Koronavirusas: Klaipėdos rodikliai nežymiai blogėja

Koronavirusas, Svarbu

Lietuvos statistikos departamentas pranešė, kad trečiadienį šalyje 721 žmogus susirgo koronavirusine infekcija (ištirti 8855 mėginiai, 80 susirgimimo atvejų nustatyta ne laboratorinės diagnostikos metodais). Antradienį buvo nustatyta 760 naujų susirgimų koronavirusu. Ir trečiadienį, ir antradienį virusas rastas daugiau nei 8 proc. mėginių.

Klaipėdoje SARS – CoV-2 liga vakar susirgo 77 žmonės.  Antradienį tokią diagnozę buvo išgirdę 60 klaipėdiečių, pirmadienį – 41.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Vėl minimi darželiai

Šalyje naujų susirgimo atvejų lyginant su skaičiais, fiksuotai praėjusį trečiadienį sumažėjo 23,6 proc., o Klaipėdoje padidėjo 4,1 proc. (trimis susirgimais daugiau).

Nauji protrūkiai registruoti Klaipėdos miesto lopšeliuose–darželiuose „Čiauškutė“ ir Mažasis Klaipėdos licėjus, kur iš viso patvirtinta po tris COVID-19 ligos atvejus.

Klaipėdoje naujų susirgimų per 14 dienų 100 tūkst. žmonių rodiklis per parą sumažėjo tik labai nežymiai – nuo 504,3 iki 503,6 atvejo, šalyje – nuo 414,9 iki 395,3. Pagal šį rodiklį uostamiestis didžiausio sergamumo savivaldybių dešimtuke pakilo iš 10 į 9 vietą. Blogiausia padėtis ir toliau yra Visagine (909,9 atvejų), o mažiausias susirgimų vidurkis fiksuojamas Rietavo savivaldybėje – tik 55,1.

Per parą šalyje mirė 12 žmonių bei dar 6 mirtys į statistiką įtrauktos iš anksčiau, o bendras mirčių skaičius pasiekė 2885. Klaipėdoje per parą virusas nusinešė dar vieno žmogaus gyvybę – čia jau fiksuotos 102 tokios netektys.

Per parą šalyje pasveiko1442 žmonės, bendras pasveikusiųjų skaičius jau yra 133 994, vis dar serga 45 753. Klaipėdoje pasveikusiu laikomas 7 841 žmogus (per parą pasveiko 71), vis dar serga 3 307 klaipėdiečiai.

Vakcinavimas: reakcijos ir dezinformacija

Per parą pirma vakcinos doze šalyje paskiepytas 1491, antra – 4291 gyventojas (iš viso tokių jau yra 30 241). Klaipėdoje pirma doze yra paskiepyti 4 010 asmenų – per praėjusią parą vakcinos sulaukė 77. Antrąją doze yra paskiepyti 1 772 klaipėdiečiai (per praėjusią parą – 52).

Krašto apsaugos ministerija ketvirtadienį išplatino pranešimą, informuojantį, kad šalies informacinę erdvę nuolat stebintys Lietuvos kariuomenės ekspertai atkreipia dėmesį, jog internetinės žiniasklaidos priemonių komentarų skiltyse ir socialiniuose tinkluose toliau skleidžiama klaidinanti informacija apie vakciną nuo koronaviruso.

„Pastebėta, kad sausį suaktyvėjo sąmokslo teorijų šalininkai, raginantys gyventojus nesiskiepyti. <…> Apžvelgiamu laikotarpiu pastebėtas ir sąmokslo teorijų šalininkų suaktyvėjimas. <…> Apžvelgtu laikotarpiu stebint Rusijos informacinę erdvę pastebėtas tikslingas Lietuvos vartotojų
klaidinimas, susijęs su pasauline COVID-19 pandemija. Kai kurie Rusijos žiniasklaidos portalai pateikė klaidinančią informaciją dėl ES patvirtintų vakcinų pirkimo, buvo keliamos abejonės dėl vakcinų, kurios pagamintos Vakarų šalyse, patikimumo. Socialiniuose tinkluose buvo platinami nežinomų gydytojų ar ekspertų komentarai apie vakcinų nuo COVID-19 neefektyvumą. Tikslingai buvo skleidžiama informacija esą vakcinacijos planai ES šalyse žlugo, nes žmonės nenori skiepytis, o pats vakcinavimo procesas yra labai lėtas”, – rašoma ministerijos pranešime.

Klaipėdos savivaldybė savo ruožtu informavo apie viešoje erdvėje plintančią dezinformaciją, kad neva vadovaujantis jos direktoriaus įsakymu mokyklos darbuotojai, atsisakę skiepytis, turės kas dešimt dienų atlikti tyrimus dėl COVID-19 ligos, o nepateikę testų rezultatų gali būti prilyginami kaip nepasitikrinę sveikatos.

„Informuojame, kad Klaipėdos miesto savivaldybė tokio turinio informacijos mokykloms neplatino, o viešojoje erdvėje plintanti žinutė yra klaidinanti. Tiek skiepijimas, tiek testavimas yra siūloma kaip galimybė, abiem atvejais galioja savanoriškumo principas, nei skiepyti, nei testuoti mokyklų darbuotojų, jei šie nesutinka, nenumatoma. Skiepijimas bei testavimas Klaipėdos mieste, kaip ir visoje Lietuvoje, organizuojamas vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro–valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimais. Administracijos direktoriaus įsakymai taip pat neprieštarauja šiems aukštesnio lygmens sprendimams. Viešojoje erdvėje minimas administracijos direktoriaus įsakymas Nr. AD1-156 nenumato privalomo testavimo pedagogams”, – rašoma savivaldybės pranešime.

