Paskelbtas konkursas Skulptūrų parko sutvarkymo darbams

Miestas

Klaipėdos miesto savivaldybė dar kartą paskelbė konkursą Skulptūrų parko (senųjų miesto kapinių) sutvarkymo darbams su darbo projekto parengimu pirkti. Pirmąkart jis buvo paskelbtas gruodžio pradžioje, bet buvo nutrauktas.

Jeigu viskas vyks kaip tikimasi, projekto pabaigtuvės 2023 m. įprasmintų reikšmingą uostamiesčiui sukaktį – 100-ąsias Klaipėdos sukilimo 1923 metais metines.

Pasak savivaldybės pranešimo, Skulptūrų parkas, užimantis beveik 10 ha ploto teritoriją, bus tvarkomas pagal UAB „Klaipėdos projektas“ 2018 m. parengtą techninį projektą.

Martyno Vainoriaus nuotr.
Pasiūlymų lauks iki sausio 18 d.

Pasiūlymo kaina negali viršyti 3 178 300 eurų su PVM. Šios lėšos bus skiriamos iš miesto biudžeto. Savivaldybė pasiliko teisę nesant finansavimo neužsakyti darbų arba užsakyti ne visus. Numatyta, kad sutartis su konkurso laimėtoju galios iki visiško įsipareigojimų įvykdymo, bet ne ilgiau negu 48 mėn. nuo jos įsigaliojimo.

Pasiūlymai elektroninėmis priemonėmis, naudojant CVP IS, priimami iki š. m. sausio 18 d. 13 val. Siekiant išrinkti geriausią, labiausiai perkančiosios organizacijos poreikius atitinkantį pasiūlymą, konkurso laimėtojas bus renkamas pagal savivaldybės pasirinktus ekonominio naudingumo vertinimo kriterijus.

„Šis projektas buvo patvirtintas po daugybės visuomeniškai aktyvių klaipėdiečių diskusijų ir kompromisų, kuriuos įvairių sričių miesto žinovai ir patriotai  padarė, suprasdami šio projekto įgyvendinimo Lietuvos Klaipėdai svarbą. Ir nors nesutarimų dar yra, tikiu, kad su mums visiems pavyks galutinai susitarti ir įgyvendinti projektą iki 2023 m.“, – pranešime pažymi Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Ieškant optimaliausių sprendinių dėl Skulptūrų parko sutvarkymo, prie šio projekto, turimomis žiniomis, patarimais prisidėjo daug žinomų klaipėdiečių: istorinės analizės rengėjas, dizaineris Kęstutis Mickevičius, karo istorijos žinovas Egidijus Kazlauskis, kraštotyrininkas Vytautas Tamošiūnas, istorikai doc. dr. Vacys Vaivada ir Dainius Elertas,  restauratorius, visuomenininkas Dionyzas Varkalis ir kiti, aktyviai įsitraukė visuomenė. Iškalbingas faktas: Kultūros paveldo departamentas pastabų techniniam projektui neturėjo ir jį suderino iš pirmo karto. Yra išduotas ir statybą leidžiantis dokumentas.

Vyks trimis etapais

Darbai Skulptūrų parke vyks trimis etapais.

Pirmajame etape numatyta sutvarkyti pėsčiųjų takus, esamas vaikų žaidimo ir krepšinio aikšteles, įrengti naują apšvietimą, laistymo sistemą, vaizdo stebėjimo kameras, mažosios architektūros elementus (suolai, šiukšliadėžės, dviračių stovai).

Tvarkant parką numatyta pašalinti dalį medžių – pirmiausia tuos, kurie trukdo sutvarkyti takus, iš viso 55 medžių kamienus. Senieji takai bus atkurti parke netoli Trilapio g. – ten, kur yra tankiausiai suaugę medžiai, didelė dalis jų – savaiminiai. Vėliau bus pašalinta ir daugiau parko medžių.

Kiek ir kokių medžių iškirsti yra pasiūliusi techninio projekto bendraautorė, želdinių dalį parengusi Rita Goliakovienė, viena žinomiausių kraštovaizdžio architekčių Klaipėdos krašte. Techniniame projekte nurodyti šalinamų medžių kiekiai du kartus mažesni, nei buvo numatyta galiojančiame teritorijos detaliajame plane. Tačiau šalintinų medžių skaičių siekiama dar sumažinti, todėl bus kertami tik tie medžiai, kuriuos būtina pašalinti, pažymima pranešime.

