Brangesnė šiluma – ir vasarį

Svarbu, Verslas

Uostamiesčiui ir Gargždams centralizuotą šilumą tiekiančios AB „Klaipėdos energija” valdyba vasariui nustatė 4,87 ct/kWh (be PVM) tarifą – jis yra 3,17 proc. didesnis nei prieš metus. Lyginant su šiuo sausiu, tarifas padidės 0,8 proc., arba 0,04 cento už kilovatvalandę.

Anot bendrovės pranešimo, šilumos kaina auga dėl brangesnės supirktos nepriklausomų šilumos gamintojų (NŠG) šilumos ir biokuro kainų. AB „Klaipėdos energija“ kuro balanse maždaug trečdalį sudaro gamtinės dujos, o du trečdalius – biokuras.

Teigiama, kad vasariui perkamas biokuras, lyginant su sausiu, pabrango 1,5 proc., NŠG vidutinė kaina šoktelėjo 1,9 proc., gamtinės dujos atpigo 1,9 proc. AB „Klaipėdos energija“ sąnaudos (pastovioji dedamoji) nedidėjo. Vasarį tik vienas iš šešių Klaipėdoje veikiančių NŠG – „Klaipėdos mediena” – nedidino miestui parduodamos šilumos kainos.

„Spalio mėnesį, kai pradėjome šildymo sezoną biokuras kainavo apie 135 eurų už toną naftos ekvivalento, o šią savaitę biokuro kaina biržoje pasiekė 186 eurų už tą patį kiekį. Kitaip sakant, pagrindinis mūsų kuras jau pabrango 27 proc.“, – pranešime cituojamas Vilius Buinevičius, AB „Klaipėdos energija“ technikos direktorius.

Tačiau ir vasarį vis dar tęsis gruodį prasidėjusi tendencija, kai „Klaipėdos energija“ vėl nesupirks dalies šilumos energiją iš atliekų gaminančios „Fortum Klaipėda” pasiūlytos šilumos – „Baltpool” puslapyje rašoma, kad superkamas kiekis sumažintas atsižvelgiant į šilumos energijos pirkimo–pardavimo sutartyje nustatytą maksimalią valandinės šilumos gamybos galią. „Fortum Klaipėda” už 2,62 ct/kWh siūlė 53 760 MWh, o iš jos bus superkama 45 024 MWh. „Klaipėdos energijos”  biokuro katiluose gaminama šiluma gruodį atsieis 2,75 ct/kWh.

Daugiau nei prieš savaitę „Klaipėdos energijos” generalinis direktorius Antanas Katinas uostamiesčio politikams aiškino, kad net ir supirkus iš „Fortum Klaipėdą” visą siūloma šilumą tai esą nepadarytų jokios įtakos.

„Tikrai skaičiavome, analizavome, kad nepadarytume vartotojams žalos. Jei būtų įtaka, būtume svarstę apie galimybes vienokias kitokias. Tačiau gaunasi ketvirtas skaičius po kablelio, formulė net nesureaguoja, toks skirtumas tarp mūsų gaminamos ir jų šilumos”, – tada sakė A. Katinas.

„Klaipėdos energija” savo pranešime akcentuoja, kad vertinant pastarųjų metų tendencijas, šiemetinis vasaris pagal šilumos kainos rodiklius išliks vienas iš pigesnių.

3 Comments

  1. Talk

    Klaipėdos Energijos akcininkas yra savivaldybė. Tai ji gali įtakoti kainas, nes kažkodėl nepirko pigesnės energijos iš Fortum. Neapsimokėjo? Norėjo daugiau nuplėšti nuo gyventojų?

    Reply
  2. Faktas

    Apetitais nesiskundžia Klaipėdos Energija! …..žiūrėkit Vilniui sostinėj jau kelinti merai mažėja šil.kainos ! O vasarį jie mokės tik 4,14 ct su pvm . O mūsų klerkai ir toliau tyčiojas iš gyventojų keldami kainas, tokie pelnai Klaip Energijoj, …tipo biokuras pabrango iš ” Nepriklausomų tiekėjų”. Kliedesiai

    Reply
  3. Suprantantis

    Martynai, ar pačiam nekyla klausimas, kodėl straipsnyje du teiginiai prieštaraujantys vienas kitam. „Anot bendrovės pranešimo, šilumos kaina auga dėl brangesnės supirktos nepriklausomų šilumos gamintojų (NŠG) šilumos”. „Tikrai skaičiavome, analizavome, kad nepadarytume vartotojams žalos. Jei būtų įtaka, būtume svarstę apie galimybes vienokias kitokias. Tačiau gaunasi ketvirtas skaičius po kablelio, formulė net nesureaguoja”. Gal KE galėtų pakomentuoti…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Orai

Šilumos dar teks palaukti

Pirmoji balandžio mėnesio pusė buvo drėgnesnė už normą, praneša Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba. Daugiausia kritulių teko šiaurės rytiniams rajonams, ypač per ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Verslas

Kovą - mažesnės sąskaitos už šildymą

AB „Klaipėdos energija“ skelbia jau paruošusi sąskaitas už kovo mėnesio šildymą, kurių dalis jau pasiekė uostamiesčio ir rajono gyventojus. Šių ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Verslas

Balandį Klaipėdoje šiluma kainuos vos ne mažiausiai visoje Lietuvoje (atnaujinta)

Uostamiesčio savivaldybės valdoma AB „Klaipėdos energija“ skelbia, kad balandį centralizuotos šilumos kaina Klaipėdos ir Gargždų gyventojams bus beveik 18 proc. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This