Šiuo metu švietimo įstaigos teikia skiepytis pageidaujančių darbuotojų sąrašus. Dalis pedagogų ir kitų švietimo įstaigų darbuotojų jau pradėti skiepyti šią savaitę, nes nepanaudojus visos numatytos vakcinos vaistinių darbuotojų skiepijimui, likutis skirtas toliau einančiai prioritetinei grupei, t. y. švietimo įstaigų darbuotojams. Nauja vakcinos siunta Klaipėdą turėtų pasiekti kitą savaitę, tada ir numatomas didžiosios dalies pageidavimą skiepytis išreiškusių švietimo darbuotojų vakcinavimas.

Galimybę atlikti profilaktinius COVID-19 testus PGR būdu švietimo įstaigų darbuotojai turi jau šiuo metu. Pageidaujantys pasitikrinti kviečiami registruotis 1808.lt sistemoje. Tyrimai Klaipėdoje imami Mobiliame punkte prie „Švyturio” arenos.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija savo ruožtu informavo, kad skiepai pedagogams nėra privalomi, atsisakiusieji skiepytis tokiu pagrindu negali būti atleidžiami iš darbo, tačiau tie, kurie atsisako skiepytis, privalės profilaktiškai testuotis kas 10 dienų.

Jei pedagogas nei skiepysis, nei testuosis, darbdavys, vadovaudamasis Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymu ir kitais teisės aktais, turės teisę jį laikinai nušalinti nuo darbo, nemokėti jam darbo užmokesčio iki tos dienos, kol jis pasitikrins, ar neserga užkrečiamąja liga, arba perkelti jį į kitą darbą toje pačioje darbovietėje.

Tuo metu Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) praneša, kad nuo gruodžio 27 iki sausio 28 dienos iš viso jau yra gauta 311 pranešimų apie įtariamas nepageidaujamas reakcijas (ĮNR) į vakciną.

Gautų ĮNR pranešimų skaičius sudaro 0.3 procentus nuo sunaudotų vakcinų dozių. Dėl vakcinos „Comirnaty“ gauti 297 pranešimai, dėl vakcinos „COVID-19 Vaccine Moderna“ – 13 pranešimų. Vienu atveju vakcinos pavadinimas nebuvo nurodytas.

298 pranešimai yra klasifikuojami kaip lengvi ar vidutinio sunkumo, 13 – kaip sunkūs. Moterys pateikė daugiau pranešimų apie ĮNR nei vyrai – atitinkamai 271 ir 40 pranešimų. ĮNR pasireiškusių asmenų amžiaus ribos – 21-83 metai. Iš sveikatos priežiūros specialistų gautų pranešimų skaičius siekia 41, iš pacientų – 268, du pranešimai gauti iš Eudravigilance duomenų bazės.

Pagrindiniai nuo COVID-19 ligos paskiepytų žmonių pranešimai, kurių sulaukė tarnyba, buvo apie skausmą injekcijos vietoje, rankos skausmą, šaltkrėtį, galvos skausmą, išbėrimą ir karščiavimą. Dažniausiais šios reakcijos buvo lengvos arba vidutinio sunkumo ir praeidavo po kelių dienų.

Kai kurios iš jų, pavyzdžiui, karščiavimas, dažniau pasitaikė po antros vakcinos dozės.

Klinikinių tyrimų duomenys rodo, kad vyresnio amžiaus pacientams vakcinos nepageidaujamų reiškinių dažnis buvo šiek tiek mažesnis.

2 Comments

  1. Norint

    pasikiepyti, reikia pasitarti su šeimos gydytoju ir gauti pažymą, kad žmogus gali skiepytis.

    Reply
  2. Užburtas ratas

    Ar tikrai pats vakcinavimo procesas nėra labai lėtas? Iki šiol paskiepyta 75804 o tai sudaro tik 2,71% (per 40-imt dienų) visos šalies gyventojų. Pirmieji buvo pradėti skiepyti gruodžio 27d., pasak mokslininkų antikūnai organizme išsilaiko nuo 3-ų iki 8-ių mėn. imkim grubiai pusei metų, ir tai dar priklauso nuo vakcinos gamintojo. Iš to išeina kad jei niekas nesikeis, tokiais tempais per pusmetį bus paskiepyta tik apie 13%(341118), kai jau pirmieji paskiepyti turi tikimybę užsikrėsti, o kadangi tai pirmose gretose esantys žmonės (medikai) juos vėl privalės skiepyti.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Trečiadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Trečiadienį šalyje buvo patvirtinti aštuoni nauji COVID-19 atvejai (vienas žmogus užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Nuliniais COVID-19 rodikliais jau džiaugiasi 19 šalies savivaldybių

Antradienį šalyje buvo patvirtinta 15 naujų COVID-19 atvejų, iš kurių trys žmonės užsikrėtė antrą kartą. Klaipėdoje pirmą kartą susirgo vienas ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Klaipėdoje toliau prastėja savaitiniai COVID-19 rodikliai

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinta 13 naujų COVID-19 atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje po keturių ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This