Ar Klaipėdos gėlynuose atsiras smilgų?

Miestas, Svarbu

Naujai formuojamuose Klaipėdos želdynuose turi atsirasti jūrinių akcentų, o juo įvardijamą kompoziciją „Laivelis“ iš Atgimimo aikštės reikėtų kuo skubiau pašalinti. Tokios idėjos išsakytos antradienį vykusiame Jūrinės kultūros koordinacinės tarybos posėdyje.

Klaipėdos gėlynuose pasigendama jūrinės tematikos. Martyno Vainoriaus nuotr.

Šios tarybos narius analizuoti miesto gėlynus, juose „ieškoti“ jūrinių akcentų įkvėpė viešas Klaipėdos bendruomenių asociacijos vadovo Renaldo Kulikausko laiškas. Jis buvo publikuotas ir portale „Atvira Klaipėda“. Laiške R. Kulikauskas samprotavo: „Jei mūsų savivaldos name veikiančios, iš tarnautojų ir rinktų tarybos narių sudarytos, Klaipėdos miesto įvaizdžio komisija ir Jūrinės kultūros koordinacinė taryba susirinktų ir nuspręstų, kad nuo šiol firminis jūrinio miesto Klaipėda gėlynų stilius – smilgos, akmenys ir senos medinės žvejybos valtys, kažkiek sutaupytume ir jūriniu vaizdeliu kaip mat pasipuoštume“.

Tarybos narė Dalia Žukienė prisiminė, jog ši taryba ne kartą yra svarsčiusi apie jūrinius akcentus Klaipėdoje, tačiau niekada nekalbėta, kad jie turėtų būti matomi ir gėlynuose bei želdynuose.

Prisiminiau, kad savivaldybėje visą laiką buvo šlubuojama su kraštovaizdžio architektu, kuris turėtų duoti toną viso miesto gėlynams. Pasirodo, kad kelerius metus savivaldybėje visai nebuvo kraštovaizdžio specialisto. Nauja kraštovaizdžio architektė pradėjo dirbti tik nuo rugsėjo, tad tikiuosi, jog bus pokyčių. Nuomonė mano tokia, kad tiek visą tą jūrinį stilių, jūrinius akcentus turi formuoti geri specialistai, dirbantys savivaldybėje, jų nereikia ieškoti tarp rangovų, atliekančių darbus“, – kalbėjo D. Žukienė.

Kraštovaizdžio architektė Aurelija Jankauskaitė-Bukantienė nuo rugsėjo dirba Klaipėdos savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriuje.

Gal pasisakysiu griežtai apie visokius laivelius ar kažką, kas ne pagal funkcijas įdėta į želdynus. Nepritariu tokioms idėjoms. Gėlėmis apsodintas laivas tikrai nekuria jūrinio įvaizdžio. Kalbant apie smilgas, nors esu atsakinga už miesto želdynų sistemą, o ne detalizavimą, manau, kad balansas tarp vienmečių ir daugiamečių augalų turi būti. Ryškios vienmetės gėlės turėtų užimti didelę dalį, bet fone turi būti ir daugiamečių augalų. Literatūroje aprašyta, kokie augalai kuria emocijas, šiomis žiniomis ir reikėtų vadovautis. Šiais metais Klaipėdoje planuojami trys nauji želdynai, kurie, tikėkimės, greitu laiku ir bus įrengti. Posėdyje išgirdau gerų minčių, tad gal želdynų įrengimo techninėje specifikacijoje ir gali būti įrašyta įgyvendinti jūrinę ar baltišką tematiką“, – teigė A. Jankauskaitė-Bukantienė.

Tarybos posėdyje dalyvavęs kraštovaizdžio architektas, Klaipėdos universiteto profesorius Petras Grecevičius Atgimimo aikštėje esančią kompoziciją „Laivelis“ taip pat pavadino kičo viršūne, kurią reikėtų išardyti.

ir tai daugybė architektų sako jau ne vienerius metus. Prieš daug metų Klaipėdos universitete savivaldybės užsakymu buvo sudaryta darbo grupė, kuri parengė Klaipėdos – jūrinio miesto įvaizdžio formavimo strategiją. Ir ten labai įdomių dalykų surašyta. Kitas įdomus darbas buvo, kai praktiškai parengėme Melnragės-Girulių specialųjį planą ir ten buvo numatytas vienas akcentas – suformuoti Baltijos jūrinių kultūrų parką, tai būtų įprasminę jūrinį miestą. Tačiau dabar rengiamame miesto bendrajame plane matau, kad toje teritorijoje numatomi nedideli mikrorajoniukai. Iniciatyva, kad želdynuose turi atsirasti jūrinių akcentų, yra labai graži. Maloniau prisijungčiau padėti ją realizuoti“, – pasisiūlė P. Grecevičius.

Klaipėdos gėlynus prižiūrinčio uostamiesčio savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė pritarė, kad pokyčių reikia, tačiau esą ir skųstis nederėtų.

