„Atvira Klaipėda”: teismai, teismai, teismai ir skundai

Nuomonės, Svarbu

Tradiciškai pristatydamas praėjusio mėnesio „Atviros Klaipėdos” išlaidas bei pajamas ir vėl kaip svarbiausius įvykius turėsiu paminėti teismus bei skundus.

Pirmasis iš teisminių procesų yra susijęs su mano asmeniu ir lygiai prieš metus savivaldybės valdomoje UAB „Gatvių apšvietimas” nutikusiu incidentu, kai vienas ir mano nekart aprašytų asmenų neleido man patekti į šios bendrovės patalpas. Klaipėdos apygardos teismas prieš Kalėdas paskelbė iškart įsigaliojantį sprendimą, kuriuo iš dalies patenkino mano skundą dėl rugsėjį Klaipėdos apylinkės teismo priimtos nutarties, kuria buvau pripažintas kaltu kaip sukėlęs žmogui fizinį skausmą arba nežymiai jį sužalojęs ar trumpam susargdinęs. Apeliacinį skundą išnagrinėjusi teisėjų kolegija konstatavo, kad yra visos aplinkybės, leidžiančios nutraukti šią baudžiamąją bylą ir atleisti mane nuo baudžiamosios atsakomybės dėl veikos mažareikšmiškumo. Kartu buvo atmestas „Sodros” skundas ir paliktas žemesnės instancijos teismo sprendimas, kuriuo atsisakyta tenkinti ieškinį priteisiant iš manęs sumą, sumokėtą kaip nedarbingumo išmoką.

Toks teismo sprendimas kasaciniu skundu dar gali būti skundžiamas Aukščiausiajam Teismui, tačiau norisi tikėti, kad prokuratūra turi rimtesnių darbų – jau ir iki šiol įvairiausios institucijos beveik metus dirbo ties šiuo mažareikšmiu įvykiu.

Antrasis, nepalyginamai svarbesnis teismo procesas dar tęsis tikriausiai metus – gruodį „Atviros Klaipėdos” pasisamdyti teisininkai pateikė skundą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Skundžiame Vilniaus apygardos administracinio teismo nutartį, kuria Žurnalistų etikos inspektorės sprendimas skirti papeikimą dėl nuolatinės to pačio „Gatvių apšvietimo” organizuotų viešųjų pirkimų laimėtojos akcininko vardo ir pavardės bei giminystės ryšio su buvusia savivaldybės įmonės vyriausiąja finansininke atskleidimo, pripažintas teisingu ir pagrįstu.

Apie šios bylos svarbą visai Lietuvos žurnalistikai viešai pasisakė ne vienas žinomas šalies žurnalistas. Tad kovosim iki galo, nesvarbu, kiek tai mums kainuotų. Pralaimėjimas tikriausiai būtų skaudus finansiškai, nes viešumo nenorintis, bet viešus pinigus mielai naudojantis verslininkas nusisamdė žinomą advokatų kontorą.

Jei pralaimėsime, kur kas skaudžiau bus visai Lietuvos žurnalistikai, visiems Jums, nes būtent šiuo sprendimu Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas suformuluos praktiką, kiek galite žinoti apie viešuosius pirkimus, kuriuose išleidžiami Jūsų sunkiai uždirbti pinigai, ir asmenis, kurie jais naudojasi.

Šioje byloje mūsų išlaidos gali padidėti tuo atveju, jei bus paskirtas žodinis jos nagrinėjimas. Matyt, dėl tokių motyvų ir verslininkui atstovaujantys teisininkai teismui dar nepateikė prašymo dėl konkrečios bylinėjimosi išlaidų sumos priteisimo. Kai paaiškės visi skaičiai, ir juos, ir mūsų teisines išlaidas iškart paskelbsime kito mėnesio ataskaitoje.

O kad bylų šioje istorijoje gali būti ir dar daugiau, leidžia įtarti ir eiliniai buvusio „Gatvių apšvietimo” vadovo Dangero Aleksandrovo skundai Žurnalistų etikos inspektoriui bei Visuomenės informavimo etikos komisijai. Jų turinio, kol vyksta tyrimai, atskleisti negaliu. Pastebėjimas būtų tik vienas – jau tikrai pamečiau skaičių, kiek per 2020-uosius teko rašyti atsakymų į skundus įvairiausioms institucijoms, kuriuos rašė tiek šis, tiek su juo susiję piliečiai dėl publikacijų, kuriose skelbėme apie jų veiklą ir ryšius.

