Kaip turėtume elgtis su Baltarusijos režimo valdomu verslu Lietuvoje?

Politikų tribūna

Audrius Petrošius, Seimo narys
2021-01-12

Komentarų: 0

Niekam nekyla klausimų ir nesukelia nuostabos faktas, kad Druskininkų sanatorija „Belorus”, nors ir veikia Lietuvoje, faktiškai priklauso Baltarusijai. Kartu su daugeliu kitų sankcijų įšaldytos ir sanatorijos sąskaitos. Siekiant, kad būtų atsiskaityta su darbuotojais ir Lietuvos Respublika, Užsienio reikalų ministerijos ir Gabrieliaus Landsbergio pastangų dėka buvo padaryta išimtis ir tokie atsiskaitymai buvo atlikti.

Šiuo metu Seime sprendžiama, kaip toliau elgtis šiuo klausimu, pirmiausia, žinoma, turint omeny, kad sanatorijoje „Belorus” dirba ir apie 300 darbuotojų.

Sankcijos yra veiksmingos ir turi juntamą poveikį tik tuomet, kai jos turi masinį efektą, t. y. visos valstybės sutartinai laikosi įsipareigojimų. Išimčių ieškojimas – tai silpnumo ir nesolidarumo ženklas.

Praėjusią savaitę Socialinių reikalų ir darbo komitete svarstytas klausimas dėl sanatorijos darbuotojų statuso ir likimo, nes dėl pritaikytų sankcijų sanatorija negali funkcionuoti ir daugiau kaip 300 darbuotojų šiuo metu faktiškai yra be darbo. Kadangi pritaikytos sankcijos, logiškas būtų ir sprendinys, kad tokioms įstaigoms negali būti teikiamos subsidijos už prastovas bei kitokio pobūdžio išmokos.

Atsižvelgiant į tai, kad darbuotojai yra LR piliečiai, buvo priimtas sprendimas išėjimo arba atleidimo iš darbovietės atvejais mokėti išmoką už du mėnesius, kuri atstotų išeitinę kompensaciją, taip pat leisti naudotis kitomis be darbo likusių asmenų garantijomis. Asmenims, liekantiems dirbti faktiškai režimo valdomoje įstaigoje, tokios išmokos nebūtų mokamos, įstaigai nebūtų kompensuojama ir už prastovas.

Didžioji dalis komiteto pritarė tokiam Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pasiūlytam sprendimui, todėl labai apmaudu, kad keletas opozicijos narių jo nepalaikė, siūlydami suteikti galimybę mokėti už prastovas, tačiau neskatinti „Belorus” sanatorijoje dirbančių žmonių palikti faktiškai režimui priklausančios darbovietės. Tokie pasiūlymai, regis, palankūs režimui, o ne bendrai sutartoms Europos Komisijos sankcijoms.

Profesinės sąjungos atstovai ragino nukelti tokio mechanizmo funkcionavimą į pokarantininį laikotarpį, kas reikštų, kad sankcijoms tebegaliojant, įstaigoje dirbantys asmenys patektų į Užimtumo tarnybą jau po to laiko, kai panašaus pobūdžio įstaigos būtų suformavusios savo darbuotojų kolektyvus, taigi, prarastų galimybę sąžiningai konkuruoti dėl laisvų darbo vietų.

Na, o viską vainikuoja penktadienį pasirašytas VšĮ sanatorijos „Belorus” darbuotojų kreipimasis į LR Seimą, su prašymu „sustabdyti įstatymų, kurie panaikins mūsų teisę gauti subsidijas ir atims teisę dirbti sanatorijoje „Belorus” priėmimą”. Taip pat, žinoma, reikalaujama ir toliau nenutraukti prastovų mokėjimo režimo valdomos sanatorijos darbuotojams.

Sunku suprasti, iš kur toks noras būti prastovose ir toliau tyliai tarnauti režimui, nepasinaudoti teisės aktais įtvirtintomis garantijomis ir naujo darbo demokratijos principais valdomose įstaigose galimybėmis.

Dar rugpjūtį Lietuvos žmonės visame pasaulyje susikibo rankomis, palaikydami Baltarusijos piliečių siekį išsivaduoti iš žudymu, teroru, žmogaus teisių pažeidimais ir nepagarba valdančio režimo gniaužtų, o štai dabar reikalaujama užsimerkti prieš Lietuvos teritorijoje bujojantį režimo pakaliką.

Jeigu kam nors kyla abejonės, ar turėtume galvoti apie kitą šalį ir rūpintis jos demokratija, siūlyčiau pagalvoti, kaip esamas režimas reaguotų ir bendradarbiautų atominės elektrinės nelaimių klausimais, kas nutiktų iškilus grėsmėms mūsų šalyje, kai svarbus būtų kiekvienų kaimynų palaikymas. Auganti ir stiprėjanti demokratija Baltarusijoje yra Lietuvos galimybė turėti kaimyną, kuriuo gali pasitikėti, su kuriuo bendradarbiauti ir bendrauti malonu ir naudinga mums patiems.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

„Mobingo problema“ savivaldybėje: užteko mokymų?

Sausio viduryje kilęs ažiotažas dėl naujosios Klaipėdos valdančiosios daugumos esą vykdomo mobingo Savivaldybės administracijoje bent jau instituciniame lygyje užsibaigė. Per ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Nuomonės

Ne tik apie litvinizmą

Ar pamenate, kas laimėjo Saulės mūšį 1236 metais? Jei pamiršote, apie tai jums primins Lenkijoje registruotas baltarusių informacinis portalas Chartija ...
2024-03-23
Skaityti daugiau

Mums rašo

Naudingi ir (ne)tikri idiotai

Apie pirmuosius rašė daugelis, net aš pats. O apie paskutinius – beveik ne. Neaiškinsiu paties žodžio kilmės – kam įdomu, ...
2024-02-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This