Eilių nebebus: skiepai nuo COVID-19 – visose Klaipėdos poliklinikose

Svarbu, Sveikata

Su trukdžiais prasidėjęs 75-79 metų klaipėdiečių vakcinavimas, tikinama, dabar jau vyksta sklandžiai, o netrukus pacientams bus dar patogiau, nes senjorai jau bus skiepijami ne tik dvejose miesto poliklinikose, bet visuose asmens sveikatos priežiūros centruose.

Norinčiųjų pasiskiepyti eilė prie Klaipėdos miesto poliklinikos pirmadienį nusidriekė esą dėl pačių senjorų nedrausmingumo. Palmiros Mart nuotr.

75-79 metų senjorų vakcinacija Klaipėdoje prasidėjo pirmadienį. Jie, kaip ir dar vyresni pensininkai, kol kas skiepijami tik Klaipėdos miesto poliklinikoje ir Jūrininkų pirminės asmens sveikatos priežiūros centre.

„Atvira Klaipėda“ pirmadienį rašė, kad prie Klaipėdos miesto poliklinikos pirmadienį nusidriekė labai ilga pasiskiepyti norinčių senjorų eilė. Jie piktinosi, jog nesilaikoma jokio grafiko, kad eilėje reikia laukti ir apie 40 minučių, nors esą visi skiepijami turėtų būti tik paskirtu konkrečiu laiku.

„Eilės susidarė todėl, kad penktadienį pasiskiepyti neatvyko apie 100 tai norėjusių padaryti 80 metų ir vyresnio amžiaus grupei priklausančių klaipėdiečių, šeštadienį tokių buvo apie 300. Nežinome, kodėl jie neatvyko. Gal įtakos turėjo geras oras, o gal pasklidusios baimės dėl „AstraZeneca“ vakcinos, nors visą savaitgalį skiepijome kita vakcina. Visi šie senjorai skiepytis sugužėjo pirmadienį, nors jau buvo kviečiami vakcinuotis jaunesnės amžiaus grupės žmonės, sudaryti grafikai, paskirti konkretūs laikai. Formaliai galėjome tuos žmones, nors ir atstovėjusius eilėje, išsiųsti namo ir pasakyti, kad jie praleido savo eilę ir patenka į bendrą vakcinavimo eilę. Tačiau žmogiškai buvo gaila tų senjorų. Todėl jų neišvarėme, o visus priėmėme ir paskiepijome. Taip, eilės tikai buvo ir ilgos. Bet tai truko kelias valandas. Šiandien jau viskas vyksta sklandžiai, jokių eilių nėra“, – antradienį surengtoje spaudos konferencijoje apie vakcinavimo eigą uostamiestyje teigė Klaipėdos miesto poliklinikos vadovė Loreta Venckienė.

80 metų ir vyresnių senjorų vakcinavimas Klaipėdoje prasidėjo vasario 21 dieną. Iki šios dienos iš viso uostamiestyje yra paskiepyti 2562 šios amžiaus grupės senjorai. Nuo šios savaitės prasidėjo 80 metų ir vyresnių žmonių vakcinavimas namuose.

Šią savaitę, kaip minėta, Klaipėdoje prasidėjo ir 75-79 metų žmonių skiepijimas.

„Siekiant dar labiau supaprastinti vakcinacijos procesą, nuspręsta ir jau taikomas modelis, kai decentralizuojamas vakcinos paskirstymas. Tai reiškia, kad vakcinacija vyks ne dviejuose centruose, kaip iki šiol, o pacientai bus vakcinuojami toje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, kurioje yra prisirašę. Asmens sveikatos priežiūros centrų šeimos gydytojai dabar apklausia savo pacientus, sudarinėja sąrašus ir jiems paskirs konkrečius laikus, konkrečius filialus, kur ir kada atvykti pasiskiepyti“, – aiškino Klaipėdos savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Rožė Perminienė.

Ji prašė žmonių padėti užtikrinti sklandų vakcinacijos procesą.

