Prokuratūra nutraukė tyrimą dėl situacijos KUL (papildyta)

Svarbu, Sveikata

Buvusiam sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai nepavyko teisėsaugininkų rankomis iš posto pašalinti Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) vyriausiojo gydytojo Vinso Janušonio.

A. Verygos iniciatyva dar pirmojo karantino metu, praėjusių metų balandį, garsiai prokuratūroje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl koronavirusinės infekcijos išplitimo KUL šį trečiadienį, vasario 3 d., tyliai buvo nutrauktas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Atvirai Klaipėdai” šį faktą patvirtino Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Linas Kiaurakis.

„Galiu pasakyti tik tiek, kad tyrimas yra nutrauktas, nenustačius nusikaltimo sudėties, kol kas daugiau motyvų komentuoti nenorėčiau”, – sakė jis.

Prokuroro teigimu, nutarimas nutraukti ikiteisminį tyrimą persiųstas pagal kompetenciją Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui ir Darbo inspekcijai.

„Nustatyti galimi tam tikri pažeidimai nėra prokuratūros kompetencija”, – sakė L. Kiaurakis.

Dėl nutraukto ikiteisminio tyrimo džiaugsmo neslėpė Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas, mat Klaipėdos savivaldybė yra KUL steigėja.

„Kol kas oficialaus jokio rašto dar negavau, tik girdėjau tą pačią naujieną. Sakyčiau, tai geras ženklas tiek universitetinei ligoninei, tiek pačiam profesoriui Janušoniui”, – sakė V. Grubliauskas, pridūręs, jog šį raštą pirmiausia reiktų pasiųsti buvusiam sveikatos apsaugos ministrui.

Primintina, jog pirmojo karantino metu viešojoje erdvėje buvo kilęs konfliktas tarp tuometinio sveikatos apsaugos ministro A. Verygos ir Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) vadovybės dėl, ministro teigimu, netinkamo KUL vyriausiojo gydytojo V. Janušonio vadovavimo įstaigai, esą nesudarant ligoninės personalui saugių darbo sąlygų bei neužkirtus kelio viruso plitimui tarp ligoninės personalo ir pacientų. 

Dėl to A. Veryga su pareiškimu dar pavasarį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą.

Pastaroji savo ruožtu tyrimą kontroliuoti ir jam vadovauti pavedė Klaipėdos apygardos prokuratūrai, o ji tyrimą dėl kovos su epidemijomis ar užkrečiamosiomis ligomis taisyklių, darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų pažeidimų ir tarnybos pareigų neatlikimo pavedė atlikti Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnams.

Prokuratūrai dėl to balandį išplatinus oficialų pranešimą spaudai, Klaipėdos apygardos vyriausioji prokurorė Dalia Pocienė pareiškė nuo šio tyrimo nusišalinanti, nes pažįsta KUL vyriausiąjį gydytoją V. Janušonį ir anksčiau buvo operuota bei yra prižiūrima šioje ligoninėje.

Išplatino pranešimą

Ketvirtadienį dienos pabaigoje pranešimą spaudai apie nutrauktą tyrimą išplatino ir Klaipėdos apygardos prokuratūra. Jame taip informuojama, jog jau anksčiau dėl situacijos KUL prokuratūroje buvo atsisakyta taikyti ir viešojo intereso gynimo priemones.

„Apklausus daugiau nei šimtą ligoninės darbuotojų, surinkus kitus tyrimui reikšmingus duomenis bei dokumentus ir įvertinus jų visumą, prokuroras konstatavo, kad nusikalstamos veikos, kurias įtarus buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas – nenustatytos. Prokuroro teigimu, pažeidimai, kurie buvo minimi SAM pareiškime, savo esme neatitinka nusikalstamos veikos, kuri apibrėžta Lietuvos Respublikos baudžiamajame kodekse”, – rašoma prokuratūros pranešime.

Jame taip pat pažymima, kad šis tyrimas buvo pradėtas ne dėl konkretaus asmens galimai padarytos nusikalstamos veikos, tačiau siekiant objektyviai įvertinti, ar yra pagrindas Sveikatos apsaugos ministerijos pareiškime minimas aplinkybes vertinti kaip nusikalstamą veiką.

„Sveikatos apsaugos ministerijos pareiškimas taip pat buvo perduotas išnagrinėti ir Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorams. 2020 m. gegužės 4 dieną Klaipėdos apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus nutarimu nuspręsta, kad teisinio pagrindo taikyti viešojo intereso gynimo priemones nėra. Šis nutarimas buvo apskųstas aukštesniajam prokurorui, tačiau jį nagrinėjęs Generalinės prokuratūros prokuroras priėmė nutarimą palikti galioti Klaipėdos apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus nutarimą”, – konstatuoja prokuratūra.

29 Comments

  1. Rena

    Taukuotos žąsino plunksnos – vėl sausas išplaukė!.. Nors jau ir pagal amžių nebeturi teisės vadovauti. Ar jam galioja kitos taisyklės?

