Naujas žvilgsnis į seniausio Lietuvos miesto praeitį

Kultūra

„Klaipėdos miesto istorija“ – ką tik iš spaustuvės į uostamiestį parvykusi nauja, ryški, gausiai iliustruota 304 puslapių knyga. Jos autorius – istorikas Vasilijus Safronovas, Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto vadovas.

Knygą išleido Mažosios Lietuvos istorijos muziejus. Ji parengta ir išleista bendradarbiaujant su Klaipėdos miesto savivaldybe ir institutu.

„Paskutinė Klaipėdos miesto istorija, apimanti visumą laikotarpių nuo seniausiojo iki naujausiojo, vokiečių kalba buvo paskelbta 1900–1902 metais ir tik po šimto metų tapo prieinama lietuvių kalba. Praėjus 120 metų, pasirodo pirmoji profesionalaus istoriko parašyta miesto raidos sintezė. Jos tikslas – informacijos pertekliaus epochoje gyvenančiam skaitytojui prieinama forma perteikti esmę apie Klaipėdos praeitį“, – teigiama knygos anotacijoje.

„Klaipėdos miesto istorija“ rašyta jau galvojant apie jos vertimą į kitas kalbas, istorinę medžiagą ir temas dėstant taip, kad informacija būtų vienodai aktuali ir suprantama ne vien lietuviško istorinio konteksto žinovams. Nors oficialiai knyga vadinama sinteze, į ją sugulė ne vien tai, apie ką yra rašę ankstesni tyrėjai.

Skaitytojai čia aptiks daug pirmą kartą skelbiamų faktų, naujų vertinimų, iki šiol nepublikuotų vaizdų. Specialiai šiam leidiniui buvo sukurta daugybė kartografinių schemų, lentelių. Autorius skaičiuoja, jog nuo idėjos su bendraminčiais aptarimo 2018-aisiais iki knygos gimimo praėjo beveik treji metai.

„Klaipėda ypatinga dėl daugybės priežasčių. Tai ir uostas, ir kadaise Prūsijos tvirtovė. Lietuvos valstybės dalimi miestas pirmą kartą tapo tik 1923 metais. Iki tol jis plėtojosi visai kitose politinėse sistemose. XVI a. šiame krašte nugalėjo Reformacija, todėl dauguma vietos gyventojų buvo kito tikėjimo nei Lietuvoje. O tikėjimas tuo metu reiškė gerokai daugiau nei šiandien. Jis tiesiogiai lėmė normas, elgesį, kultūrą. Vilnius prieš kelias savaites pradėjo ruoštis 700 jubiliejui: Klaipėda jį galėjo švęsti dar 1952 m. Miesto teises ji gavo panašiu metu kaip Talinas, Poznanė, Krokuva, Tartu ar Dancigas – gerokai anksčiau nei Ventspilis, Vilnius, Gardinas ar Kaunas“, – į klausimą, kuo Klaipėdos istorija kitokia, išskirtinė kitų Lietuvos didmiesčių kontekste, atsako Vasilijus Safronovas.

Vis dėlto ne šie skirtumai tapo esmine paskata imtis rašyti tokios apimties leidinį.

„Tirdami Klaipėdos istoriją, iki šiol jau labai daug yra padarę Jonas Tatoris, Vladas Žulkus, Gerhardas Willoweitas ir daugelis kitų autorių.
Tačiau pasiūlyti apibendrinimą, apimantį visumą laikotarpių nuo seniausiojo iki naujausiojo, iki šiol vienintelis bandė Johannesas Sembritzkis – vaistininkas, gyvenęs Klaipėdoje XIX–XX a. sandūroje. Jis buvo kraštotyrininkas, laisvu nuo darbo metu studijavęs dokumentus Klaipėdos magistrato, krašto dvarų archyvuose, ieškojęs medžiagos ir tuometiniame Karaliaučiaus archyve. 1900 ir 1902 m. pasirodęs jo dvitomis darbas ilgą laiką buvo atspirties taškas vėlesniems tyrėjams pirmiausia todėl, kad daugelis J. Sembritzkio studijuotų dokumentų pražuvo per Antrąjį pasaulinį karą. Tačiau J. Sembritzkio darbai jau ilgokai sunkiai bepatenkina pažinimo poreikį, o istorijos mokslas nestovi vietoje. Tad poreikis visiškai naujai Klaipėdos istorijai buvo seniai pribrendęs“, – teigia Vasilijus Safronovas.

