Paskelbta išsamesnė koronaviruso statistika: sergančiųjų sumažėjo šešis kartus

Koronavirusas, Svarbu

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje pasidžiaugė, kad nuo šiol viešai statistiniai duomenys, susiję su koronavirusu, bus ir tikslesni, ir išsamesni. Tačiau pripažįstama, jog kai kuriuos skaičius vis dar gaubia mistika.

Statistinių ir deklaruotų sergančiųjų COVID-19 liga asmenų skaičius, naujausiais duomenimis, skiriasi net šešis kartus. V. Balkūno nuotr.

„Duomenys yra itin reikšmingi priimant sprendimus. <…> Svarbu, kad duomenys būtų kokybiški, nes jie kuria mūsų ateitį. Džiaugiuosi, kad atveriame dar daugiau skaičiavimų. Manau, kad esame gerame kelyje, atvirai ir skaidriai dalysimės daugiau duomenų. Nuo šiandien keičiasi statistinė ataskaita, kuri leis daugiau suprasti apie sergamumą, su tuo susijusias mirtis, vakcinavimo eigą. Ir tai vertinga vertinant situaciją ir pandemijos pasekmes“, – kalbėjo A. Dulkys.

Nuo šiandien bus skelbiamas ir statistinis, ir deklaruotas sergančiųjų skaičius. Pastarasis, beje, yra šešis kartus didesnis. Praėjusios paros duomenimis, e.sveikatoje deklaruotas koronavirusu sergančiųjų asmenų skaičius yra 62586, o statistinis – 11096. Teigiama, kad pastarais skaičius yra tikslesnis.

„Kaip jis (skirtumas – V. S.) atsiranda, galiu tik spėlioti. Nelabai žinau, ką šis santykis pasako. Manytina, kad ta ilga uodega yra pavėluoti nedarbingumo uždarymai. Apskritai kalbant, sergančiųjų skaičius yra tik įdomumui, jis niekur daugiau nenaudojamas. Ir dar pridėsiu, kad sergančiųjų yra ir daugiau, nes ne visi testuojasi. Tad į sergančiųjų skaičių žiūrėkite su kruopele druskos“, – patarė Lietuvos statistikos departamento statistinio tyrimo vadovas Jonas Bačelis.

Naujausioje statistikoje su COVID-19 liga susijusių mirčių rodikliai nuo šiol pateikiami pagal tris skirtingus apibrėžimus. Pirmasis rodiklis parodo mirusių asmenų, kurių mirties liudijime gydytojai kaip pagrindinę mirties priežastį nurodė COVID-19 ligą. Antrasis rodiklis papildomai apima ir kitus mirties atvejus, kuriuose pagrindinė, tiesioginė, tarpinė mirties priežastys ar kita svarbi patologinė būklė gydytojų buvo nurodyta COVID-19 liga arba koronavirusas. Trečiasis rodiklis mirties aspektą leidžia vertinti plačiau, kaip rekomenduoja PSO, jis aprėpia beveik visus atvejus, kuomet asmuo mirė turėdamas ne senesnį nei keturių savaičių teigiamą diagnostinio tyrimo atsakymą.

Naujausiais duomenimis, iš viso nuo pandemijos pradžios nuo COVID-19 ligos mirusių žmonių skaičius sudaro 3 013, mirusiųjų, kai COVID-19 liga pažymėta kaip tarpinė priežastis, skaičius sudaro 5 192, o mirusiųjų, turint ne senesnį nei keturių savaičių teigiamą diagnostinio tyrimo atsakymą, skaičius – 5 840.

„Karantino ribojimų keitimo plane naudojami du objektyvūs rodikliai. Pirmasis – ne sergamumo, bet naujų atvejų skaičius per 14 dienų 100 tūkst. gyventojų, o antrasis -teigiamų diagnostinių tyrimų dalis nuo visų tyrimų per 7 dienas. Tiesa yra tokia, kad su statistika mes blogai draugavome, bet noriu atkreipti dėmesį, kad pagrindiniai rodikliai, pagal kuriuos pastaruoju metu buvo priimami sprendimai, tikrai buvo patikimi, nes jie buvo mūsų duomenų analitikų imami iš pirminių šaltinių. O visas kitas problemas, deja, tenka spręsti. Jei nebūtume pradėję rodyti kultūros, kad norime sprendimus priminėti pagal duomenis, tai niekas jais nebūtų susidomėję“, – kalbėjo A. Dulkys.

Šie su koronavirusu susiję statistiniai duomenys bus atnaujinami ir skelbiami kasdien 9.30 val. Oficialiosios statistikos portale.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Klaipėdoje toliau prastėja savaitiniai COVID-19 rodikliai

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinta 13 naujų COVID-19 atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje po keturių ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Šeštadienį - vos du antriniai COVID-19 atvejai, bet mirė vienas žmogus

Lietuvoje šeštadienį buvo patvirtinti vos du nauji koronavirusinės infekcijos atvejai ir abu užsikrėstusieji susirgo antrą kartą. Klaipėdiečių tarp jų trečią ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Savaitinis COVID-19 rodiklis Klaipėdoje padidėjo 125 proc.

Lietuvoje penktadienį buvo patvirtinta 18 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų, iš kurių du žmonės susirgo antrą kartą. Klaipėdoje, kaip ir ketvirtadienį, ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This