Būtingės avarijos atgarsiai: aplinkosaugininkas nušalintas neteisėtai (atnaujinta)

Regionas

Vilniaus apygardos administracinis teismas patenkino dėl incidento Būtingės naftos terminale išgarsėjusio aplinkosaugininko Donato Bagočiaus skundą dėl neteisėto nušalinimo nuo Aplinkos apsaugos departamente (AAD) einamų pareigų.

Aplinkos apsaugos departamentas sausio pabaigoje buvo pranešęs, kad jos direktorės įsakymu sudaryta komisija pateikė išvadą dėl Klaipėdos valdybos vyriausiojo specialisto D. Bagočiaus veiksmų. Informacijos apie incidentą Būtingės teikimą aplinkos ministrui Simonui Gentvilui ir jo patarėjui Marijui Gailiui buvo įvertintas kaip šiurkštus tarnybinis nusižengimas ir už tai pasiūlyta skirti tarnybinę nuobaudą – atleidimą iš pareigų.

Anot Lietuvos aplinkos apsaugos sistemos darbuotojų profesinės sąjungos pranešimo, teismas įpareigojo AAD panaikinti įsakymą, kuriuo D. Bagočius buvo nušalintas, o taip pat sumokėti aplinkosaugininkui darbo užmokestį ir delspinigius už laikotarpį, kuomet jis buvo nušalintas.

„Teismas, įvertinęs pateiktus įrodymus, konstatavo, kad kitaip nei teigė AAD, aplinkos apsaugos srityje pareigūnai atostogų metu gali reaguoti į iškvietimus, atlikti operatyvius veiksmus. Nagrinėtu atveju nustatyta, kad D. Bagočius atliko veiksmus, siekdamas užkirsti kelią kilusiai grėsmei aplinkai, ją operatyviai nustatyti. AAD nepateikė jokių įrodymų, kad pareigūno atlikti veiksmai, siekiant užtikrinti Būtingės terminale įvykusio taršos incidento tyrimą, būtų buvę netinkami, nesuderinami su siekiamais tikslais, padarę žalą valstybės biudžetui ir pan. Taip pat nėra pateikta jokių įrodymų, kad Aplinkos ministerijos atstovui pareiškėjas būtų teikęs informaciją, nesusijusią su jo atliktais veiksmais ar tikrovės neatitinkančią informaciją”, – rašoma pranešime. 

„Dėl savo iniciatyvos ir siekio tinkamai tarnauti valstybei jis AAD buvo nubaustas ir net nušalintas nuo pareigų, lyg būtų padaręs šiurkštų pažeidimą. Ši situacija tik parodo, kad departamente viskas gerai nėra. Jei įstaigoje tyrimai būtų atliekami objektyviai ir vadovaujantis bendraisiais teisės principais, tai toks teismo sprendimas net nebūtų reikalingas. Manau, kad toks teismo sprendimas yra pirmas žingsnis užkertant kelią įstaigoms veikti nevaržomai ir nepagrįstai bausti atsidavusius tarnybai ir į politiką nesikišančius pareigūnus“, – pranešime cituojamas minėtosios sąjungos ir Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo teisininkas Rintautas Kupris.

AAD teismo sprendimą per 30 dienų gali apskųsti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

D. Bagočius nuo sausio 29 d. tarnybinio kaitumo būdu buvo perkeltas į Aplinkos apsaugos agentūrą.

ATNAUJINTA. „Aplinkosaugos pagrindą sudaro ne tik procedūriniai formalumai, bet ir pašaukimas. Todėl džiaugiuosi, kad sistemoje dirba tokie sąžiningi profesionalai, kurie ištikus bėdai reaguoja pilietiškai. Tikiuosi, mokslininko Donato Bagočiaus pavyzdys įkvėps ir kitus išlikti ryžtingiems“, – Aplinkos ministerijos pranešime cituojamas ministras Simonas Gentvilas.

Pranešime cituojama teismo sprendimo ištrauka, jog gavęs informaciją apie įvykusį taršos incidentą, D. Bagočius „ėmėsi iniciatyvos išsiųsti sraigtasparnį teršalų dėmės pasklidimo plotui nustatyti bei užtikrinti, kad būtų atliktas vaizdo fiksavimas pasklidusių teršalų rajone“. Specialistas taip pat atkreipė teismo dėmesį, kad „reagavimas atostogų ar kitu ne darbo metu yra įprasta praktika“.

Teismo sprendime taip pat rašoma, kad „pareiškėjas siekė operatyviai reaguoti, siekdamas kiek įmanoma sumažinti [arba] pašalinti kilusią grėsmę aplinkai, ėmėsi veiksmų, kurie, jo manymu, buvo tinkami šiai grėsmei sumažinti [arba] pašalinti. Paskambinus Aplinkos ministerijos atstovui, jis suteikė jam žinomą informaciją apie įvykusį taršos incidentą“.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Vyks medžioklės egzaminai

Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) gegužės mėn. įvairiuose šalies regionuose organizuos medžioklės egzaminus. Klaipėdoje egzaminai bus organizuojami gegužės 8 d. Teorijos ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Atnaujintas Botanikos sodas laukia lankytojų

Penktadienį po beveik trejus metus trukusių rekonstrukcijų duris visuomenei atveria atsinaujinęs Klaipėdos universiteto Botanikos sodas. Lankytojus Botanikos sode džiugins pažintiniai ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Regionas

Žadama keisti potvynių rizikos valdymo tvarką

Apie kompleksinį požiūrį į potvynių rizikos valdymą kalbantys Klaipėdos, Kretingos ir Šilutės rajonų bei Klaipėdos miesto savivaldybių vadovai sulaukė Aplinkos ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This