Gruodį „Atvira Klaipėda” baigė įgyvendinti ir du kultūrinius Klaipėdos miesto savivaldybės remtus projektus, kurių metu pasakojome apie išskirtinius per 30 nepriklausomybės metų Klaipėdoje valstybės ar savivaldybės įgyvendintus projektus bei bandėme parodyti, kokia laimė yra gyventi laisviems, neslegiamiems įvairias gyvenimo sritis beveik 50 metų persmelkusių komunistinių marazmų.

Gruodį baigėsi ir Šiaurės ministrų tarybos finansuotas projektas „atviraklaipeda.lt in russian”. Nors ir nebeturime tikslinio šiai rubrikai skirto finansavimo, bandysime ją nors ir gerokai mažesne apimti išlaikyti iš tos paramos, kurią mus teikiate, nes skaitomumo rodikliai rodo, jog norinčiųjų skaityti naujienas apie Klaipėdą rusų kalba tikrai netrūksta.

Pabaigai kaip visada – skaičiai.

Per gruodį VšĮ „Klaipėda atvirai“ gavo 2537 Eur pajamų, kurias sudaro 685,6 Eur fizinių asmenų parama, 1601,4 Eur pervedė juridiniai asmenys už paskelbtus „banerius“ ir nuorodas, 250 Eur sudarė juridinių asmenų parama.

Gruodžio išlaidos: 

Atlyginimas žurnalistams – 2186,06 Eur

Bankinio krepšelio ir pavedimų mokesčiai – 13,54 Eur

Mobilusis ir interneto ryšys – 52,2 Eur

Mokesčiai finansų įstaigoms už paramos administravimą – 20,37 Eur

„Gmail” ir “One drive” saugyklų nuoma – 6,29 Eur

Mokestis už SMS paramos administravimą – 12,31 Eur

Kuras – 30,41 Eur

„Sodros” mokesčiai – 1987,67 Eur

Gyventojų pajamų mokestis – 1695,61 Eur

Atlyginimas redaktoriui už lapkričio ir gruodžio mėnesius – 1367,3 Eur

Autobusų bilietai – 5,3 Eur

Straipsnių vertimas į rusų kalbą ir projekto „atviraklaipeda.lt in russian“ administravimas – 1325,5 Eur

Atlyginimas redaktoriui ir žurnalistams už straipsnius projektams “Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopas“, “30 nepriklausomybės metų: valstybiningumo ženklai Klaipėdoje” ir “30 metų be komunistinių marazmų” – 4264,62 Eur

Darbo vietos nuoma 169,4 Eur

Buhalterijos paslaugos 50 Eur

Žyminis mokestis – 12 Eur

13 Comments

  1. Trapampam

    eik tu Martynai, apsisikes melagi… tavo darbelius greit ir pakels kazkas i viesuma, tavo „skaidrumui” nera ribu

    Reply
    • To trapampam

      Ar tik neapsišikėlis čia ir rašo??? 😀

    • To trampapam

      Negąsdink žurnalisto. Tik tą ir temoki. Nebepaeina tavo bajeriai, ane. Pritrūksi sveikatėlės rašyti nepagrįstus skundus. Vaizdelis jau dabar nekoks.

  2. To GintarasR.

    Paskaitykit.. Pritariu idėjai.
    Be to, AK galėtų,sakykim, 1-ą kartą per metus paskelbti PARAMOS SAVAITĖ AK. Už ką remtume, turbūt nereikia daug aiškinti.
    Kas tik nori išsakyti savo bėdas, atvirai skaidriai paskleisti pastebėtus nusikaltimus ir pn. tuoj galvoja apie ATVIRAKLAIPĖDA. Žiūriu, kad net politikai naudojasi. O AK operatyvumas? PIrmos naujienos, šviežiausios atsiranda AK. Ir t.t. Reikia tik pamąstyti be jokių pateikavimų, kad visgi turime Klaipėdoje išskirtinį sąžiningą žinių e portalą.
    Pasakykit, ar yra kitų tokių žiniasklaidos priemonių kur redaktorius atvirai ,smulkmeniškai skleistų savo pajamas-išlaidas. Puikus, geras žmogus, ne tik toks žurnalistas, tas Martynas Vainorius:-)))

