Kokie maisto produktai atpigo ir kokie – pabrango?

Verslas

Pirmąją naujųjų metų savaitę, palyginti su pirmojo karantino pradžia, Lietuvos didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėse daugiau būtiniausių maisto produktų atpigo negu pabrango, teigiama Žemės ūkio ministerijos pranešime.

Palmiros Mart nuotr.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro (ŽŪIKVC) atlikto tyrimo duomenimis, paskelbus pirmąjį karantiną, dėl ribojimų atlikti tyrimą betarpiškai prekybos centruose buvo stebimas mažesnis skaičius maisto produktų.

Šių metų pirmos savaitės kainas palyginus su 2020 m. paskutine savaite, taip pat su savaite nuo pirmojo karantino pradžios, tiek būtiniausių produktų mažiausių kainų, tiek vidutinių kainų grupėje reikšmingų pakitimų nestebima.

Iš visų stebėtų produktų nuo pirmojo karantino pradžios (2020 m. 11 sav.) pirmąją naujųjų metų savaitę yra pabrangę 24 produktai, atpigę – 44, o dar 4 produktų kainos išliko stabilios.

Brango duona, pigo pieno produktai

Vidutinė mažiausia būtiniausio maisto produkto kaina atitinkamame prekybos tinkle apskaičiuojama imant 3 mažiausias kainas, registruotas visuose tiriamuose Lietuvos miestuose (Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Alytaus ir Marijampolės) esančiose atitinkamo prekybos tinklo parduotuvėse.

Pagal ŽŪIKVC pateiktą informaciją, 20 būtiniausių prekių segmente 8 produktų kainos nuo pirmojo karantino pradžios yra padidėjusios, 11– sumažėjo, o dar 1 – liko nepakitusi. Labiausiai – beveik 16,5 proc. (15 cnt/kg) – pabrango tamsi duona, maistinis saulėgrąžų aliejus –13,39 proc. (17 cnt/l) bei šviesi duona –11,46 proc. (11 cnt/kg).

Labiausiai atpigusi yra grietinė, sviestas, virtos dešrelės.

Bet brangusių ir nebrangusių maisto produktų skaičius bei pokyčio dydis šiame būtiniausių maisto produktų segmente iš esmės nesikeičia.

Išskyrus prekes, kurių staigaus kainų pokyčio priežastis yra sezoniškumas, labiausiai nuo pirmojo karantino pradžios yra pabrangę makaronai (kaina išaugusi 13,14 proc. – 18 cnt/kg), galvijienos kumpis be kaulo  (11,46 proc. – 76 cnt/kg), fermentinis kietasis sūris  (8,63 proc. –1,13 Eur/kg).

O labiausiai atpigo kiaulienos kumpis be kaulo (kaina sumažėjusi 17,98 proc. – 80 cnt/kg), virtos dešrelės (14,94 proc. – 98 cnt/kg), narvuose laikomų vištų kiaušiniai (13,92 proc. – 22 cnt/10vnt.).

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Ar lietuvių atlyginimai pasivijo algas Anglijoje?

Neseniai paskambino vienas mano geras bičiulis iš Klaipėdos. Seniai besigirdėjome, o dar seniau besimatėme. Suprantu, kad ir jam, ir man ...
2023-11-23
Skaityti daugiau

Verslas

90 proc. „Lidl“ asortimento sudaro privačių prekių ženklų produkcija

Dažną pirkėją prie parduotuvės lentynos ištinka dilema, ką rinktis: privataus prekių ženklo gaminį ar visoje šalyje, o gal net pasaulyje ...
2023-10-18
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Lapkritį brango kava ir duona, pigo saldumynai ir šiluma

Statistikos departamentas skaičiuoja, kaip kito maisto bei pramoninių prekių kainos ir paslaugos lapkričio mėnesį. Lapkritį, palyginti su spaliu, vartojimo prekių ...
2022-12-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This