Suabejota savivaldybės įmonių nauda: dividendai kasmet mažėja (14)

Svarbu, Verslas
Virginija Spurytė
2021-01-21

Klaipėdos savivaldybė iš savo valdomų įmonių į šiemet ir taip skylėtą miesto biudžetą ketina surinkti vos apie 400 tūkst. eurų dividendų – gerokai mažiau nei ankstesniais metais. Įmonės esą mažai pelno turėjo ir dėl koronaviruso situacijos, ir dėl nepalankių orų.

Daugiausia dividendų sumokės „Klaipėdos energija”, tačiau gerokai mažiau nei pernai. Martyno Vainoriaus nuotr.

Planuojamais įmonių dividendais už 2020 metus domėjosi miesto Tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariai.

Klaipėdos savivaldybės administracijos Strateginio planavimo skyriaus vedėja Indrė Butenienė jiems aiškino, jog šiųmečiame biudžete numatyta iš savivaldybės įmonių gauti 700 tūkst. eurų dividendų.

„Tokią prognozę buvome pateikę ir Finansų ministerijai, tad dabar jos keisti nebegalime. Bet Turto valdymo skyriaus duomenimis, dividendai tikriausiai bus net mažesni, juos tikslinsime liepą, kai koreguosime biudžetą“, – aiškino I. Butenienė.

Akcininko lūkesčių raštuose, kuriuos Klaipėdos savivaldybė įteikia savo įmonėms, nustatyta išmokamų dividendų reikšmė – 50 proc. paskirstytino pelno, išskyrus išimtis dviejų įmonių atžvilgiu: ES finansuojamų investicinių projektų vykdymo metu nustatyta išmokamų dividendų reikšmė AB „Klaipėdos vanduo“ – 15 proc., Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centrui – 0 proc. paskirstytino pelno. Lūkesčiai siektinam pelnui nėra nustatyti.

I. Butenienė aiškino, jog atsižvelgiant į COVID-19 sukeltas pasekmes, didžioji dalis savivaldybės įmonių neturės galimybės įgyvendinti akcininko lūkesčių ir išmokėti dividendų.

Juos planuoja mokėti „Klaipėdos energija“, kuri turėtų pervesti 375 tūkst. eurų. Bendrovės „Gatvių apšvietimas“ dividendai sieks apie 20 tūkst. eurų, viešąją pirtį valdančios UAB „Vildmina“ – apie tūkstantį eurų.

„Klaipėdos vanduo“ mokėtini dividendai sudarytų apie 166 tūkst. eurų, tačiau šia dividendams skiriama dalimi pagal jungtinės veiklos sutarties susitarimą bus dengiama savivaldybei tenkanti dalis prisidėti prie ES fondų finansuojamo projekto. Todėl realiai „Klaipėdos vanduo“ į miesto biudžetą neperves nė vieno euro dividendų.

Savivaldybės įmonės Debreceno vaistinė planuojama pelno įmoka – 3 tūkst. eurų, o iš bendrovių Naujasis turgus bei Senasis turgus dividendų nesitikima, nes juos labai paveikė koronavirusas ir dėl jo suvaldymo nustatyti ribojimai.

„Mažai, gerbiamieji, mažai. Juk dividendų kasmet surinkdavome apie 3 milijonus eurų ir didžioji jų dalis būdavo iš „Klaipėdos energijos“. Šioje įmonėje yra antras akcininkas, kuris visada kelia klausimą dėl dividendų. „Klaipėdos energija“ turi sukaupusi 14 milijonų eurų rezervą, pinigai stovi nenaudojami, nes bendrovė jau dešimt metų nedaro Danės konversijos. Tai galėtų tą rezervą susimažinti, pinigus pervesti savivaldybei, o ši jau pati padarys socialinius projektus, pavyzdžiui, pastatys naują polikliniką, Kam mums turėti tas įmones, jei iš jų jokios naudos“, – samprotavo Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto pirmininkė Judita Simonavičiūtė.