„Pagaliau!“, – savo emociją apie naująją knygą vienu žodžiu išreiškė „Klaipėdos miesto istoriją“ recenzavęs Lietuvos istorijos instituto direktorius habil. dr. Alvydas Nikžentaitis.

Anot jo, tokios knygos idėja sklandė dar jam dirbant uostamiestyje, bet tuomet taip ir nebuvo realizuota, nes, pripažįsta, patys istorikai tam dar nebuvo subrendę.

„Šios knygos pasirodymas reiškia, kad miestas klaipėdiečiams jau tapo savu. Jeigu imamės tyrinėti istoriją tokia apimtimi, jeigu neliko baimės kalbėti, vertinti, nebandome nuneigti vieno ar kito istorinio laikmečio ar reiškinio, vadinasi, čia gyvenantys žmonės jau priėmė miestą su visa jo istorija, tai tapo klaipėdiečio mentaliteto dalimi“, – sako A. Nikžentaitis.

Jo teigimu, ši knyga turėtų atsirasti kiekvieno klaipėdiečio namuose.

„Istorija nėra vien istorikų nuosavybė, privalome dalytis žiniomis ne vien siaurame akademiniame rate. „Klaipėdos miesto istoriją“ parašė mokslininkas, remdamasis rimtais mokslo šaltiniais, bet ji parašyta populiaria kalba – lengvai, suprantamai, joje daug tekstų apie miesto žmonių gyvenimą, kasdienybę ir buitį nuo seniausių iki šių laikų“, – sako A. Nikžentaitis.

Šiai nuomonei pritaria ir knygą išleidusio Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius dr. Jonas Genys.

„Klaipėdos miesto istorija“ – patraukli savo dizainu, apimanti visas svarbiausias „karščiausias“ Klaipėdos istorijos problemas. Temos išdėstomos lakoniškai, neapsunkintos moksliniu aparatu ar skirtingų nuomonių analize, kuri dažnai yra įdomi tik patiems istorikams. Manau, svarbu, kad po kiekvienos temos yra pateiktas svarbiausių publikuotų straipsnių, monografijų sąrašas, informatyvios iliustracijos iš Lietuvos ir įvairių Europos archyvų ir muziejų. Neabejoju, kad ši istorija bus patraukli ir paveiki ne tik klaipėdiečiams“, – leidinį įvertino J. Genys.

Knyga pasaulį išvydo karantino metu. Tai riboja jos sklaidos galimybes, tačiau leidėjų komanda planuoja rengti virtualų knygos pristatymą. O įsigyti leidinį nuo šiandienos bus galima Klaipėdos universiteto knygyne, iš anksto jį užsisakius telefonu 8 682 16692 arba el. paštu alfonsas.jankantas@ku.lt . Apmokėtas užsakymas bus išduotas knygyno patalpose Herkaus Manto g. 84.

Nuo kitos savaitės planuojama prekyba ir kituose internetiniuose knygynuose. Pasibaigus karantinui, knygomis bus prekiaujama visuose Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus padaliniuose.

1 Comment

  1. Valius

    Labai labai lauktas leidinys!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

300 metų sulaukęs Imanuelis Kantas kviečia į svečius pas Herkų Kantą

Balandžio 22-ąją sukanka 300 metų nuo vieno ryškiausių žmonijos filosofinio paveldo kūrėjų – Imanuelio Kanto – gimimo. Kad ši data ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas

Vėl ieškos ES pinigų didžiajam pilies bokštui įveiklinti

Klaipėdos savivaldybė jau antrą kartą teikia paraišką Europos  Sąjungos (ES) struktūrinių fondų finansinei paramai gauti. Šįkart – projektui „Klaipėdos pilies ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Piliavietės grįžimas miestui: istorija jau siekia pusšimtį metų

Vienas iš ryškiausių sovietmečio urbanistinių Klaipėdos pokyčių – miesto gimimo vieta, kurioje iki XVIII a. pabaigos stovėjo pilis, tapo uždara ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This