Atsakymas kai kuriems biokuro tiekėjams

Nuomonės

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija
2021-01-19

Komentarų: 0

Kai kurie Lietuvos biokuro tiekėjai susidūrę su verslo sunkumais, ieško kaltų ir šį kartą jiems užkliuvo ne tik pigus importuojamas biokuras, bet Lietuvos šilumos tiekėjai, kurie neva nustato neteisingas kainas.

lsta.lt nuotr.

Pirma, pradėkime nuo pradžių – didelės apimties biokuro importą paskatino aukštos Lietuvos biokuro gamintojų kainos. Priminsime, kad dar prieš porą metų, kai biokuras buvo beveik tris kartus brangesnis, šiandien užduodamų klausimų kažkodėl nekilo. Priešingai, tuomet šilumininkų siūlymų sukurti didesnę konkurenciją biokuro rinkoje, įtraukiant į jo gamybą Valstybinę miškų urėdiją, biokuro gamintojai nepalaikė, o apie eksporto „reguliavimą“ net girdėti nenorėjo.

Antra, jei jau siekiama uždrausti pigaus biokuro įvežimą iš Baltarusijos, Rusijos ir Ukrainos, tai sąžininga būtų riboti ir jo išvežimą į Skandinavijos šalis, kur jo kaina gerokai didesnė. Tačiau ir jūs, ir mes puikiai suprantame, kad toks mėginimas „reguliuoti“ natūraliai svyruojančią rinką yra nelogiškas ir neracionalus, antraip tektų siūlyti priimti atitinkamas įstatymų pataisas, vos tik kainos pakryps nepageidaujama linkme. Juo labiau, kad biokurą Lietuvoje parduoda ir kitų šalių verslininkai? Tai ką Jūs siūlote remti?

Trečia, jeigu Lietuvos rinkoje yra biokuro perteklius ir šilumos vartotojams tai palanku, dėl atskirų įmonių gelbėjimo atviroje ES rinkoje kelti bendrą kuro ir šilumos kainų lygį – nelogiška. Daug prasmingiau būtų paremti tiesiogiai efektyviausias biokuro tiekimo įmones ar pan. Formų gali būti įvairių. Pavyzdžiui, šilumos tiekėjai galėtų svarstyti atskirą rezervinio biokuro segmento rinkoje sukūrimą, kai tiekėjas privalo turėti biokuro atsargas Lietuvoje X atstumu nuo naudotojo. Gal verta sukurti išankstinio vietinio biokuro (valymo liekanos, kitų pirkėjų nepriimtas kuras ar pan.) priėmimo ir nupirkimo už mažesnę nei Baltpool kainą, sistemą, Lietuvos biokuro tiekėjai galėtų formuoti sezoninį šio rezervą su pristatymu per apibrėžtą laiką, kad nereikėtų kaupti kiekvienoje katilinėje ir t.t. Pirk pigiau, o parduok brangiau patogu, bet ne visiems. Ypač valstybės kontroliuojamose ir reguliuojamose rinkose.

Ketvirta, atrodo, kad biokuro tiekėjai nežino šilumos kainodaros, nustatytos ir įgyvendinamos vienašališkai VERT. Paklauskite, paaiškins.

Biokuras perkamas tiesioginiais sandoriais tik tuomet, jei kaina mažesnė negu minimali Baltpool biržos kaina, į šilumos kainą įskaičiuojamas, vėluojant apie du mėnesius arba tuomet kai jis sudeginamas po ilgesnio saugojimo, po to koreguojama atitinkama kainos dedamoji. Kitos – pastoviosios – sąnaudos koreguojamos per metinius šilumos kainų perskaičiavimus, kurių data nesutampa atskirose savivaldybėse. Kas 3-5 metai iš esmės šilumos kainos koreguojamos slenkančiu grafiku atskirose savivaldybėse. Žiemą kompensuojamos vasarą nesurinktos bet būtinos ūkio išlaikymo pajamos.

Reguliuojamų šilumos kainų nustatymo metodika ypač sudėtinga, tačiau ja siekiama apsidrausti, kad vartotojai nepermokėtų už šilumą, nes tai socialiai labai jautri sritis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Orai

Šilumos dar teks palaukti

Pirmoji balandžio mėnesio pusė buvo drėgnesnė už normą, praneša Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba. Daugiausia kritulių teko šiaurės rytiniams rajonams, ypač per ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Verslas

Kovą - mažesnės sąskaitos už šildymą

AB „Klaipėdos energija“ skelbia jau paruošusi sąskaitas už kovo mėnesio šildymą, kurių dalis jau pasiekė uostamiesčio ir rajono gyventojus. Šių ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Verslas

Balandį Klaipėdoje šiluma kainuos vos ne mažiausiai visoje Lietuvoje (atnaujinta)

Uostamiesčio savivaldybės valdoma AB „Klaipėdos energija“ skelbia, kad balandį centralizuotos šilumos kaina Klaipėdos ir Gargždų gyventojams bus beveik 18 proc. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This