„Tas laivelis tikrai atsirado ne Miesto tvarkymo skyriaus iniciatyva. Buvo kažkoks projektas, kažkas sugalvojo, kad turi atsirasti ir mes buvome priversti jį apželdinti. O kodėl iki šiol nenuimame? Visi matome, kaip ta Atgimimo aikštė atrodo, kokia ji nugyventa. Galima sakyti, jog tik gėlės dabar ir gelbėja situaciją. Mūsų klimato zonoje žmonėms tikrai reikia spalvų. Ir vasarą žmonės tikrai džiaugiasi miesto gėlynais. Tai vienintelė mūsų sritis, kurioje sulaukiame padėkų, o ne kritikos. Kol kas sunkiai įsivaizduoju, kaip jūrine tematika galėtų atsirasti gėlynuose, bet gerai, kad tokia diskusija vyksta, nes pokyčių tikrai reikia“, – teigė I. Šakalienė.

Ji konstatavo, jog viena problemų yra ta, kad Klaipėdoje nėra parengtos bendros ir ilgalaikės želdynų tvarkymo strategijos. Tikimasi, kad jos rengimą inicijuos naujoji savivaldybės kraštovaizdžio architektė.

Tarybos nariai sutarė parengti Klaipėdos merui ir savivaldybės vadovui adresuotą raštą, kuriame būtų išdėstytas palaikymas idėjai, jog Klaipėdai reikia ilgalaikės želdynų tvarkymo strategijos, o joje turi būti numatyta, kad želdynuose turi būti ir jūrinės tematikos.

9 Comments

  1. Hxx

    Gal varnalėšų prisotinti, arba laukinių rūgštynių. Nors nauda būtų. Juokdariai! ?Smilgų mat užsimanė! Ir kur čia grožis? ???

    Reply
  2. Anonimas Meškėnas

    Dar gulbių iš padangų Atgimimo aikštėje reikia. Pataupius ant baltų dažų gautųsi kormoranai – labai jūriška. Ir harmoningai įsilies į valčių, laivelių, boružėlių riebaluotom galvom ir kitų miesto rakandų kompaniją.

    Reply
  3. Rimtas posėdis

    Panašu, kad KBA vadukai ir Kulikauskas susirgo didybės manija ir kažkokia „taupymo” paranoja. Atsibodo telkti bendruomenes tai ėmėsi dizaininti jau miesto gėlynus. I.Šakalienė įrenginėdama gėlynus dabar privalės dar nupirkti ir seną medinę valtį, pradėti rengti dar kažkokį miesto gėlynų specialų planą tarp kurių jau ir taip visi skyriai pasimetę. Bet taip gėlynai taps „pigesni”. Tuo pačiu savivaldybės klerkai akimis nekaltai klapsi naiviai suofdami nežinantys kas, kada ir kaip atsirado tas liberalų išmyslas pinigus kasmet ryjantis – Atgimimo a. durnių laivelis. Nelegali statyba? Vietoje elementaraus pelkės sutvarkymo ir medžių pasodinimo Taikos/ Naikupės gatvių kampe ima kurti už mln.eurų niekam nereikalingą Japan „sakūrų parką”, o kas jį prižiūrės, saugos ir kas iš jo po metų liks? Iš to milijono. Pasišventę savivaldoje tarnauti nesugeba užtikrinti nuolatinės priežiūros, dekoratyvinio medžių genėjimo, kasmetinio medynų formavimo esamo Skulptūrų parko , Donelaičio aikštės, Dangės skvero esamų medžių. Kuo tuštesnės vadų galvos tuo daugiau reikia specialių planų, bet bėda ta, kad tarp tų planų taip pat reikia protelio susigaudyti ir po to dar veiksmus koordinuoti jau nekalbant apie tai, kad juos dar reikia kažkur pamirštus stalčiuose surasti. Surasti nėra paprasta, todėl darbo grupė rašys į kitą savivaldybės kabinetą Merui Raštą ir jūriškumas mieste bus surastas -Jūrinėje Taryboje.

    Reply
  4. Anonimas

    O man visai gražus tas laivelis

    Reply
    • Ėmė

      Visai tas laivelis tiko.

  5. JAZZ

    Nepamirškit pasiimti kitos beskonybės viršūnės – JAZZ stendo iš Danės krantinės!

    Reply
  6. Jolanta

    Atgimimo aikštėje esanti kompozicija „Laivelis” – beskonybės apraiška.

    Reply
  7. Saulė

    Yra vilčių, kad kolūkietiškam miesto apželdinimui ateina galas. O tas laivelis- beskonybės simbolis merdinčiame mieste.

    Reply
  8. DIEVE DIEVE

    padėk jam kokio darbo susirasti – „nuo šiol firminis jūrinio miesto Klaipėda gėlynų stilius – smilgos, akmenys ir senos medinės žvejybos valtys, kažkiek sutaupytume ir jūriniu vaizdeliu kaip mat pasipuoštume“.+ kiekvienai gatvei triukšmo ekraną ir po vieną taršos stotelę.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Nuomonės

Metai prie Klaipėdos valdžios šturvalo: sėkmės ir nesėkmės

Sėkme reikėtų vadinti pastangas darbuotis atnaujinant daugiabučių namų kiemus, ugdymo įstaigas ir jų aplinką – dėmesio anksčiau tam tikrai stokota. ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Paminėjo Žemės dieną

Tęsiama tradicija pavasario lygiadienį paminėti Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijoje suburiant gausias uostamiesčio moksleivių gretas. Šįkart jaunimo gamtosauginis forumas kviečia ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This