Tačiau Klaipėdos savivaldybės administracijos Turto valdymo skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis tikino, jog naikinti įmonės rezervą tikrai nėra tikslinga, esą jo reikia planuotis investicijas, o dividendai mažėja dėl objektyvių priežasčių.

„Praėjęs sezonas dėl itin šiltos žiemos „Klaipėdos energijai“ buvo labai blogas, sumažėjo šilumos pardavimai, todėl ir pelno tiek nėra. Kai „Klaipėdos energija“ mokėdavo po 2 milijonus eurų dividendų buvo visai kita, gerokai didesnė šilumos kaina. Paskui Valstybinė energetikos reguliavimo komisija nustatė kitą kainą ir gyventojams iki šiol yra grąžinama jų permoka“, – aiškino E. Simokaitis.

Pernai Klaipėdos savivaldybės valdomos įmonės dividendų sumokėjo kiek mažiau nei 1 mln. eurų, o 2019 metais – 1,3 mln. eurų.

Žymos: | | | | | | | | | | |

Komentarai (14):

Atsakymų į “Suabejota savivaldybės įmonių nauda: dividendai kasmet mažėja”: 14

  1. Lietuvis parašė:

    Savivaldybės , jaip ir valstybės imones ir neturi tureti pelno. Jos daugiausia monopolines , ir ju pelnas , tai musu visu pinigai. Juokinga , kai ignitis rodp . Kaip mes daug pelno uzdirbome. Lengva uzdirbti kai monopolininkas rinkoje. Ir dar premijad simtatukstantines jiems moka

  2. Tomas12 parašė:

    Paskaicius komentarus susidaro ispudis , kad kaip buvo Panevezy su Ekrano gamykla. Varzta parduotuvej gali nupirkti uz eura , bet tau nurodo pirkt tik toj imonej ir daugiau niekur. O ten kaina 5eu. Tokios imones apraizgytos savu zmoniu kaip astuonkojis ir siurbia pinigelius is ju

  3. Tomas12 parašė:

    Valdiskas ne mano negaila, galim i kare ir i desine tratint. Pagrindine zaliava -vanduo nekainuoja. Visi naudojasi ir moka. Kaip galima neturet pelno.

  4. Jonas parašė:

    Patikrinau rekvizitus ir pažiūrėkite koks yra darbuotojų skaičių pokytis savivaldybių įmonėse
    Klaipėdos energija – https://rekvizitai.vz.lt/imone/klaipedos_energija/darbuotoju-skaicius/
    Klaipėdos vanduo – https://rekvizitai.vz.lt/imone/klaipedos_vanduo/darbuotoju-skaicius/
    KRATC – https://rekvizitai.vz.lt/imone/klaipedos_regiono_atlieku_tvarkymo_centras/darbuotoju-skaicius/
    KRATC +1-2 žmonės pradėjo dirbti, vanduo +10, o energijoje -17 žmonių. Šiuo atveju vienintelėje energijoje darbuotojų skaičius pastoviai mažėjo, jie ir už SGD susimoka ir dividendų sumokėjo į miesto biudžetą vieninteliai kaip priklauso savo dalį (nu bet čia ir durniui aišku, kad kai tokios praeitos žiemos buvo kur net sniego nematėm tai iš vis klausimas kaip jie dar išgyvena, iš kur maitina pečkurius, kurių darbas melstis, kad pašals ir galės mesti malkas). Dar prie viso to, kainos kiek straipsniuose rašo vis mažėja, pats žiūrėjau kitus mėnesius kur Martynas skelbia, kainos nėra didelės ir tikrai ne tai ką mokėjau už šilumą prieš 10 metų – dabar ženkliai pigiau. Bet va vandens kainos nemačiau, kad atpigtų. Ir jie lupa toliau, po mažai bet stabiliai, moka 100 tūkst. ant išeitinių (paprastos skyriukų dyrikės po 4-5 tūkst. į rankas gauna, gerai kad išmetė tokias), tai tikiuosi, gal kas vanduo pasikeis, nes iki šiol tikra tragedija. Pagal skaičius, jeigu kas patikrintų, ten garantuoju bent 30-40 žmonių pramesti galima laisvai, tai vanduo atpigtų bent.

