COVID-19: laukiamas 200 atvejų rodiklis tolsta, stabdomas skiepijimas „AstraZeneca” vakcina (atnaujinta)

Koronavirusas, Svarbu

Artėjant Velykoms, vis mažiau lieka vilties, kad gražiausias pavasario šventes Lietuva pasitiks ne karantine.

Tiek šalies, tiek Klaipėdos rodiklis – atvejų skaičius 100 tūkst. gyventojų, pagal kurį sprendžiamas karantino ribojimų mažinimas, pastarosiomis dienomis ne tik kad nemažėja, bet ir didėja.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 14 dienų atvejų skaičius 100 tūkst. gyventojų šalyje padidėjo nuo buvusio 223,2 iki 230, Klaipėdoje  – nuo 257 iki 258 atvejo.

Pagal šį rodiklį uostamiesčio savivaldybė išlieka 12 vietoje nuo galo. Geriausia padėtis šiuo metu yra Lazdijų (22 ) ir Birštono (25) savivaldybėse, prasčiausia – Švenčionyse, kur šis rodiklis siekia net 702.

Laikoma, jog karantiną galima švelninti, kai šalyje minėtas rodiklis kelias dienas iš eilės neviršija 200 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

Paros rodikliai

Pirmadienį, pasak statistikų, šalyje ištyrus 8002 mėginius nustatyti 628 nauji COVID -19 infekcijos atvejai – virusas aptiktas beveik 8 proc. mėginių.

Klaipėdoje per praėjusią parą užfiksuota net 50 naujų infekcijos atvejų, kai sekmadienį jų buvo 8, šeštadienį – 23.

Visgi uostamiestyje susirgimų palyginti su praėjusios savaitės pirmadieniu sumažėjo 11,2 proc., tuo metu Lietuvoje išaugo 9,2 proc.

Lietuvoje COVID-19 liga šiuo metu vis dar serga 6739 žmogus, pasveikusiais laikomi 192 118. Klaipėdoje šie skaičiai atitinkamai yra 384 ir 12 151.

Klaipėdoje per parą nemirė nė vienas gyventojas, koronavirusas iki šiol nusinešė 130 klaipėdiečių gyvybių. Šalyje per parą į COVID-19 aukų sąrašą įtrauktos tik 5 mirtys – šis skaičius išaugo iki 3416.

Stabdo skiepijimą „AstraZeneca” vakcina

Per praėjusią parą pirmą skiepą šalyje gavo 6385, antrą – 924 gyventojai. Klaipėdoje pirmadienį pirma vakcina paskiepyti 324, antra – 172 miestiečiai.

Klaipėdos savivaldybė buvo pranešusi, kad nuo pirmadienio mieste bus pradėti skiepyti 65-69 metų amžiaus asmenys. Su jais per artimiausias kelias dienas individualiai telefonu su turi susisiekti asmens sveikatos priežiūros įstaigos, prie kurios asmuo yra prisirašęs, darbuotojas.

Pagal statistikus uostamiestyje šiuo metu yra 7599 nepanaudotos vakcinų dozės.

Antradienio vakarą Sveikatos apsaugos ministerijos surengtos spaudos konferencijos metu pranešta, kad Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba rekomenduoja stabdyti skiepijimą „AstraZeneca” vakcina. Tai bus padaryta nuo trečiadienio ryto.

Iki šiol 16 Europos valstybių jau buvo sustabdžiusios skiepijimą viena ar visomis šios vakcinos serijomis, iki Europos vaistų agentūra pateiks savo vertinimus dėl galimo kraujo krešulių susidarymo.

Pasak tarnybos vadovo Gyčio Andriuliono, atitinkama rekomendacija buvo pateikta gavus pranešimus apie tris, sunkias, netikėtas tromboembolijos reakcijas, pasireiškusias ir Lietuvoje.

Dviem atvejais krešulys nukeliavo į plaučių kraujagysles. Reakcijos pasireiškė vyresnio amžiaus moterims, kurioms apie 80 metų ir daugiau. Atvejai fiksuoti Mažeikiuose, Šakiuose ir Vilniuje.

Pasak sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio, antrosios „AstraZeneca” dozės skiepijimai turėtų prasidėti gegužę – iki tol, jo nuomone, tikrai turėtų būti gauti visi atsakymai. Europos vaistų agentūros vertinimų tikimasi jau šį ketvirtadienį. Antradienį ji pareiškė, kad kol kas nėra jokių ženklų, kad „AstraZeneca“ vakcina lemia kraujo krešulių susidarymą.

Pasak ministro, iš viso Lietuva buvo gavusi per 115 tūkst. „AstraZeneca” vakcinos dozių, apie 74 tūkst. jų buvo suskiepyta. Kovą į šalį turėjo atvykti dar 74 tūkst. šio gamintojo vakcinos dozių.

G. Andriulionis teigė, kad artimiausias dvi savaites numatoma gauti padidintus „Pfizer & Biotech” vakcinų dozių tiekimus.

„Dėl turgaus lygio pletkų sustabdydamas vakcinaciją AstraZeneca skiepais ministras Arūnas Dulkys tvarkingu tempu garbingai įsivarė pirmą golą į savo vartus. Užuot pavedęs AstroZeneca vakcina skiepytis tiems, kurie patys to pageidauja, gal net už pinigus, ir niekuo dėl to nerizikuodamas, tik uždirbdamas ryžtingo politiko balų, ministras supasavo ir nusileido šarikovų antivakserynui. Reputacinė krizė. Nuo šiol kiekvienas ministro teiginys apie skiepijimąsi bus palydimas klausimu, o ką jis pasakys po pietų ar kitą rytą? Taip, ne, o kaip jums patogiau? Kaip ten būdavo klausiama: iš ko pažinsi lietuvį?”, – taip tokį sprendimą savo paskyroje „Facebook” tinkle įvertino apžvalgininkas Rimvydas Valatka.

3 Comments

  1. Šlykšu,

    Kad darotės propogandinis portalas kaip 15min,delfi ,tv3 ir kiti shoodai!

    Reply
    • Pensininkas.

      Ką, tiesa akis bado ???

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Palanga prisijungė prie nulinius COVID-19 rodiklius turinčių savivaldybių

Ketvirtadienį šalyje, kaip ir trečiadienį, patvirtinti vos 8 nauji COVID-19 atvejai, iš kurių trys žmonės užsikrėtė antrą kartą. Klaipėdoje susirgo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Trečiadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Trečiadienį šalyje buvo patvirtinti aštuoni nauji COVID-19 atvejai (vienas žmogus užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Nuliniais COVID-19 rodikliais jau džiaugiasi 19 šalies savivaldybių

Antradienį šalyje buvo patvirtinta 15 naujų COVID-19 atvejų, iš kurių trys žmonės užsikrėtė antrą kartą. Klaipėdoje pirmą kartą susirgo vienas ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This