Moksleivis išvengė 80 000 eurų sąskaitos

Verslas

Lietuvos apeliacinis teismas savo nutartimi pripažino ieškovės kredito unijos „Mėmelio taupomoji kasa“ ir atsakovo M. J. (tuomet dar moksleivio) sudarytą laidavimo sutartį negaliojančia nuo sudarymo momento dėl suklydimo.

Teismo vertinimu, kredito unija „Mėmelio taupomoji kasa“, pateikdama atsakovui pasirašyti laidavimo sutartį, neturėjo pagrindo manyti, kad moksleivis supranta laidavimo sandorio esmę bei suvokia laidavimo sutartyje įrašytų sąvokų „solidari prievolė“, „solidari atsakomybė“ esmę. Martyno Vainoriaus nuotr.

Anot teismo pranešimo, teisėjų kolegija nustatė, kad kredito unija žinojo, jog atsakovas M. J. buvo fiktyvus bendrovės UAB „Euromoda“ akcininkas ir vadovas, jai taip pat buvo žinoma, kad laidavimo sutartį pasirašantis moksleivis realiai su UAB „Euromoda“ nebuvo susijęs, o ši įmonė veikė valdoma išimtinai J. J. Vien tai, jog atsakovas buvo fiktyviai paskirtas bendrovės UAB „Euromoda“ akcininku, teisėjų kolegijos vertinimu, neleido byloje jo veiksmų pasekmėms taikyti verslininko, privalančio išmanyti komercinius sandorius, atsakomybės standartų, ypač kai byloje nebuvo duomenų apie tai, kad atsakovas iš tikrųjų buvo susipažinęs su verslo struktūra ir aktyviai veikė sudarydamas sandorius bei vykdydamas verslo projektus.

Todėl, atsižvelgdama į jauną atsakovo amžių (18 metų 5 mėnesiai), tuo metu buvusį menką išsilavinimą (nebaigtas vidurinis), patirties stoką sudarant sandorius bei teisinių žinių nebuvimą, taip pat į pažįstamo J. J. patikinimus, kad atsakovas veikia bendrovės UAB „Euromoda“ vardu, teisėjų kolegija sprendė, kad atsakovas, tikėtina, nesuprato, jog laidavimo sutartimi prisiėmė asmeninę atsakomybę už bendrovės prievolės įvykdymą ir klydo dėl šio esminio fakto.

Teismo vertinimu, kredito unija „Mėmelio taupomoji kasa“, pateikdama atsakovui pasirašyti laidavimo sutartį, neturėjo pagrindo manyti, kad moksleivis supranta laidavimo sandorio esmę bei suvokia laidavimo sutartyje įrašytų sąvokų „solidari prievolė“, „solidari atsakomybė“ esmę.

Apeliacinės instancijos teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad unija, kaip finansų rinkos profesionalė, santykyje su moksleiviu, neturinčiu jokių teisinių žinių ir patirties sudarant sandorius, turėjo žinoti apie kitos sandorio šalies klaidingą sandorio esmės supratimą. Suklydimui esminės reikšmės turėjo ne tik atsakovo nerūpestingumas, tačiau taip pat ir jo jaunas amžius, brandos bei patirties stoka, menkas išsilavinimas ir teisės neišmanymas, taip pat vyresnių asmenų patikinimai dėl sudaromų sandorių esmės ir iš jų kylančių pasekmių.

Šioje byloje Lietuvos apeliacinis teismas panaikino pirmosios instancijos teismo sprendimą, kuriuo iš atsakovo buvo priteista beveik 80 000 eurų, ir tokį kredito unijos „Mėmelio taupomoji kasa“ ieškinį atmetė, kartu išspręsdamas ir laidavimo sutarties pripažinimo negaliojančia klausimą.

Ši nutartis gali būti skundžiama kasacine tvarka.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Eligijus Masiulis: „Teisėjai galėjo būti šališki"

Vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje nuteisti buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis ir parlamentaras Vytautas Gapšys mano, kad buvo ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Verslas

Apeliacinis teismas: „Elektrum Lietuva“ privalėjo sustabdyti sutarties su „Vydmantai wind park“ vykdymą

Lietuvos apeliacinis teismas paliko nepakeistą Vilniaus apygardos teismo sprendimą, kuriuo atmestas „Vydmantai wind park“, esančio Kretingos rajone, ieškinys „Elektrum Lietuva“ ...
2023-12-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This