„Klaipėdiečiai – „Klasco” įkaitai“

Politikų tribūna

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos (TS-LKD) narys klaipėdietis Audrius Petrošius išplatintame pranešime spaudai primena, jog Klaipėdos universiteto (KU) atlikto mokslinio tiriamajame  darbe atskleisti aiškūs duomenys apie Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos („Klasco”), vykdančios atvirą geležies rūdos krovą, miestui daromą taršą. Anot parlamentaro, nerimą kelia faktas, kad bendrovė ne tik nepripažįsta savo kaltės, tačiau taip pat nepagrįstai kvestionuoja mokslininkų darbo metodo patikimumą.

Mato Mačiulskio nuotr.

Parlamentaras teigia, kad dar gruodį, perskaitęs KU Jūros tyrimų instituto Vandens transporto ir oro taršos laboratorijos 2020 m. rengtą analizę, kreipėsi į „Klasco”, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkciją, Susisiekimo ministeriją ir Aplinkos ministeriją, prašydamas paaiškinimų apie susiklosčiusią situaciją

„Atsakymą bendrovė pateikė tik prieš keletą dienų, tačiau jame vien tik abejojama mokslininkų darbo patikimumu ir visiškai neužsimenama apie papildomus žingsnius, kurių ketinama imtis po atlikto tyrimo, kad situacija keistųsi“, – pranešime cituojamas A. Petrošius.

Anot parlamentaro, iš „Klasco” pateiktų atsakymų matyti labai siauras atsakomybių suvokimas, apsiribojantis išimtinai savo teritorija, tačiau miestas, gatvės, vedančios į bendrovę, kitapus marių esanti ir nuo taršos nukenčianti Smiltynė negali būti pamiršti ir atsakomybę bendrovė taip pat turi prisiimti.

„Jei problemos baigtųsi ties „Klasco” tvora, šiandien apie jas nediskutuotume. Suprantama, kad verslas uoste kuria darbo vietas ir pridėtinę vertę, vis tik reiktų ieškoti darnos su miestiečiais, o ne juos padaryti verslo įkaitais vien dėl pridėtinės keliamos vertės. Pasaulyje daugybė pavyzdžių, kai tokios bendrovės rūpinasi ne tik savo darbuotojų, tačiau ir jų artimųjų, kitų miestiečių sveikata“, – cituojamas A. Petrošius.

Tuo metu Aplinkos ministerija savo atsakyme informavo, kad įvertino mokslinio tiriamojo darbo „Ore esančių suspenduotų kietųjų dalelių (SKD) nusėdimo ant paviršiaus intensyvumo bei nusėdusių dalelių elementinės sudėties nustatymas” ataskaitą ir, siekdama nurodytą metodą ir jo taikymą teisiškai reglamentuoti, ir pradėti taikyti, pavedė Aplinkos apsaugos agentūrai kuo greičiau inicijuoti parengiamuosius darbus metodo ėminių ėmimo pasyviaisiais kaupikliais reglamentavimui ir įteisinimui.

„Užsienio mokslininkai plačiai naudoja tokį metodą, Aplinkos ministerija taip pat pripažįsta jo legitimumą, todėl kyla klausimas, kodėl bendrovė KLASCO nenori prisiimti atsakomybės ir, būdama bendruomenės dalimi, nesiima padarinių šalinimo ir užtikrinimo, kad toliau miestas nebus teršiamas, priemonių. Artimiausiu metu bus rengiamas bendras susitikimas, kur save gerbiantis verslas turės pripažinti, kad mokslininkų duomenys ne iš piršto laužti ir situaciją turės kuo skubiausiai ištaisyti. Supratimas ir įsigilinimas į problemą tikrai yra, na, o aš, kaip Klaipėdos miesto gyventojams atstovaujantis Seimo narys, padarysiu viską, kad tos problemos sprendiniai ir vėl nenugultų stalčiuose, būtų realiai įgyvendinti, pasitelkiant visą įstatyminę bazę“, – tikina Klaipėdos Baltijos vienmandatėje apygardoje išrinktas Seimo narys. 

1 Comment

  1. Vitės gyventojas

    Nejaugi šiame nešvariame reikale pagaliau sulauksime „proveržio”.. Net nesitiki.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Žadama keisti potvynių rizikos valdymo tvarką

Apie kompleksinį požiūrį į potvynių rizikos valdymą kalbantys Klaipėdos, Kretingos ir Šilutės rajonų bei Klaipėdos miesto savivaldybių vadovai sulaukė Aplinkos ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėdoje - didelė tarša kietosioms dalelėmis (atnaujinta)

Uostamiestyje, Šilutės plente esanti taršos matavimo stotelė antradienį fiksuoja daugiau nei dvigubai didesnį už leistiną kietųjų dalelių kiekį ore, o ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This