Klaipėdos švyturys: kada jis atsivers lankytojams?(papildyta)

Svarbu, Uostas ir jūra

Aktyvaus klaipėdiečio Eimanto Koševoj ir kitų visuomenininkų pastangos lankytojams atverti seniausią Lietuvoje Klaipėdos švyturį, panašu, gali tapti realybe, nors kol kas neaišku, kada tai galėtų būti įgyvendinta.

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas sveikina Susisiekimo ministerijos norą Klaipėdos švyturį perduoti uostamiesčio savivaldybės žinion, tačiau pripažįsta, jog tai nėra greitai realizuojamas procesas, tad apie jokius terminus kol kas kalbėti nėra linkęs.

Tuo metu Susisiekimo ministerija tikisi, kad tai bus padaryta dar šiais metais.

Iki šiol aplankyti Burių g. esantį Klaipėdos švyturį buvo galima tik kartą metuose – Pasaulinės švyturių dienos proga, rugpjūčio mėn. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Iki perėmimo dar turbūt netrumpas kelias, kalba apie švyturį dažniausiai paaštrėja, kada būna švyturių lankymo diena kažkada vasarą, tada būna toks leitmotyvas skambantis, kaip būtų gerai jį turėti, tai čia vienas iš tokių emocinių dalykų”, – sakė meras po ketvirtadienio ryte vykusio nuotolinio pokalbio su Susisiekimo ministerijos atstovais, pasidžiaugęs, kad šio susitikimo iniciatyva priklauso dabartiniam švyturio valdytojui – ministerijai.

Pokalbio metu, pasak V. Grubliausko, „buvo pasikeista mintimis, idėjomis ir tam tikromis vizijomis”.

„Sutarėme šiandieną tiek, kad dabar reikalinga pilna dokumentacija apie teritoriją, apie ten esančius pastatus, apie komunikacijas, apie jų būklę, apie sutartis su kai kuriais švyturio navigaciniais įrenginiais besinaudojančiomis bendrovėmis, kad matytume visą dovanos paketą, o ne tik vyšnaitę ant torto”, – pokalbio turinį praskleidė meras.

Pasak V. Grubliausko, jis ministerijos atstovams pasiūlė pradžioje sudaryti dvi nedideles darbines grupes (vieną – Klaipėdos savivaldybėje, kitą ministerijoje), kurios ir užsiimtų parengiamaisiais darbais švyturiui ir šalia jo esančiai 80 arų teritorijai su visais statiniais perduoti savivaldybei.

Mero teigimu, dabar svarbu išsiaiškinti, kiek kainuoja komunaliniai mokesčiai, minėtos teritorijos priežiūra, kokios būklės yra keletas ten esančių statinių ir kt.

Vėliau, jo teigimu, procesą turėtų perimti tarpžinybinė grupė, o galutinį sprendimą dėl švyturio perėmimo savivaldybės žinion turės priimti Klaipėdos miesto savivaldybės taryba.

„Labai džiugina Susisiekimo ministerijos geranoriškumas ir varianto ieškojimas, kad tai būtų patrauklu ir miestui, ir galbūt jiems nukristų nebūdingi administravimo dalykai”, – sakė V. Grubliauskas, pripažinęs, jog švyturio atvėrimas visuomenei yra patrauklus kelias, leisiantis Klaipėdą dar labiau priartinti prie jūros.

Ministerija: švyturys atsivers dar šiemet?

Tuo metu ketvirtadienį darbo dienos pabaigoje Susisiekimo ministerijos išplatintame pranešime spaudai teigiama, jog Klaipėdos švyturys, buvęs uždaru objektu uosto teritorijoje, „dar šiemet gali būti atvertas visuomenei”.

Pranešime teigiama, jog Lietuvos transporto saugos administracija (LTSA), bendradarbiaudama su Klaipėdos savivaldybe, „koordinuos veiksmus, kad švyturio perėmimo procesas vyktų sklandžiai”.

Pranešime taip pat informuojama, jog savivaldybei perėmus švyturį ir atvėrus visuomenei, jo paskirtis – padėti laivams įplaukti į uostą išliktų, o LTSA Jūrų departamento specialistai toliau rūpintųsi jo navigacine įranga.

„Praėjusią vasarą visuomenei duris atvėręs Nidos švyturys ant Urbo kalno labai greitai tapo vienu iš lankomiausių objektų pamaryje. Tai puikus pavyzdys, kuris įrodo, kad visuomenei įdomi šių objektų istorija, jie tampa traukos centru, o svarbiausia – prieinama erdve edukacijai. Klaipėdos švyturio atvėrimas visuomenei galėtų būti dar vienas jūrinio miesto akcentas ir traukos vieta“, – pranešime cituojamas susisiekimo ministro patarėjas Mindaugas Tarnauskas.

INFORMACIJA

Vienas pirmųjų šiaurės rytų Baltijos jūros pakrantėje ir seniausias Lietuvoje Klaipėdos švyturys pastatytas ir įžiebtas 1796 m. Senesni buvo tik Dancigo ir Travemiundės švyturiai.

Šviesos įtaisą sudarė 6 bronziniai atšvaitai, kurie atspindėjo lajinių žibintų šviesą. Dėl menko atšvaitų efekto švyturio šviesa 4 km atstumu nuo kranto buvo matoma tik kaip mėnulio pilnaties diskas.

1819 m. švyturys paaukštintas, jame įrengta nauja žibintų sistema, kurią sudarė 13 varinių poliruoto sidabro plokštelėmis dengtų atšvaitų, apšviestų 13-os alyva kūrenamų lempų. Tuomet jūroje švyturio šviesa sklisdavo daugiau kaip 30 kilometrų.

Iki šių dienų autentiška išliko tik 4 m cokolinė švyturio dalis, nes per antrąjį pasaulinį karą jis buvo visiškai sugriautas. 1945 m. atstatytas, o 1953 m. iš naujo perstatytas ir patobulintas.

Dabar Klaipėdos švyturio aukštis yra 44 m, jo signalas matomas už 33 kilometrų.

3 Comments

  1. Audrius

    Gėda skaityti mūsų „višnaitės ant torto – mero” apitetų. Viską daro tik tam, kad procesai nevyktų. Kažkoks marazminis kalbėjimas apie nieką vietoje to, kad konkrečiai iki vasaros sutvarkytų reikalus. Tenka pripažinti šio mero darbo laikas baigėsi, dabar tik nevykusi poezija.

    Reply
  2. Nesąmonę

    Alio, autoriai, ne į temą prie ko čia kažkokia Eimantas Koševoj, gėda nuo tos nesąmones

    Reply
  3. Vyšnaitė ant torto

    yra mūsų miesto meras. Tik gerokai pagedusi, nes jei ko nors iš ties norima, tai tokiems „pokalbiams” su ministerijomis nors šiek tiek pasiruošiama. Duomenis apie teritoriją, pastatus, komunikacijas ir sutartis su naudotojais yra kelių valandų darbas ir ypač savivaldybei, kuri turi visas prieigas prie registro centro duomenų. O jei tik noras papliurpti, tai kuriamos darbo grupės ir „pasitarimai su visuomene” . Taip kaip ir su policijos pastatu , centriniu miesto paštu.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This