Atgimė diskusijos dėl naujo Mumlaukio ežero pavadinimo

Miestas, Svarbu

Klaipėdoje vėl atgimė batalijos dėl Mumlaukio ežero pavadinimo, kurį jau buvo nuspręsta pavadinti Svijanės vardu. Vėl diskutuojama, jog galbūt tikslingiau vandens telkiniui suteikti Žvejonės pavadinimą.

Prie Liepojos gatvės esančiam ežerui, dabar vadinamam Mumlaukio vardu, siūlomi ir Svijanės, ir Žvejonės pavadinimai. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Jau anksčiau buvo didelės batalijos dėl Svijanės ežero pavadinimo. O prieš kelias dienas Mažosios Lietuvos istorijos muziejus atsiuntė raštą – prašymą pasakyti, kokį pavadinimą naudoti žemėlapiuose ir kituose oficialiuose leidiniuose. Tai ir turime apsispręsti, ką toliau daryti“, – Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimo suteikimo komisijos posėdyje trečiadienį jos narių klausė pirmininkas, Klaipėdos mero pavaduotojas Arvydas Cesiulis.

Ankstesnės kadencijos ši komisija dar 2017 metais buvo nusprendusi, kad prie Liepojos gatvės esantis ežeras, kuris žinomas Mumlaukio pavadinimu, turėtų būti pavadintas Svijanės vardu, o greta esantis mažesnis – Aulaukio.

Tačiau prieš pusantrų metų dėl pavadinimų vėl kilo diskusijų, todėl buvo kreiptasi į Valstybinę lietuvių kalbos komisiją. Ji pateikė rekomendaciją, kad ežeras turi būti pavadintas Žvejonės vardu, nes Svijanė ar Svijonė yra netinkamai atkurtos formos iš užrašymų vokiečių kalba.

Tuomet Žymių žmonių, istorinių datų įvykių ir gatvių pavadinimo suteikimo komisija nusprendė papildomai kreiptis į mokslininkus, savo srities ekspertus, kad jie pateiktų savo vertinimus. Jų nesulaukta iki šiol.

„Kai gauname Valstybinės lietuvių kalbos komisijos atsakymą, reiškia, kad pagrindiniai mokslininkai jau yra apklausti, nes komisija surenka nuomones iš visų mokslininkų. Tad iš tų papildomų užklausų naujų duomenų tikėtis neverta. Turėtume remtis ta medžiaga, kurią pateikė Valstybinė lietuvių kalbos komisija. Tačiau pirmiausia mums reikėtų apsispręsti, ar ieškome naujo pavadinimo, ar turi likti tas, kuris yra vartojamas jau apie 70 metų. Tik jis netiksliai vadinamas Mumlaukiu, Aulaukis yra tikslesnis pavadinimas“, – aiškino komisijos narys, kalbininkas Albinas Drukteinis.

Komisijos narys istorijas Vasilijus Safronovas siūlė nieko nekeisti, nes yra galiojantis 2017 metų Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimo suteikimo komisijos sprendimas, kuriuo ežerui suteikiamas Svijanės pavadinimas.

„Kitaip žaisime iki begalybės. Jei komisija priėmė sprendimą, jis gali būti kritikuotinas, bet nėra rimtų argumentų jį keisti. Išskyrus tai, kad rekomenduoja Valstybinė lietuvių kalbos komisija“, – kalbėjo V. Safronovas.

Jis, be to, atkreipė dėmesį, jog Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimo suteikimo komisijos nuostatuose nėra numatyta svarstyti vandens telkinių pavadinimus.

„Klaipėdoje yra daug prūdelių, kuriuos žmonės vadina, kaip nori ir nuo to dagus neapsivertė“, – teigė V. Safronovas.

Tačiau A. Drukteinis įrodinėjo, kad Svijanės pavadinimas yra tik romantiškai suprantamos istorijos padarinys, kuris tiek istoriniu, tiek lingvistiniu požiūriu esą yra net juokingas.

„Su tokiu pavadinimu galima tik apsijuokti. Nežinau ankstesnio sprendimo argumentų, bet tai turėjo būti labai skubotas spendimas. Kažkokia romantinė teorija ir netinkamai perskaityti senieji žemėlapiai“, – tvirtino A. Drukteinis.

Ginčus šiek tiek nutraukė komisijos narė, Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Eglė Deltuvaitė, kuri paaiškino, kad ežero pavadinimą turi patvirtinti miesto taryba. O šis klausimas joje esą dar nesvarstytas todėl, kad užtruko, kol buvo išsiaiškinta, kuris savivaldybės skyrius turi parengti atitinkamą sprendimo projektą. Išsiaiškinta, kad tai turi padaryti Aplinkosaugos skyrius.

Todėl Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimo komisija galiausiai nusprendė pavesti Klaipėdos savivaldybės administracijai išsiaiškinti visas procedūras, kaip ežerui suteikti pavadinimą.

„Jei bus poreikis išgirsti šios komisijos nuomonę, sugrįšime. O jei matysime, kad tai ne šios komisijos kompetencija, ieškosime kitų kelių“, – patikino E. Deltuvaitė.

4 Comments

  1. Marijus

    Kokia dar komisija?.. Kelnių trynėjai už valdišką algą….

    Reply
  2. Svaiguliai

    leido ant ežerėlio kranto Tumai/Lidlui pasistatyti dėžę, o dabar pradėjo svaigti dėl pavadinimo. Žmonės dabar su vaikais tuntais buriuojasi ant važiuojamosios dalies gatvės ir konteineryje geria kavą. Čia problemos niekas nemato, o profesoriai su kultūros vedėja svaigsta dėl pavadinimo. Žmonės jį taip ir vadins- prie Lidlo ir jūsų Mumlaukio nei Svijanės, Žvejonės vardais niekas kaip nevadino taip ir nevadins. Per tiek metų niekas net lenčiukės su jokiu vardu kaip privalu upėms ir ežerams nesugebėjo įbesti.

    Reply
    • Anonimas

      Like

    • Antanas

      teisingai ,darbo svarstymams dar iki kadencijos pabaigos.Kalbos komisija net nežino kur toks ežeras yra.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Mums rašo

Imanuelio Kanto vardo ir filosofinio palikimo renesansas Klaipėdoje

Pirmadienį, balandžio 22-ąją, sukanka 300 metų nuo filosofo Imanuelio Kanto gimimo. Filosofo atradimai prilyginami Koperniko heliocentrinės Saulės sistemos atradimui XV ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Kultūra

300 metų sulaukęs Imanuelis Kantas kviečia į svečius pas Herkų Kantą

Balandžio 22-ąją sukanka 300 metų nuo vieno ryškiausių žmonijos filosofinio paveldo kūrėjų – Imanuelio Kanto – gimimo. Kad ši data ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This