Savo rekomendacijas teiks Klaipėdos miesto želdynų ir želdinių apsaugos ir priežiūros komisija, kurioje – Klaipėdos universiteto biologas Egidijus Bacevičius, asociacijos „Klaipėdos žalieji“ pirmininkė Liudvika Kuzminčiūtė, KU Botanikos sodo vyresnioji mokslo darbuotoja, želdinių ekspertė doc. dr. Rita Nekrošienė, taip pat – savivaldybės Aplinkosaugos, Paveldosaugos ir Miesto tvarkymo skyriaus specialistai.

Antrajame darbų etape numatyta atkurti simbolinius istorinius vartus prie K. Donelaičio ir Liepų g., suremontuoti gynybinį šansą S. Daukanto g. 40C, sutvarkyti mecenatų Gerlachų šeimos kapavietę.

Bus pagerbti Lietuvos kariai, žuvę tarpukaryje, ir Pirmojo pasaulinio karo metu senosiose miesto kapinėse Skulptūrų parke palaidoti prancūzų, lenkų ir belgų belaisviai. Kvartale prie Trilapio g. bus įrengta istorinės atminties vieta – memorialas. Šioje vietoje bus eksponuojami antkapių akmenys, paminklai, kurie buvo rasti ardant sovietmečiu pastatytus karinio miestelio pastatus dabartiniame Klaipėdos universiteto miestelyje.

Trečiame darbų etape bus įrengta veja, gėlynai, sodinami medžiai ir krūmai, įrengti informaciniai stendai. Parkas bus aptvertas 1,10 – 1,20 m aukščio dekoratyvine tvorele.

Antrą ir trečią darbų etapus numatyta vykdyti vienu metu. Lygiagrečiai bus vykdomi archeologiniai tyrimai. Jų metu numatyta surinkti ir kapinių teritorijoje perlaidoti rastus palaikus. 

Darbų eiliškumas ir apimtys dar gali pasikeisti.

Kokie darbai bus atliekami Skulptūrų parke, spręs speciali projekto sprendinių įgyvendinimo priežiūros grupė, kurioje yra 15 narių. Tarp jų – Skulptūrų parko sutvarkymo projekto vadovė Margarita Ramanauskienė, K. Mickevičius, miesto tarybos nariai Arvydas Vaitkus, Aidas Kaveckis, savivaldybės administracijos atstovai ir kt. Pasisakyti į darbo grupės posėdžius kviečiami aktyvios visuomenės atstovai.

2023 m. sukaks 100 metų nuo Klaipėdos sukilimo 1923 metais, kai Klaipėda atiteko Lietuvai.

„Istorinės miesto kapinės yra svarbios šiai datai, nes čia yra ir paminklas sukilimo dalyviams (kai kurie jų čia ir palaidoti), ir įvairūs miesto minėjimai tarpukariu vykdavo šioje sakralioje vietoje, čia prasidėdavo miesto svečių pažintis su miestu. Tikimės, kad parkas iki to laiko bus sutvarkytas“, – sako savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška, atkreipęs dėmesį, kad istorinės kapinės domina ir tarptautinę bendruomenę.

2020 m. suėjo 200 m. nuo senųjų kapinių įkūrimo.

1 Comment

  1. Neniški

    kam čia maustyti žmones? Jei jau projektas yra ir paskelbta ranga tai kas ir su kuo tarsis. Gal žmonės vaikščios pas traktoristą ar trinkelistą su savo papaišymais? Ar darbo grupėje A.Vaikus su tušinuku pieš eskizus? Neblogai čia sąmatos pavirtintos matyt ir ekspertizės, o darbo grupė spręs kokius sprendinius įgyvendinti. Neblogai. Taip dar nebuvo. Cūdikas, pliurpia kažkokius niekus

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”,- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Kurgi tie valytojai?*

Visų nuskriaustųjų užtarėjas Spyglys dalinasi vienos miestietės laišku ir nuotraukomis, kurie jį pasiekė. „Per visur pasakoja, kaip miesto gatvės valomos. ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This