Smurtu prieš žmoną įtariamam prokurorui – nemalonumai ir dėl ginklo

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Nuo pareigų nušalintas Klaipėdos apygardos prokuroras Saulius Galminas, įtariamas smurtu prieš žmoną, turėjo teismui aiškintis dėl ginklų laikymo taisyklių pažeidimo.

Saulius Galminas. Prokuratūros nuotr.

Į nemalonumų laviną 42-iejų prokuroras pakliuvo sausio pabaigoje, kai policija gavo pranešimą apie tai, kad jis priemiestiniame Klipščių kaime esančiuose namuose vėlų penktadienio vakarą esą smurtavo prieš žmoną.

Kurio prokuroro atžvilgiu pradėtas ikiteisminis tyrimas ir tarnybinis patikrinimas Generalinė prokuratūra tada neatskleidė motyvuodama siekiu „apsaugoti teisėtus mažamečių šeimos narių interesus”. Visgi vėliau kai lrytas.lt paviešino, jog į šią istoriją įsivėlė būtent S. Galminas, istoriją aprašinėjo ir kl.lt.

Trečiadienį Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rajono rūmų teisėja Jurgita Grigonienė paskelbė nutarimą administracinio nusižengimo byloje.

Iš šios bylos medžiagos matyti, kad pas iki tol administracine tvarka nebaustą prokurorą praėjus porai dienų po incidento, sausio 25-ąją, vėl atvyko policijos pareigūnai, norėję paimti iš jo graižtvinį šautuvą MERKEL RX.HELIX. Tačiau prokuroras jo nepateikė ir paaiškino, kad po paskutinės medžioklės ginklą paliko pas savo mamą.

Pareigūnai nuvykę nurodytu adresu iš tiesų ten rado šautuvą – jis buvo padėtas kambaryje už minkšto kampo.

Taip su ginklu pasielgęs prokuroras pažeidė Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymą, tad buvo patrauktas administracinėn atsakomybėn ir byla perduota teismui.

Prokuroras parašė bylą nagrinėti jam nedalyvaujant, tad teisme buvo surengtas rašytinis jos nagrinėjimo procesas.

Prokuroras jau nusižengimo protokole nurodė, kad su pažeidimu sutinka, nuoširdžiai gailisi – esą per aštuoniolika metų medžioklės pirmą kartą ginklą paliko kitur. Vyras akcentavo, kad ginklas buvo saugomas, mama gyvena viena, pašalinių asmenų pas ją esą nebūna.

Bylą išnagrinėjusi teisėja J. Grigonienė atsakomybę lengvinančia aplinkybe pripažino tai, kad S. Galminas prisipažino padaręs administracinį nusižengimą ir nuoširdžiai gailėjosi.

„Įvertinęs visa tai ir vadovaudamasis teisingumo ir protingumo kriterijais, teismas sprendžia, kad administracinės nuobaudos tikslai bus pasiekti
paskyrus švelniausią sankcijoje numatytą nuobaudą – įspėjimą”, – rašoma teismo sprendime.

Už tokį pažeidimą gali būti skiriamas ginklo ir šaudmenų konfiskavimas, tačiau atsižvelgus į tai, kad prokuroras už tokį pažeidimą baudžiamas pirmą kartą, nusižengimas padarytas tik dėl nerūpestingumo, teismas nepaskyrė tokios sankcijos ir nurodė nutarimui įsigaliojus šautuvą su optika ir ginklo dėklu grąžinti savininkui.

Šis nutarimas dar gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui, tačiau S. Galminas „Atviros Klaipėdos” žurnalistui teigė, jog neketina to daryti. Paklaustas, kodėl pareigūnai norėjo iš jo paimti ginklą, prokuroras sakė to nekomentuosiąs ir atsisveikinęs baigė pokalbį.

Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausioji prokurorė Dalia Pocienė „Atvirai Klaipėdai” teigė, kad jai ši situacija yra žinoma. Pasak prokurorės, įstatymas numato, kad iš visų smurtu įtariamų asmenų turi būti paimti ginklai.

Pašnekovės nuomone, atliekant tarnybinį patikrinimą turėtų būti vertinamas ir šis teismą pasiekęs incidentas.

Kokioje stadijoje yra tiek tarnybinis patikrinimas, tiek ir ikiteisminis tyrimas D. Pocienė teigė nežinanti.

„Ikiteisminis tyrimas buvo sąmoningai perduotas Šiaulių apygardos prokuratūrai, kad visuomenei nekiltų abejonių dėl galimo šališkumo. Tarnybinį patikrinimą atlieka Generalinės prokuratūros Vidaus tyrimų skyrius. Kai jie bus baigti, kaip tiesioginė vadovė turėčiau būti apie tai informuota”, – sakė prokurorė.

Šiaulių prokuratūros atstovės spaudai funkcijas atliekanti Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Gabrielė Petkuvienė informavo, kad ikiteisminis tyrimas dėl galimo smurto šeimoje dar tebevyksta.

3 Comments

  1. As

    Nu viskas jam “pirma karta”. Ir greitis virsytas per pereja ir ginklas ir zmonu musimas..

    Reply
  2. Svetlana

    Na ir šlikštus veikejas..O apie “GALMINU” klana…advokatai,prokurorai…Tai seniai reikejo daryti kažka!!!…Vienu žodžiu….smurtas…”KORUPCIJA”…o už kiek parduotum TEVYNE.???

    Reply
  3. Na matote

    ir be jokių ” Stambulo konvencijų ” ratifikavimo smurtautojas turi problemų .

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Naujuoju Klaipėdos apygardos vyriausiuoju prokuroru tapo Jevgenij Michailovskij

Pirmadienį generalinė prokurorė Nida Grunskienė pasirašė įsakymą, kuriuo Jevgenij Michailovskij paskyrė į Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pareigas. Daugiau nei ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Teismas nežino, kas vairavo automobilį, kuriame žuvo moteris ir mažametė: girtą vyrą išteisino (teisėjos komentaras)

Nors, įtariama, girto vyro sukeltos avarijos metu žuvo dvi kartu važiavusios keleivės, Klaipėdos rajono teismas automobilį vairavusį vyrą išteisino, nes ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Sužalota nepilnametė atsidūrė ligoninėje

Policija panešė, kad šeštadienio vakarą, apie 18.50 val., Klaipėdoje, Taikos prospekte esančiuose namuose kilusio konflikto metu, neblaivus 40-metis vyras sužalojo ...
2024-02-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This