmet išgydoma dešimtys sužeistų, išsekusių, sergančių ruonių, kurie sustiprėję yra paleidžiami atgal į Baltiją. Taip muziejus prisideda prie HELCOM projekto, skirto Baltijos jūros pietinės pilkųjų ruonių populiacijos atkūrimui.

O knygoje „Vandens gyvenimo linija“ (autoriai Justas Tertelis, Elena Maya, Rita Mačiliūnaitė-Dočkuvienė) suteikiama galimybė pažvelgti į gyvenimą Baltijos jūroje iš naujos, neįprastos perspektyvos – ruonių akimis. Kviečia palikti kasdienybę ir kartu trumpam pasinerti į jūros bangas, skirti savo dėmesį ir rūpestį tam, kas svarbiausia – gyvybei.

Žymos: | |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Klaipėdiečiai vėl kviečiami plaukti tradiciniais Kuršių marių burlaiviais

Lietuvos jūrų muziejus vėl leidžia klaipėdiečiams pajusti gyvenimo po burėmis skonį ir rengia plaukimus kurėnu „SüD.1“ ir kitais tradiciniais Kuršių ...
2024-07-23
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Šalia Jūrų muziejaus - meninė instaliacija

Prie Lietuvos jūrų muziejaus Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centro išsirikiavo menininkės Agnės Kišonaitės instaliacijos „Choras“ herojai. Iš antrinių atliekų suformuotas ...
2024-07-09
Skaityti daugiau

Nuomonės, Svarbu

Kultūros finansavimas: ačiū, mere, apsieisime

Naująją kultūros finansavimo tvarką su savo bendražygiais sugalvojęs Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus birželį savo potvarkiu pagaliau išdalino šiemetinę paramą pasiūlytiems ...
2024-07-04
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This