    Reply
  2. Simonai ,

    Klaipėdos universitetinės ligoninės medikai prašo išgelbėti nuo vyr. gydytojo . Yra straipsnis AK 2020-04-10 . Jame rašoma , jog PRIEŠ vyr.gydytojo keitimą yra Grubliausko frakcija , ” valstiečiai ” , liberalai . Jie UŽ pagalbą vadovui sprendžiant bėdas ligoninėje . Labiausiai vyr. gydytojas ” trukdė ” kaip supratau poniai Puteikienei 🙂 Ir jos sekėjams . Straipsnį parašė V. Jurgilevičienė .

    Reply
  3. Kl

    Siaip Bilotaite dabar yra ministre taip ardesi del vyriausio o kaip gavo kede ir uzmirso, nu va kokie koncercatoriai.

    Reply
  4. Simona

    Šioje istorijoje žaliųjų ir koncervatorių interesai sutapo. Žaliesiems trukdė Janušonis, koncervatoriai tueėjo savo kandidatą. Inetesams sutapus atsirado menamas skundas ministrui. Tik šios istorijos pabaiga parodė, kriminali nėra.

    Reply
    • Sr Jūs tikra Simona ?

      dėl savo teiginių kas kam trukdė ? Mane labiau domina faktai , o ne pletkai . Man faktai miesto taryboje yra balsavimas . Kiek pamenu ” valstiečiai ” buvo iš tų , kurie sakė , kad NEREIKIA keisti vyr gydytojo . Pasiskaitykite viešus straipsnius apie šią istoriją . O ir šiaip , rašant teiginius , reikėtų argumentuoti ?

    • *****

      Simona panašu , kad interesai dėl vyr. gydytojo ” nušalinimo ” sutapo konservatorių ir Puteikienės 🙂 ” valstiečiai ” buvo prieš keitimą , jie buvo už pagalbą .

  5. Antanui

    Klaipėdos m savivaldybės taryba yra trijų gydymo įstaigų steigėja – ” savininkė ” . Ir tik ji „SAVIVALDYBĖ ” skelbia sau pavaldžių įstaigų vadovų konkursus !!! Ne ministrai ar SAM . Švieskitės , o ne pletkinkite .

    Reply
  6. Antanas

    Tai buvo ministro išpuolis prieš puikiai dirbantį žmogų, matomai ministras prof. V.Janušonio pareigas buvo pažadėjęs kokiam balvonui kaimo. KUL yra pavyzdys visai Lietuvai, Janušoniui teko didžiausias krūvis, bet jis nepalūžo. Be abejo, Janušonis, galimai ,ne visiems patinka, nes jis griežtas kyšininkų siaubas. Jam pirmiausiai rūpi ligoniai, o gydytojai ir slaugytojos gauna padorias algas. Be abejo, tie išpuoliai ligoninės vadovui sugadino nemažai sveikatos, atėmė laiko, bet profesorius atlaikė visus išpuolius ir , Dieve , duok Jam sveikatos.

    Reply
    • Kl

      Jo dar pora hospisu isteigti, duok jam sveikatos, kazkodel apie tai tylu.

    • Antanui

      Kiek pamenu ministras iš KUL medikų gavo skundą ! : ) Ministras PRIVALO reaguoti ir dėl objektyvumo PERDAVĖ teisėsaugai 🙂 Tuo ir baigėsi ministro kišimasis 🙂 KUL nepriklauso SAM ir ministrams , todėl ” kėdžių ” nedalina . KUL ” savininkė ” – steigėja yra KLAIPĖDOS savivaldybės taryba ….kas jums žmonės darosi ? Nieko nežinote …

  7. Xxc

    Jo Klaipedoi kaip kozanostra nieko naujo.

    Reply
  8. Ss

    Juokiasi tas, kas juokiasi paskutinis. O šunim belieka tik paloti, neužkimkit belodami

    Reply
  9. Na jau Palmira ...

    Ar tikrai ? Pašalinti ? Šiaip gerai , kada žurnalistas interpretuoja pagal save . Paskaitai ir supranti ar verta ir toliau jo tekstus skaityti . Tik tiek .

    Reply
  10. Nesuprantu džiugesio ...

