COVID-19 paros rodikliai, skiepytis sutiktų 64 proc. gyventojų

Koronavirusas, Svarbu

Lietuvos statistikos departamentas skelbia, jog ketvirtadienį šalyje ištyrus 8159 ėminus nustatyti nauji 663 COVID-19 atvejai. Trečiadienį šie skaičiai atitinkamai buvo 5583 ir 365, tad viruso mėginiuose procentas nuo buvusių 7 padidėjo iki 8.

Klaipėdoje per parą susirgo 32 žmonės, trečiadienį – 21. Lyginant su praėjusios savaitės ketvirtadieniu susirgimų uostamiestyje sumažėjo 35,6, visoje Lietuvoje – 8,5 proc.

ES patvirtinta vakcina nuo COVID-19 sutiktų skiepytis 64 proc. šalies gyventojų. Santaros klinikų nuotr.

Klaipėda pagal 14 dienų 100 tūkst. gyventojų susirgimų skaičių iš aštuntos vietos pagal sergamumą tarp visų šalies savivaldybių nukrito į septintą. Uostamiestyje šis rodiklis per parą nuo buvusių 328,3 atvejų šoktelėjo iki 337. Blogiausia padėtis išlieka Visagino (618) ir Biržų (606) savivaldybėse.

Neringoje šis rodiklis antra para išlieka nulinis, o bendras Lietuvos siekia 243,2 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Ketvirtadienį registruotas naujas protrūkis popieriaus ir jos gaminių gamybos įmonėje Klaipėdoje, kur nustatyti penki koronavirusinės infekcijos atvejai jos darbuotojams. Taip pat registruotas atvejas, siejamas su besitęsiančiu protrūkiu Palangos reabilitacinėje ligoninėje. 

Per praėjusią parą į koronaviruso aukų skaičių įtraukta dar 13 žmonių, o Klaipėdoje mirčių antra para iš eilės išvengta. Uostamiestyje mirusiųjų nuo koronaviruso skaičius siekia 116, Lietuvoje – 3145.

Šiuo metu šalyje serga 8365 gyventojai, pasveikusiais laikomi 178 126. Klaipėdoje šie skaičiai atitinkamai yra 563 ir 11 201.

Per praėjusią parą šalyje nuo COVID-19 pirma vakcinos doze buvo paskiepyti 5754 žmonės, 4226 – antra. Iš viso pirma skiepo doze vakcinuotas 113 208, abiem – 63 281 gyventojas.

Naujai per parą į stacionarą dėl COVID-19 ligos paguldyti 89 pacientai.

Per praėjusią parą izoliuoti 1196 didelės rizikos sąlytį turėję asmenys, iš viso izoliacijoje, įskaitant žmones, kuriems patvirtinta COVID-19 liga, šiuo metu yra 52 148 asmenys.

Skiepytis sutinka du trečdaliai šalies gyventojų

Europos Sąjungoje patvirtinta vakcina nuo COVID-19 sutiktų skiepytis 64 proc. šalies gyventojų. Norą skiepytis labiausiai lemia baimė susirgti koronavirusu ir užkrėsti aplinkinius bei tikėjimas, kad vakcina yra vienintelis ir efektyviausias būdas kovojant su šiuo klastingu virusu.

Tokius rezultatus parodė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) užsakymu rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanijos „Spinter tyrimai“ atlikta reprezentatyvi visuomenės nuomonės apklausa.

Pasak SAM pranešimo, atliekant tyrimą, buvo siekiama išsiaiškinti žmonių nuostatas apie vakciną nuo koronaviruso ir apie patį virusą.

Apklausos rezultatai rodo, kad neapsisprendusių žmonių dalis siekia 16 proc. Tuo tarpu 10 proc. respondentų sako, kad greičiausiai nesiskiepys, o dar tiek pat yra nusiteikę apskritai nesiskiepyti.

Nelinkę skiepytis apklausos dalyviai nurodė, kad nenori skiepytis, nes bijo būti „bandomuoju triušiu“ (26 proc.), „nepasitiki vakcina“ (18 proc.), „nerimauja dėl šalutinio poveikio, kuris gali pasireikšti po vakcinos (16 proc.).

Įsitikinimas, kad vakcina yra gera, bet trumpas jos išbandymo laikas, kelia nuogąstavimų 60 proc. apklaustųjų. Tuo tarpu 44 proc. apklausoje dalyvavusių  žmonių nurodė, kad nuo vakcinos sukūrimo praėjo per mažai laiko, kad ja būtų galima skiepyti žmones.

Rezultatai taip pat atskleidė, kad didžiausią įtaką gyventojų nuostatoms dėl vakcinų nuo COVID-19 turi viešumoje pasisakančių šios srities mokslininkų ar ekspertų komentarai – tai nurodė 62 proc. respondentų. 47 proc. apklaustųjų įtaką daro viešumoje pasisakantys gydytojai, o 33 proc. gyventojų svarbiausios tik jų asmeninės žinios.

Nauja vakcinų siunta – senjorams

SAM taip pat pranešė, kad penktadienį į Ekstremalių sveikatai situacijų centro sandėlį atgabenta farmacijos kompanijos „AstraZeneca“ vakcinų nuo COVID-19 siunta. Tai jau trečia ir iki šiol didžiausia šio gamintojo pristatyta vakcinų partija – ją sudaro 24 tūkst. vakcinos dozių.

Teigiama, kad visos šios vakcinos bus išdalytos savivaldybių vakcinacijos centrams ir bus skirtos senjorų vakcinacijai.

SAM primena, kad pats gamintojas, Pasaulio sveikatos organizacija, Europos Sąjungos ir Lietuvos kompetentingos institucijos rekomendavo naudoti „AstraZeneca“ vakciną visų amžiaus grupių nuo 18 metų skiepijimui. Vienam asmeniui suleidžiamos dvi vakcinos dozės, tarp jų darant 12 savaičių pertrauką.

2 Comments

  1. Romad

    Viena vakcina yra tik rusiska o kitos tik invalidais visam gyvenimui pasilikti arba greiciau i lavoninen patekti galima ir pcihiskai nesveikais buti kaip lietuvos valdzia pcihais pidofilais tapti galima

    Reply
  2. Artūras

    Manęs niekas neklausė,ar aš noriu.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Nuliniais COVID-19 rodikliais jau džiaugiasi 19 šalies savivaldybių

Antradienį šalyje buvo patvirtinta 15 naujų COVID-19 atvejų, iš kurių trys žmonės užsikrėtė antrą kartą. Klaipėdoje pirmą kartą susirgo vienas ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Klaipėdoje toliau prastėja savaitiniai COVID-19 rodikliai

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinta 13 naujų COVID-19 atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje po keturių ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Šeštadienį - vos du antriniai COVID-19 atvejai, bet mirė vienas žmogus

Lietuvoje šeštadienį buvo patvirtinti vos du nauji koronavirusinės infekcijos atvejai ir abu užsikrėstusieji susirgo antrą kartą. Klaipėdiečių tarp jų trečią ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This