  5. Anonimas parašė:

    Baba iš savivaldybės labai nori Fortumui įtikti, todėl kliūna KE. Tai imonė pinigų per daug turi, tai šildymo kainos per didelės….

  6. Pensininkas. parašė:

    Vienas komitetas svarsto, kodėl kyla šilumos kainos ir ieško būdų kaip jas sumažinti, kitas komitetas rėkia, kad mažai dividendų (mažas pelnas) iš Klaipėdos šilumos vartotojų ir svarsto, kam reikia tokios šilumos tiekimo įmonės, kuri stengiasi neapiplėšinėti Klaipėdiečių.
    DYVAI ir tiek.

  7. Anonimas parašė:

    Stebėtina, jog apskritai pelno gaunama, vertinant kokios tai šėryklos yra.

    • ezys parašė:

      tai pasidalinkite kokios ten seryklos 😉 Kiek davet, ar emet?

    • Šiaip parašė:

      ežy, siaurai mąstai. Pasižiūrėk kiek ten dirba vietos politikų, savivaldybės klerkų giminių ir draugelių, kiek miesto valdžioje pabuvę sulenda dirbti vadovais ar valdybos nariais ir pan. Privačiose įmonėse etatų būtų sumažinta mažiausiai per pusę o išlaidos 2-3 kartus. Kita plati tema – viešieji pirkimai. Ten irgi savi rateliai. Žodžiu, tema plati, kurioje galėtų pasikapstyti ir atrasti tiriamoji žurnalistika, kurios , deja, Lietuvoje iš esmės nėra dėl įvairių priežasčių (sąsajų su centrine ar vietos valdžiomis, nepriklausomai žurnalistikai sunku išgyventi, nėra turtingų idėjinių rėmėjų, kurie funduotų tyrimus neturėdami merkantilinių tikslų ir siekdami visuomenės gėrovės.

    • Šiaip šiaip parašė:

      Pritarčiau dėl ” šėryklų” saviems ir valdybos , ir pirkimai , tik dėl žiniasklaidos nepritariu – bando , bet ” suskaičiuoti ” išpučia akis ir sako ” mes įstatymų nepažeidžiame ” 🙂 tas kuris gali turėti pirkimo ar sutarties patvirtinimo metu ” nusisuka – nusišalina ” ir tiek žinių , o likę – ne prie ko 🙂 Dar kartais būna padorių vietos politikų , kurie bando ” šėryklas ” uždaryti , bet koks prasideda aimanavimas ir bandymas ,bandantį paviešinti ,sumenkinti ar apdergti …Manau laikas seime turėti padorius seimo narius kurie turėtų galios siūlyti keisti ydingas tvarkas . O ta tiriamoji žurnalistika …Na paviešino ir …NĖRA KAS PRIIMA SPRENDIMUS nei vietos nei valstybės valdžiose . 🙂

    • to Šiaip šiaip parašė:

      Žiniasklaida yra „ketvirtoji” valdžia. Sąžininga nepriklausoma žurnalistika yra vienas iš demokratiją palaikančių dramblių teisinėje valstybėje, manyčiau. Plačiai ir išsamiai atskleidžiant politikų, valdininkų ir su jais susijusių asmenų darbelius, tiriant įvairias schemas, konkursus, įgytus ar „užrašytus” turtus ir pan., rinkėjams yra atveriamos akys, atsiranda galimybė iš arčiau susipažinti su jų renkamais atstovais, o tada gali atitinkamai už juos balsuoti arba praspirti. Nepriklausomi žurnalistai gali labai pasitarnauti įvardinant kiekvieno kandidatų „griekus”, priminti ką politikas anksčiau kalbėjo ir kaip savo pažadus tesėjo, arba ką yra prisidirbęs dirbant ankstesniuose darbuose ar asmeniniame gyvenime. Galėtų netgi formuoti kiekvieno politiko savotišką dosje ar istorijas, kaip tam tikras duomenų bazes/bankus. Pvz., aš manau , kad vėliau ar anksčiau Klaipėdoje sprogs bomba dėl miesto akustinio triukšmo ir oro taršos. Visi iki šiol š malę turėtų dingti iš politinio horizonto. Tai būtų įmanoma tik su nepriklausoma žiniasklaida + visuomeninėmis organizacijomis. ……
      Bėda tik ta, kaip minėjau, nepriklausomos žiniasklaidos yra tik trupiniai ir tiek jie, tiek visuomeninės organizacijos neturi reikiamų finansinių resursų užkurti galingus mechanizmus. Viešinimas ir informacijos gavimas irgi kainuoja. Rimtiems tyrėjams ir specialiosios tarnybos nutekintų informacijos (ten taip pat ne visi parsidavėliai, yra sąžiningų pareigūnų, kurie yra nepakantūs dangstymams arba negali turimus duomenis realizuoti iki bylų iškėlimo). Pinigų turint galima ir baudas susimokėti, ir teismuose pasitąsyti su gudragalviais „įsižeidusiaisiais” ar besidangstančiais privatumu. Tokių pavyzdžių yra pasaulyje (olandų Bellingcat), FBK (Rusija) arba The Insider it t.t. Žodžiu, aprašiau viziją iki kurios mums augti ir augti.

