Vakcinavimo klystkeliai

Nuomonės

Rytas Staselis
2021-01-21

Komentarų: 0

Šią savaitę Vyriausybės institucijos paskelbė, kad Lietuvos importuojamą vakciną nuo COVID-19 nuo šiol iš specialiųjų sandėlių po Lietuvos miestus gabens kita įmonė. Priežastis – incidentas, kurio metu kilo įtarimų, kad vežiojant skiepus galėjo būti pažeista būtina jų kokybei būtinas temperatūros režimas (anksčiau skelbta, kad vakcinai saugoti reikalinga gal „minus“ 70 laipsnių pagal Celsijų temperatūra). Ačiūdiev, ekspertų tikinimais, medikamentai dėl to nenukentėjo.

Dabar valdžios žmonės, reikia manyti, laužo galvas, kokiu būdu, kriterijais bei forma atrasti kitą tiekėją, kuris užtikrintų, kad ateityje tokių dalykų pavyks išvengti.

Lietuvos kariuomenės nuotr.

Tačiau neprošal prisiminti, ką sausio pradžioje apie vakcinos gabenimo konkursą laimėjusią UAB „Sotus derlius” rašė „Verslo žinios“: „Iki šiol veganams skirtą maistą gaminusi, du darbuotojus turinti ir labai mažą metinę apyvartą deklaravusi įmonė „Sotus derlius“ laimėjo 462.000 Eur vertės konkursą. „Sotus derlius“ neturi nei vienos transporto priemonės, joje dirba 2 asmenys, metinės pajamos 2018 m. siekė 12.000 Eur, 2019 m. jos mažėjo iki 5.026 Eur. Įmonė konkursą laimėjo pasiūliusi 70.000 Eur mažesnę sumą nei konkurentai, o vakcinų logistiką ketina organizuoti naudodamasi partnerių pagalba. Įmonės vienintelis akcininkas žiniasklaidai teigė, kad ji keičia veiklą ir užsiims krovinių ekspedijavimu. Nors reikalavimas vakciną gabenti itin žemoje, –75 laipsnių, temperatūroje, kelia iššūkius net šioje srityje besispecializuojančioms logistikos bendrovėms.”

Kitaip tariant – prisižaista eilinįsyk.

Konkursą surengusi ir jo metus gautus pasiūlymus vertinusi komisija, matyt, nepaprastai nudžiugo, vienoje paraiškoje radusi 70 tūkst. Eur pigesnį pasiūlymą ir paskelbė nugalėtoją be būtinos tokiam reikalui patirties, patikimumo, kuris dėl beveik pusės milijono eurų sutarties pasiryžo atsisakyti sau įprastos veiklos (susijusios su maisto produktų gamyba) ir stačia galva nėrė į naują.

Regis, didelė pusės milijono dalis jau nuplaukė, tačiau ar savo sąskaitose sudilusius skatikus skaičiuojanti įmonė būtų atlyginusi nuostolius, jeigu Lietuvoje vis dar deficinės vakcinos partija būtų negrįžtamai sugadinta?

Į lietuviškąjį panašus vakcinavimo proceso chaosėlis metų sandūroje buvo kilęs ir Latvijoje. Tačiau jis kaimynystėje kainavo pareigas sveikatos apsaugos ministrei Ilzei Vinkelei. Ją ministro kėdėje pakeitė daug labiau politikoje patyręs Danielis Pavlutas. Jis pirmuose savo viešuose pareiškimuose paskelbė, kad vakcinos logistikos šalies viduje koordinavimą galėtų perimti kariuomenė. Latviai, ko gero ir suks tokiu keliu, nes kariuomenė, panašiai kaip Lietuvoje, turi kur kas didesnį visuomenės pasitikėjimą ir galimybes nei kitos institucijos. Taip pat ir verslas, ypač, jeigu ligi laimėto vakcinos gabenimo konkurso užsiėmė veganiškų produktų gamyba.

Lengvo chaosėlio vakcinuojant visuomenę ligi vadinamojo „bandos imuniteto” artimiausiu metu bus daugiau.

Taip pat ir dėl kai kurių keistų valdžios sprendimų. Andai dabar proceso suvaldymas iš atraminių ligoninių pamažu pereina savivaldybių žinion. Ką vietiniai lietuviai galvoja apie savivaldybes, ten vyraujantį neskaidrumą, korupciją, nepotizmą – seniai niekam nepaslaptis. Besiskiepijančių be eilės, prognozuotina, padaugės atitinkamai. Centrinė valdžia tada suks galvas, kaip atkurti pasitikėjimą pačiu procesu.

Pasitikėjimo problemą neblogai iliustruoja kita jau šiemet išviešinta istorija. Dalis Alytaus medikų kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM) skųsdamiesi, kad nemaža dalis jų darbe užsikrėtė COVID-19, tačiau šis jų praradimas neypač sujaudino miesto ligoninės valdžią. Kolektyvinio laiško autoriams nerimą kėlė tai, kad pandemijos prevencijai, sutramdymui iš vadovybės pusės nesiimama pakankamų priemonių. Personalas verčiamas dirbti net esant teigiamam testo rezultatui. Ligos atveju nesiteikiama patvirtinti profesinės ligos.

SAM pareigūnai žiniasklaidą patikino, kad laiško originalo ministras Arūnas Dulkys nematė, tačiau raštas buvo persiųstas Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC). Esame laisvi svarstyti apie SAM vadovybės medikams tokiu būdu rodomą empatiją. Tiksliau – jos deficitą.

Kita vertus, dar nepamiršome, kad NVSC, kartu su savo vadovu Vyriausybės ir SAM vadovų neperseniausiai buvo gerokai pamaišytas mėšlais, siekiant įteigti žmonėms, kad ši institucija pandemijos reikaluose nėra visiškai įgali. Norėčiau išgirsti ar bent perskaityti, ką apie tai mano kolektyvinį laišką rašę Alytaus Simono Kudirkos ligoninės medikai…

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Nuomonės

Niūri karo nuojauta Artimuosiuose Rytuose

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį (balandžio 13-14 d.) raketinės atakos, kurią surengė Iranas prieš Izraelio valstybę, metu nuo keturių iki ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Nuomonės

Minskas, Astana – lygiuok, ramiai!

Po Ukrainos kariuomenės bepiločių orlaivių (dronų) atakų prieš stambias Rusijos naftos perdirbimo įmones (refinerijas) europinėje šalies dalyje, pasekmės, atrodo, yra ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This