Karinės jūrų pajėgos dalyvauja mokymuose Baltijos jūroje

Uostas ir jūra

Šią savaitę Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų Karo laivų flotilės štabas ir jo vadovaujami laivai ,,Jotvingis” N42 ir ,,Sėlis” P15, taip pat Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų sraigtasparnis dalyvauja Jungtinių ekspedicinių pajėgų (angl. Joint Expeditionary Force – JEF) koordinuojamuose mokymuose Baltijos jūroje.

„Didžiosios Britanijos vadovaujamos Jungtinės ekspedicinės pajėgos šiuo metu jau demonstruoja puikų pasirengimą vykdyti numatytas užduotis, atgrasyti priešininkus, taip pat prisidėti prie tarptautinio saugumo ir regioninio stabilumo užtikrinimo“, – pranešime cituojamas mokymuose dalyvaujantis Karinių jūrų pajėgų Karo laivų flotilės vadas kmdr. Tadas Jablonskis.

Didžioji Britanija, reaguodama į vis agresyvėjančius Rusijos veiksmus Ukrainoje, įkūrė Jungtines ekspedicines pajėgas ir pakvietė kitas šalis prisidėti prie projekto. 2015 m. septynių šalių gynybos ministrai pasirašė JEF pajėgų steigimo memorandumą. Šiuo metu JEF jungia jau devynias, daugiausia Baltijos jūros regiono šalis: Daniją, Lietuvą, Estiją, Latviją, Norvegiją, Nyderlandus, Suomiją ir Švediją.

Projekte dalyvaujančios šalys prie JEF veiklos prisideda laisva valia ir pajėgumais pagal operacijos pobūdį. JEF nuolatos išlaiko aukštą parengtį, intensyviai treniruojasi ir dalyvauja pratybose. Prireikus, šie pajėgumai gali būti panaudoti bet kokio tipo NATO, ES ar JT operacijoje. Išskirtinis JEF pajėgumo bruožas – gebėjimas, drauge su tokį norą išreiškusiomis šalimis, nedelsiant reaguoti, esant akivaizdžiam intervencijos atvejui, kuomet reagavimo laikas privalo būti itin trumpas.

JEF turi metinį pratybų ciklą, vyksta reguliarūs štabų ir lauko mokymai, kuriuose dalyvauja ir Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų vienetai. Karinis rengimas taip pat vyksta ir kitose Baltijos šalyse. JEF visiškai vadovaujasi NATO kovinio rengimo, parengties lygių ir vertinimo reikalavimais.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Laiškas žmogui, galinčiam išsaugoti švarų vandenį...

Labas, mano mielas žmogau, aš tavęs nepažįstu ir ar mums teks susipažinti nežinau, tačiau aš noriu tavęs paklausti: kaip tu ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Kodėl nuseko jūra?

Šiomis dienoms prie jūros lankęsi žmonės pastebėjo, jog mūsų paplūdimiai tapo gerokai platesni. Nors kažkam gali pasirodyti, kad jūra nuseko ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Ministras išlydėjo ekspedicijos „Išsaugokime Baltiją“ komandą

Šeštadienį aplinkos ministras Simonas Gentvilas Klaipėdoje išlydėjo ekspedicijos „Išsaugokime Baltiją“ komandą į 9 mėnesius truksiantį žygį. Aplinkos ministerija yra šios ...
2024-03-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This