Rasa Bluškė: „Svarbiausia – mėgti savo darbą”

Veidai

Sausio 26-ąją buvo minima Tarptautinė muitininkų diena. Ta proga Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK) pristato Klaipėdos teritorinės muitinės Muitinės kontrolės organizavimo skyriaus viršininkę, šiuo metu laikinai einančią ir Muitinės priežiūros uostuose skyriaus vedėjo pareigas Rasą Bluškę.

Rasos teigimu, Klaipėdos teritorinėje muitinėje ji jau dirba beveik 19 metų.

Asmeninio archyvo nuotr.

„Kai darbinausi į muitinę vienas iš svarbiausių reikalavimų buvo turėti aukštąjį universitetinį išsilavinimą. Taigi esu diplomuota psichologė, po studijų beveik iš karto atėjusi dirbti į uostamiesčio muitinę. 2001-ųjų metų rudenį radau skelbimą regioniniame laikraštyje, kad reikalingi muitinės pareigūnai dirbti muitinės postuose. Atėjau į konkursą, tuomet pretendentų buvo iš tiesų nemažai – daugiau nei po tris į vieną vietą, laimėjau ir po keleto mėnesių mokymų Muitinės mokymo centre 2002-ųjų pavasarį pradėjau muitininkės kelią Malkų įlankos jūrų uosto poste inspektore. Iš tiesų labai džiaugiuosi, kad teko paragauti ir posto pareigūno duonos. Įdomi ji ir dinamiška, nors – tikrai nelengva. Po to apie 8 metus buvau vyriausioji inspektorė ryšiams su visuomene, o nuo 2011 metų vasario einu skyriaus viršininko pareigas”, – savo darbinę veiklą apžvelgė Rasa.

Vieną kartą Malkų jūrų poste…ir ne tik

Viena iš įsimintinų akimirkų Rasai darbe nutiko tik pradėjus muitininkės kelią.

„Buvau kone palikta po pamokų, kad… išmokčiau posto, kuriame dirbau, pavadinimą. Viskas prasidėjo nuo to, kad atnešiau suderinti posto viršininkui prašymą, kuriame buvau tiesiog nurodžiusi, kad aš, Malkų jūrų posto inspektorė, prašau… Trumpai tariant, posto pavadinimą parašiau taip, kaip trumpindami jį įvardindavome poste”, – prisimena klaipėdietė.

Jos teigimu, tuometinis posto viršininkas Petras Grinevičius tokio prašymo nederino ir pasakė, kad į kitą pamainą ji būtinai atsineštų ploną liniuotą sąsiuvinį, nes teks mokytis rašyti posto pavadinimą.

„Malkų įlankos jūrų uosto postas, Malkų įlankos jūrų uosto postas… Buvau prirašiusi net tris lapus. Situacija iš tiesų buvo kuriozinė, nors tuo metu ne itin linksma stažuotojai, bet dabar tai prisiminus sukyla juokas. Juokas iš savęs ir pačios situacijos”, – sako Rasa.

Beje, toks tragiškai sėkmingas debiutas paliko jai ir gerą pamoką: po to karto jauna moteris labai atidžiai stengiai įsidėmėti postų, institucijų pavadinimus, tiksliai įvardinti asmenų einamas pareigas, muitinės minimas šventes ir pan. Tai, jos teigimu, ypač labai pravertė dirbant vyriausiąja inspektore ryšiams su visuomene bei praverčia ir dabar.

Įdomi situacija buvo susiklosčiusi ir teikiant informaciją visuomenės informavimo priemonėms.

„Vėlgi, tai nutiko žengiant pirmuosius darbo žingsnius šioje srityje: teikiau informaciją antikvarinių automobilių tema apie tokiems automobiliams taikomus reikalavimus juos išgabenant iš šalies ir pan. Tema man buvo įdomi ir jai buvau gerai pasiruošusi. Deja, įvyko komunikacijos klaida ir buvau pacituota, kad automobiliai, pagaminti po 1950 metų, yra laikomi antikvariniais. Įsivaizduoju, kaip tokį teiginį tuomet galėjo įvertinti skaitytojai, ypač vairuojantys naujausius automobilius. Gerai, kad informaciją buvau pateikusi raštu, tad teisintis vadovui nereikėjo”, – dar vieną kuriozinę situaciją prisiminė R. Bluškė.

Kokių savybių reikia geram muitininkui?

Pasak Rasos, tiek muitininkams, tiek kitų sričių atstovams darbe pirmiausia turi būti žmogiškumas ir komandinio darbo jausmas. Ji pati teigė besivadovaujanti principu, kad vienas lauke – ne karys.

„Žinoma, siekiant geriausio rezultato vien komandinio jausmo ir empatijos neužtenka, labai svarbi ir kompetencija. Ypatingai svarbios profesinės savybės – pastabumas, smalsumas, analitinis mąstymas, greita orientacija ir gebėjimas priimti racionalius sprendimus. Žinoma, muitinėje yra įvairių sričių, kuriose tam tikros savybės yra prioritetinės. Pavyzdžiui, pareigūnas, atliekantis prekių ar transporto priemonių tikrinimą, turi turėti ypatingą pastabumą bei psichologinių žinių, kad perprastų vairuotojo, keleivio ar deklaranto elgesį. O štai pareigūnas, vykdantis dokumentinį tikrinimą ar rizikos analizę, – analitinį mąstymą, pastabumą ir t. t.”, – muitininkui būtinas savybes vardijo klaipėdietė.

Visgi, jos teigimu, svarbiausia yra mėgti savo darbą, džiaugtis pasiektais rezultatais, domėtis naujovėmis ir nebijoti iššūkių.

„Tai kaip atlikti šuolį parašiutu: jei labai nori, domiesi ta veikla ir pasitiki komanda – tai gali patirti neišdildomų įspūdžių ir tuo pačiu išbandyti save. Patikėkite, teko tai patirti. Jausmas – nerealus!” – optimistiškai pasakojimą baigė Rasa.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Transportas

Dėl nesuvaldomo autovežių srauto - vicemero perspėjimas

Prieš kurį laiką socialiniuose tinkluose pasirodžius pranešimams, jog Žvejybos uosto gyvenamuosius rajonus užplūdo autovežiai iš Ukrainos, jų vairuotojams prieigas šalia ...
2024-01-18
Skaityti daugiau

Koronavirusas, Svarbu

Laivas iš Honkongo sukėlė nerimą

Į Klaipėdos uostą, Vakarų laivų gamyklą, vasario 29 d. atplaukęs su Honkongo (vieno iš koronaviruso židinių) vėliava plaukiojantis laivas „Yangdtze ...
2020-03-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This