Norvegų įsipareigojimai dėl Bastionų gatvės grąžinami Klaipėdos savivaldybei

Miestas, Svarbu

Bastionų gatvės, turinčios sujungti Bangų ir Danės gatves, statybos jau bus ne investuotojų, o Klaipėdos savivaldybės rūpestis.

Kada nors atsirasianti Bastionų gatvė turėtų driektis per planuojamą kvartalą „Bastionų namai”. bastionunamai.lt nuotr.

Gyvenamųjų namų ir komercinės paskirties pastatų kvartalą „Bastionų namai“ prie Jono kalnelio vystantys investuotojai Klaipėdos savivaldybei jau pateikė prašymą pakeisti teritorijos tarp Gluosnių gatvės, Gluosnių skersgatvio, Danės upės ir Bastionų komplekso detalųjį planą.

Jis buvo patvirtintas 2009 metais. Iki šiol galiojančiame šios teritorijos detaliajame plane numatyta, kad nutiesti naują Bastionų gatvę privalo teritorijos vystytojai.

„Projektas apima keturių eismo juostų gatvės atkarpą nuo sankirtos su Bangų gatve iki numatomo tilto per Danės upę bei atkarpą nuo tilto per Danės upę iki Danės gatvės. Statytojo įrengiamą (statomą) Bastionų gatvės dalį sudarytų atkarpa nuo Gluosnių-Bastionų gatvių sankirtos iki numatomo tilto per Danės upę. Iki bus įrengtas tiltas per Danės upę, dvi eismo juostos nuo Jono kalnelio pusės būtų skirtos parkavimui. Jeigu tilto plotis ateityje būtų mažesnis nei keturios eismo juostos, likusios eismo juosto dalys liktų parkavimui. Gatvės atkarpos įrengimo darbus statytojas planuoja užbaigti ne vėliau kaip per mėnesį nuo planuojamos teritorijos pilno išvystymo, tai yra paskutinio iš numatomų pastatyti statinių pripažinimo tinkamu naudoti dienos. Abiejose gatvės pusėse numatomi pėsčiųjų takai, gatvės ir pėsčiųjų zonos apšvietimas, apželdinimas, dviračių takas“, – rašoma iki šiol galiojančiuose detaliojo plano sprendiniuose.

Be to, šiame dokumente taip pat numatyta, jog statytojai turi suprojektuoti naują tiltą per Dangės upę, parengti Gluosnių gatvės ir Gluosnių skersgatvio rekonstrukcijos projektus.

Visi šie įsipareigojimai buvo „adresuoti“ Norvegijos kompanijai „Verdispar“, kuri dar 2007 metais ėmė planuoti greta Jono kalnelio esančios teritorijos išvystymą. Tačiau planus sužlugdė prasidėjusi ekonominė krizė.

Pernai vasarą teritoriją valdančią bendrovę „Verdispar Gluosniai“ įsigijo kompanija „DIFF Invest“. Šiuo metu vyksta architektūrinis konkursas, kuriame pateiktos idėjos, kaip turėtų atrodyti prie Klaipėdos senamiesčio atsirasiantis naujas kvartalas.

„Teritorijos vystytojai pasikeitė, todėl suprantama, kad jie nori pakoreguoti detalųjį planą. Juk pasikeitė ir laikmetis, ir įstatyminė bazė. Iš anksto tikrai negaliu pasakyti, kokia bus detaliojo plano korekcija. Pirmiausia turi būti įvertinta esama būklė, parengta koncepcija, viešinimas, kitos procedūros. Ir tik tada korekcijos patvirtinamos“, – aiškino Klaipėdos savivaldybės vyriausioji architektė Mantė Černiutė-Amšiejienė.

Tačiau ji pabrėžė, kad nuo šių metų sausio 1-osios įsigaliojo naujas Savivaldybių infrastruktūros plėtros įstatymas. Jis numato, jog investuotojai turi mokėti nustatyto dydžio rinkliavą, o jas surinkusi Klaipėdos savivaldybė vystyti ir socialinę, ir inžinerinę infrastruktūrą.

„Negali būti taip, kad mes ir nustatytą rinkliavą susimokėsime, ir dar turėsime nutiesti Bastionų gatvę“, – teigė bendrovės „Klaipėdos LEZ projektų valdymas“, kuri rūpinasi naujo kvartalo projektavimu, direktorius Darius Juozapavičius.

Todėl jis net neslėpė, jog detaliojo plano korekcijos tikslas ir yra panaikinti statytojų įsipareigojimus dėl miesto infrastruktūros. Kitos numatomos korekcijos yra labiau techninio pobūdžio.

M. Černiutė-Amšiejienė tvirtino, kad jei sprendinys dėl Bastionų gatvės iš koreguojamo detaliojo plano bus išbrauktas, ji vis tiek bus tiesiama.

„Tiek Bastionų gatvė, tiek naujas tiltas per Danę yra ir dabar galiojančio, ir ruošiamo naujo Klaipėdos bendrojo plano sprendiniai. Tik klausimas, kada jie bus įgyvendinti“, – kalbėjo architektė.

Paklaustas, ar neaiškūs Bastionų gatvės atsiradimo terminai netrukdys vystyti naujo kvartalo, D. Juozapavičius teigė, kad bent kol kas jokių trukdžių dėl to neturėtų kilti.

„Mes statybas pradėsime toje teritorijoje, kurioje viskas aišku, o tai yra – prie Gluosnių gatvės. Čia net turime nedidelį gabalėlį, kuriame jau atlikti ir archeologiniai tyrimai. O kai judėsime tolyn, gal tada jau bus aiški miesto pozicija ir dėl naujo tilto, ir dėl Bastionų gatvės“, – teigė D. Juozapavičius.

1 Comment

  1. D

    Ir vel tas tiltas….ten tik pesciuju tiltas galimas – jis visiems butu gerai….

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Organizuoja piketą prieš „Bastionų namus“

Klaipėdos miestiečių draugija skelbia, jog šį ketvirtadienį, 8.15 val., prie Klaipėdos savivaldybės (Liepų g. 11) organizuos pilietinę akciją–piketą „Sutramdykime senamiesčio ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Mums rašo

Bastionų namų barakai: ar atleisime sau?

Kas kartą leidžiantis prie Dangės Gluosnių skersgatviu širdis susitraukia į kumštį. Man einant Dangės link, kairėje, girdžiu skubančius darbininkus, matau ...
2024-01-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Greitai sugebėjo tik nugriauti

Nors pernai birželį miesto politikams sprendžiant dėl sovietinių Skulptūrų parko paminklų demontavimo Savivaldybės administracijos atstovai tikino, kad bus siekiama kuo ...
2023-08-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This