„NEO GROUP“ patentuoja savo sukurto proceso technologiją

Verslas

Klaipėdos LEZ veikianti PET gamintoja UAB „NEO GROUP“ šių metų pradžioje pagamino ir klientams bandymams išsiuntė pirmąsias PET granules, kurių gamyboje panaudota 25% perdirbtos žaliavos.

Kompanija prognozuoja, kad šios tvaresnės produkcijos komercinis taikymas klientų gaminamose pakuotėse prasidės jau gegužę. Ateinančių 3-5 metų perspektyvoje „NEO GROUP“ planuoja, kad perdirbtas PET sudarys 25-30% visos pagamintos produkcijos.

PET granulės

„NEO GROUP“ vadovas Ruslanas Radajevas komentuoja, kad šis pasiekimas bendrovei svarbus dėl keleto priežasčių: kompanija prisideda prie tvarumo ir aplinkosaugos tikslų, suteikia savo klientams galimybę iš anksto pasiruošti ateities reikalavimams, leidžia klientams naudoti tvaresnę žaliavą nekeičiant esamos įrangos, o rPET naudojimo gamyboje technologija buvo ne nupirkta, o 100% sukurta Klaipėdos inžinierių, technologų ir mokslininkų. Todėl „NEO GROUP“ ne pirko teises į patentą, o šiuo metu pati ES patentuoja savo sukurto proceso technologiją.

„Dar 2011 m. įdiegėme technologiją, leidžiančią PET gamybos metu susidarančius šalutinius produktus perdirbti į statybų pramonėje plačiai naudojamus poliolius. Ši patirtis ir ekspertinės žinios mums pravertė pastaruosius keletą metų vystant rPET grąžinimo į gamybos procesą projektą: mūsų technologai pritaikė rinkoje unikalų rPET ištirpinimo, išvalymo ir grąžinimo į gamybos linijas būdą. Planuojame, kad jau gegužę pradėsime komercinį mūsų naujojo „NEOPET CYCLE“ pavadinto produkto tiekimą” ,– pranešime spaudai pažymi R. Radajevas.

Pasak jo, kitų dviejų gamybos linijų įdarbinimas gaminant 25-30% rPET turinčias granules planuojamas 2023-2025, priklausomai nuo antrinės žaliavos prieinamumo bei klientų paklausos augimo greičio: didieji Europos gėrimų gamintojai 2025 m. įsigaliosiančiai ES direktyvai ruošiasi jau dabar, tačiau dalis gamintojų svarstymus pradės tik 2023 ar net 2024 m.

„Informacija dėl naująjį produktą testuojančių mūsų klientų yra konfidenciali, bet galime pasidžiaugti, kad pirmieji komercinę gamybą su mūsų žaliava pradės mūsų grupės narė, PET ruošinių gamintoja UAB „RETAL Lithuania“. Todėl galime didžiuotis, kad Lietuvoje sukurtos ir pagamintos išskirtinės PET granulės bus panaudotos Lietuvoje veikiančios įmonės PET ruošinių gamyboje ir tik tuomet pateks į kitas rinkas“, – sako NEO GROUP vadovas.

R. Radajevo teigimu, dabartinė kompanijos technologija su papildomomis investicijomis į įrangą gali leisti pasiekti iki 50% antrinės žaliavos dalį – šią kryptį „NEO GROUP“ komanda ir toliau plėtoja, juo labiau, kad nuo 2030 m. ES reikalaus 30% rPET dalies. Vis dėlto, „NEO GROUP“ vertinimu, ES rinkoje išlieka antrinės žaliavos trūkumo iššūkis, dėl ko žemyne būtina toliau stiprinti panaudotos taros surinkimo ekosistemą bei vartotojų edukaciją.

„NEO GROUP“ pasiekimą sveikina Aplinkos ministras Simonas Gentvilas. Pasak jo, tai yra puikus lietuviškos pramonės pavyzdys, kai imamasi realios žaliojo kurso lyderystės bei sukuriamos antrinės žaliavos panaudojimo inovacijos gerokai anksčiau nei reikalauja ES.

„Gerai veikianti Lietuvos užstato depozito sistema leidžia švarią antrinę žaliavą grąžinti antram gyvenimui, ir tik turint pakankamus kiekius gerai išrūšiuotų atliekų, mes galime tikėtis pramonės investicijų į tokius drąsius ir ankstyvus sprendimus. Sugrąžindama žaliavą į gamybą „NEO GROUP“ įgis išskirtinį konkurencinį pranašumą rinkoje. Apskritai Aplinkos ministerija šiemet planuoja reikšmingus pokyčius organizuojant antrinių žaliavų ir pakuočių sistemą, ir prie ateinančių pokyčių galės prisidėti kiekvienas“, – tvirtina S. Gentvilas.

INFORMACIJA

„NEO GROUP“ priklauso tarptautinei grupei „RETAL Industries“, veikiančioje 10-yje šalių ir valdančioje 17 gamyklų. „RETAL Industries Ltd.“ Lietuvoje taip pat valdo PET ruošinių gamintoją UAB „RETAL Lithuania“ ir kamštelių bei maistinės plėvelės gamintoją UAB „RETAL Baltic Films“. „RETAL“ grupės prezidentas ir pagrindinis akcininkas yra Kipro pilietis Anatolijus Martynovas.

1 Comment

  1. Palaikantis

    Šaunuoliai! Sėkmės visai komandai!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Gimnazistai įmonėje vysto išmaniojo namo projektą

Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikianti PET gamintoja UAB „Neo Group“ jau penktus mokslo metus tęsia bendradarbiavimą su Klaipėdos Baltijos ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Neo Group” paguldė ant menčių Mokesčių inspekciją

2022-ųjų vasarį Europos patentų organizacijos patentą sukurtai cheminio antrinės PET pakuotės perdirbimo technologijai gavusiai Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikiančiai ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Švietimas

Klaipėdos LEZ įmonės tęsia bendradarbiavimą su Baltijos gimnazija

Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikiančios PET gamintojos „Neo Group“ ir „Orion global PET“  jau penktus metus bendradarbiauja su Klaipėdos ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This