    Ponui merui , netinka , kad buvęs ministras Veryga reagavo į skundą ? Netinka , kad ministrui rūpėjo ligonių ir medikų sauga KUL ? Taip , Jūs pone tikrai rūpinatės mūsų visų sveikata 🙂

    Reply
    • LT

      Kometaras komentariui/ ei Nesuprantu džiugesio… Jūs rašote Ministrui rūpėjo sauga. Sauga garantuotai rūpėjo ne tik ministrui o ir Klaipėdos ligoninės administracijai, bet yra vienas bet. Tuo metu visoje Europoje katastrofiškai trūko priemonių. Ne tik Lietuvoje, bet ir turtingose šalyse kaip VFR, Prancūzija ir t. t. Tuometinis ministras skelbė, kad jų yra pakankamai, tik va ligoninių administracijos tokios mat fui begėdės nepriperka darbuotojams. Klaipėdos ligoninė , nors ir turi naujos technikos, bet yra katastrofiškai nusenusi kaip pagrindinė regiono ligoninė: palatos be san, mazgų, cementinės grindys, priėmimo skyrius toks, kad jei nemiršti, tai norisi lėkti tolyn iš ten. Tokioje fiziškai nusenusioje klinikoje žiauriai nelengva įgyvendinti šiuolaikinius higienos standartus. Gal tai sistemos problema? Per 30 nepriklausomybės metų galima buvo pamastyti apie naujos klinikos Klaipėdoje statybą, arba bent kardinalią rekonstrukciją. Kauno klinikos buvo savo laiku viena iš moderniausių ligoninių Europoje.

    • O jūs nežinote , kad

      KUL steigėja – ” savininkė ” yra KLAIPĖDOS m. Savivaldybės taryba !!! Ne SAM , ne ministrai . Tuos pačius klausimus , kuriems aš pritariu , užduokite bedžiūgaujančiam Klaipėdos merui 🙂

    • Tai/ tam LT

      Kas dėl nusenusios ligoninės , žinoma , kad taip , liko klausimas KODĖL tiek metų liberali klaipėdiečių miesto taryba su meru NIEKO NEDARĖ ? Gal prieš porą dienų buvo straipsnis , kad KUL sulauks renovacijos ….pasirodo TIK pernai taryba ” sutiko ” 🙂 Gal todėl , kad taryboje nauja frakcija ” valstiečiai ” , gal konservatoriai , gal todėl , kad atsirado skundai ir medikai kurie netyli , gal todėl , kad buvęs ministras Veryga tinkamai atliko pareigas ….? Šiaip kas dėl apsaugos priemonių pandemijos pradžioje …Kiek buvo straipsnių ” apie pasiruošimą pandemijai ” ( buvęs ministras klausė ligonių vadovų ) , tiek kartų Klaipėdos meras ir KUL vyr gydytojas Janušonis vienu balsu tvirtino ” pasiruošę ” ….pasigooglinkite senus straipsnius , jei pamiršote .

  11. Tai rodo kai sulipės prokuratūra su savivalda

    O janušonis mero draugas

    Reply
  12. Agnei

    Ligoninė ir per pandemiją teikia visas paslaugas. Asilankykite

    Reply
  13. (:

    Nesuprantu džiugesio ….Noras objektyvumo , skaidrumo merui yra blogis ? Nieko sau … O minčių dėl artimų ryšių , gal net asmeninių ko įtakoje galimai gautas toks rezultatas , man liko . Nemalonu ….ilgametis meras , ilgametis KUL vadovas ir ilgamečiai ” tyrėjai ” ?

    Reply
    • Taikliai

      Tiesiog tokį pat komentarą norėjau rašyt!! Matyt daug tiesos jame yra,pritariu.

  14. tai

    baryga čiulpa

    Reply
    • Fui ....

      Brandos ir išsilavinimo lygis …fui…Kiek pamenu ministras gavo skundą iš KUL medikų …KUL vadovas pačiu demokratiškiausiu būdu sukvietė susirinkimą ir …
      Ir net per teisėsaugą bandė rasti kas parašė skundą ? Rado ? Ministras Veryga sureagavo , mano galva labai teisingas žingsnis ir , kad nebūtų jokių interpretacijų kreipėsi į prokurorus ? Ar ministras neturėjo reaguoti ?

  15. Šiaip

    Mero kelnės pilnos džiaugsmo . Grubliauskas lydosi. Tiesiog Santa Barbara.

    Reply
  16. Agnė

    Koks darnus Janušonio gerbėjų choras. Diktatoriams Putinui ir Lukašenkai dar eikite pagiedot. Neprapulsit.

    Reply
  17. Geda konservatoriams

    o koks puolimas buvo konservatoriu. Ar atsiprasys? Kede ligonines vadovo jiems rupejo.

    Reply
    • Pritariu

      Verygos elgesys tiesiog buvo, švelniai sakant, netoleruotinas, Jam ir kitiems puolantiems reikėjo tik vyr. gydytojo kėdės.

    • Švieskitės :)

      Kėdei yra skelbiamas konkursas 🙂 Pasidomėkite kas jį skelbia …oi vargetos jūs vargetos …

  18. Verygos ir konservatorių šunyčiai

    O kaip lojo verygų ir bilotaičių maitinti šunyčiai. Ypač stengėsi konservatoriai, nes labai vyriausiojo gydytojo kėdė jiems rūpėjo

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Déjà vu: vėl kalbama apie mobingą ligoninėje (dar atnaujinta)

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pradėjo tyrimą dėl skundo, kad Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) galimai vykdomas mobingas.  Šios įstaigos vadovas dr. ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This