    Reply
  3. Jūratė

    Štai, ir yra geras pavyzdys kodėl LR iki šiol klesti korupcija ,baimė sakyti-rašyti tiesą Žmonės bijo sakyti, atvirai pasakyti savo viršininkui ar pn. tiesą į akis… Jeigu gali Martyną Vainorių „tampyti” po teismus dėl tokių menkniekių … Todėl yra vienetai tokių drąsių , sąžiningų žurnalistų,kaip M. Vainorius. Tie ,kurie nesupranta, kad nėra jokio M.Vainoriaus nusikaltimo, tai pagalvokit kodėl jis įkūrė ATVIRAKLAIPĖDA ? Čia gali visi išsakyti savo nuomonę.. Kodėl,kituose miesto laikraščiuose to negalėtų padaryti norintys paviešinti įvairius neteisybės faktus? Pagalvokit, kas šitaip smulkmeniškai skelbia AK finansinę padėtį? Man atrodo kad tai net pardaug… Ilgai mes dar vargsim sukaustyti baimės kalbėti. Pandemija daug ką atskleidė. Ypač kas darosi sveikatos įstaigose , kas dabar gauna skiepus nuo C19 greičiau ir t.t.
    Palaikau Martųna Vainorių ir linkiu jam kaip nors išgyventi tą visą JOVALĄ ir toliau „išlaikyti” šį AK portalą…

    Reply
    • Miestietė

      Pritariu.

  4. remejas

    o kiek garsu ir brangu advokata pasamdei pats uz musu pinigus?
    neberemsim mes taves ziurnaliuksti.

    Reply
    • remejui

      O ar kada rėmei? Nemeluoji?

    • Anonimas

      Tu ne rėmėjas, tu trampapam draugelis. Kaupkit pinigus savo advokatams, nes jūsų fantazija neribota. Patarimas: geriausiai nuo beprotystės gydo fizinis darbas.

  5. Pamastymui

    Laikykitės, atvira Klaipėda.
    Suraskite būdą, kaip ir SMS žinutėmis būtų galima jus paremti.
    Idėja, o gal reiktų ne tik su žuliku (beje, turinčiu liberalų stogą) bet reiktų žurnalistams pradėti domėtis advokatų, prokurorų, antstolių, teisėjų susikrautais turtais iš „atlyginimo”! Gal reikia juos nuleisti ant žemės pradėjus domėtis jų šešėline ekonomika!
    Juk didžioji dalis Lietuvos stabdžių yra teismų biurokratija. Skylės įstatymuose pridarytos žinoma kieno, kad galėtų įvairiai interpretuoti.
    Gal laikas sukilti spaudai ir išgelbėti Lietuva nuo korupcijos?

    Reply
    • Martynas Vainorius

      SMS irgi mums galima skirti paramą, tačiau tai yra pats neekonomiškiausias būdas, nes paslaugos teikėjas pasiima daugiau nei 50 proc. sumos. Bet vis tiek geriau negu nieko 🙂
      Galite paremti siųsdami SMS numeriu 1670. Tekstas ATTVIRA2 – 2 Eur, ATVIRA5 – 5 Eur, ATVIRA9 – 9 Eur. Ačiū!

    • Gintaras R

      Martynai, jeigu turite konkrečius projektus, kuriuos skaitytojai galėtų paremti – tiktų lietuviška sutelktinio finansavimo platforma http://www.susimetam.lt manau, ten sutartum pačias palankiausias sąlygas. Parodo kas ir kokia suma projektus paremia, jeigu rėmėjas nepageidauja anonimu likti.

    • Martynas Vainorius

      Ačiū, Gintarai, už mintį. Būtinai pasinaudosim tuo atveju, jei pralaimėsim bylą ir reikėtų padengti anos šalies išlaidas. Taip pat tai puiki mintis tam atvejui jei koks žurnalistas norėtų prisijungti prie AK ir reikėtų užtikrintas kuriam nors laikotarpiui jam pajamas.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Neringos merą ir savivaldybės įmonės direktorių siekęs papirkti verslininkas nuteistas pagrįstai

Penktadienį Klaipėdos apygardos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, atmetė teisiamojo 49-erių verslininko Tomo Petro Radiko iš Panevėžio apeliacinį skundą ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Politika

Teismas atmetė P. Gražulio skundą dėl jo registravimo kandidatu prezidento rinkimuose

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) trečiadienį atmetė Petro Gražulio skundą dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimo, kuriuo buvo atsisakyta jį ...
2024-02-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This