„Visi matome, kad tiek Lietuvoje, tiek Klaipėdoje kyla iššūkių, susijusių su vakcinacija. Todėl labai prašome žmonių, kurie jau gauna kvietimą skiepytis, prieš užsirašant į norinčiųjų vakcinuotis sąrašą, jau būti tikrai apsisprendus, pasitarus su savo šeimos gydytoju. Jei žmogus užsirašo skiepytis, o paskui neatvyksta, tai labai sutrinka visas darbas, tvarka, praleidžiama vieta ir skiepas kitam žmogui nusikelia, nors gali būti atliktas daug greičiau“, – teigė R. Perminienė.

Ji pabrėžė, jog Sveikatos apsaugos ministerija nėra nustačiusi galimybės pasirinkti vakcinos rūšį.

„Vakcina yra tokia, kokia atvyksta. Ir iš anksto praktiškai nelabai žinome ir galime visų asmenų informuoti, kokia vakcina jie bus skiepijami“, – kalbėjo Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja.

L. Venckienė patikino, jog „AstraZeneca“ vakcina, kuri pastaruoju metu visuomenėje sukėlė abejonių ir kilo banga atsisakančiųjų ja skiepytis, Klaipėdoje kol kas buvo paskiepyti tik pedagogai. Ir tik 1-2 proc. norinčiųjų skiepytis pedagogų dėl objektyvių priežasčių vakcinuotis neatvyko.

Neabejojama, jog gyventojų vakcinacija maksimalų pagreitį įgaus tada, kai bus pradėti skiepyti jaunesni nei 65 metų amžiaus žmonės.

„Mes ir dabar girdime jaunesnių pacientų nuomonių, kad jie nori skiepytis, nes nori grįžti į normalų gyvenimą, darbus, nori keliauti. Tačiau privalome laikytis sveikatos apsaugos ministro įsakymu nustatytų prioritetų eiliškumo. Kol nebaigiame skiepyti vienos prioritetinės grupės, negalime pereiti prie kitos. Visos savivaldybės jau kelias savaites Sveikatos apsaugos ministerijos prašo keisti šią tvarką“, – tvirtino R. Perminienė.

Manoma, kad kitą savaitę Klaipėdoje jau pavyks pradėti skiepyti 70-74 metų amžiaus senjorus.

„Jei vakcinavimo apimtys augs, tai ir Klaipėda turi planą apie didelių patalpų įveiklinimą, nes tokių patalpų tikrai yra. Apie tai jau svarstyta. Apsisprendėme, kad toks planas bus aktyvuojamas tada, kai visi resursai bus maksimaliai išnaudoti ir apkrauti“, – tvirtino Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

6 Comments

  1. Henrikas

    kada galėsiu gauti skiepą būdamas 67 m. ir pasirinkęs pfizer arba moderna vakciną?

    Reply
  2. ???

    Mokytojai ir kiti gyvulių ūkio eiliniai galimai skiepijami tik Astra Zeneta. Įdomu, o kokia vakcina skiepijami gyvulių ūkio lygesnieji?

    Reply
  3. Ingrida

    Labai įdomi situacija, Vilnius jau skiepija sulaukusius 65m., o Klaipėda dar tik 75-79metų amžiaus.

    Reply
  4. X

    Gal vizgi jau leiskime senjorams, kurie labiausiai miršta ir dėl kurių ir esame užsidarę, skiepytis be eilės, bet kada ir kokia nori vakcina, ir važiuojam toliau su vakcinacija ir kitomis grupėmis.

    Reply
    • Y

      Absurdas, tvarka turi būti ir griežta. Jeigus eis kas nori ir kada nori – chaoso nebus išvengta. Ir paskirto laiko privalu laikytis, pavėlavai tai ir lauk kol atsiras tarpas. Tvarką turi užtikrinti sveikatos priežiūros įstaigos administracija ir pareikalauti, kad darbuotojai jos laikytusi.

    • z

      Tai kad senjorus ir skiepija vienus pirmųjų. Tiesiog tam, kad nesusidarytu grūstys jiems yra paskiriamas atvykimo laikas. Šie panašu to laiko nepaiso ir atvyksta kada nori.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This