    • Martynas Vainorius parašė:

      Nesusiturėjau paskaitęs vertingą diskusiją. Iš tiesų nepriklausoma, taip pat ir tiriamoji žiniasklaida galėtų labai padėti mūsų visuomenei, tačiau pastaroji turi ne tik jos norėti, bet ir imtis veiksmų, kad tokia būtų. Niekas neatneš jos ant lėkštutės ir nepadovanos, kaip kad ir 1990 m. niekas nepadovanojo laisvės. Nuolat kartoju amerikietišką posakį – laisvė kainuoja. Nepriklausoma žiniasklaida taip pat. Viskas, ką mes trys dabar AK dirbantys žurnalistai galime garantuoti – tai tik niekieno neįtakotą turinį. Apie tyrimus nesvajojame, nors viskas įmanoma. Paskutiniu metu per mėnesį AK perskaito daugiau nei 180 tūkst. unikalių skaitytojų. Tegu nors 10 proc. pradeda skirti po 1 Eur/mėn. atsiras jums tyrėjo etatas, rezervas kaip teisingai buvo pasirašyta baudas susimokėti, ir teismuose pasitąsyti su gudragalviais “įsižeidusiaisiais” ar besidangstančiais privatumu. Prisidėjome prie vienos schemos atskleidimo, tai nebesuskaičiuoju kiek paaiškinimų dėl skundų prirašiau, baudžiamąją bylą užsidribau, nemažai pinigų vietoje to, kad išsimokėtume algas skyrėme teisininkams, kad padėtų apginti visų teisę žinoti. Na, bet vis dar tikiu, kad jei ne aš, bent jau mano vaikai sulauks geresnių laikų šiame fronte.

    • Anonimui parašė:

      Baisiausiai tai kad tų šėryklų dalyvių sparčiai daugėja, o ir apetitai jų auga, o kai dar ir prižiūrėtojai ir kontrolieriai iš tos pačios šaikos, tai kas beliks iš tų dividentų. Pakels kainas ir vėl ant gyventojų pečių suvers , pavyzdzių juk pilna!….. tik klausimas kiek tie žmonės dar kentės!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga, Svarbu

Savivaldybė pagaliau perka oro kokybės stebėjimo stoteles

Nors kai  kurie politikai giriasi, kad Klaipėdos oro tarša jau yra sutramdyta, savivaldybė perka automatinės (stacionarios) aplinkos oro kokybės stebėjimo ...
2024-07-25
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Klaipėdos energijos“ teritorijoje kilo gaisras

Pirmadienio rytą uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos energija“ teritorijoje Danės gatvėje kilo gaisras. Pasak priešgaisrinių pajėgų operatyvinio vadovo, buvo užsidegusi ...
2024-07-22
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politikai giriasi sumažinę Klaipėdos oro taršą

„Viso labo tereikėjo dvigubai padidinti valymo skaičių ir problema pradėjo ženkliai mažėti, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos ...
2024-07-18
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This