Tęsiasi bylinėjimasis dėl naujo kariškių laivo

Uostas ir jūra

UAB Vakarų Baltijos laivų statykla, priklausanti Vakarų laivų gamyklos įmonių grupei, pranešė Lietuvos apeliaciniam teismui pateikusi apeliacinį skundą byloje dėl Lietuvos kariuomenės vykdomo viešųjų pirkimų konkurso teršalų likvidavimo ir gelbėjimo laivui įsigyti.

Naujasis Lietuvos kariuomenės laivas būtų skirtas Karinėms jūrų pajėgoms (KJP) ir pakeistų vienintelį šiuo metu valstybėje turimą nacionalinį teršalų likvidavimo pajėgumą – gelbėjimo laivą „Šakiai“. Šis dar 1986 m. gamybos perdarytas žvejybos traleris jau yra techniškai pasenęs ir nebeatitinka daugiafunkciniam laivui keliamų reikalavimų.

„Esame sunerimę, kad iki šiol nebuvo skirta pakankamai dėmesio šiam Lietuvos kariuomenės konkursui, kuris aktualus visai šaliai ne tik dėl tarptautinių įsipareigojimų, bet ir mūsų visų saugumo. Turime akivaizdžių įrodymų, kad konkurso nugalėtoju paskelbtas Suomijos įmonių pasiūlymas neatitinka pirkimo sąlygų. Kyla pagrįstų abejonių tiek dėl konkurso objektyvumo, skaidrumo, tiek dėl to, ar pasirinktas laivas tinkamai atliks multifunkciniams laivams priskiriamas funkcijas. Atsižvelgiant į tai, mums nesuprantamas Vilniaus apygardos teismo sprendimas atmesti mūsų pateiktą ieškinį dėl konkurso rezultatų, todėl jausdami pareigą pasirūpinti Lietuvos ir jos žmonių saugumu pateikėme apeliacinį skundą“, – pranešime cituojamas Vakarų laivų gamyklos generalinis direktorius Arnoldas Šileika.

Pasak įmonės vadovo, išanalizavus Suomijos įmonių pateiktus dokumentus kyla abejonių dėl laivo funkcionalumo.

„Brėžiniuose aiškiai matoma, jog gelbėjimo darbams reikalinga įranga, t. y. konteineriai, ritės bei buksyravimo gervė yra išdėstyti ant laivo denio taip, kad jie negali būtų naudojami gelbėjimo darbų atlikimui vienu metu, o tai reikšmingai sumažina laivo gebėjimą operatyviai atlikti gelbėjimo darbus jūroje“, – dėsto jis.

A. Šileika skaičiuoja, kad Suomijos pasiūlytam laivui atlikti skirtingas gelbėjimo ir paieškos funkcijas prireiktų dvigubai daugiau laiko (papildomai apie 16 valandų), negu tą galėtų atlikti šiuolaikiškas modernus laivas, kuriam nėra reikalinga grįžti į krantą, kad pasikeistų įrangą.

Vakarų laivų gamyklos generaliniam direktoriui abejonių kelia ir tai, ar Suomijos bendrovių laivas galės tinkamai atlikti gaisro gesinimo funkciją, nesukeldamas pavojaus tiek pačiam gelbėjimo laivui, tiek jo įgulai. Pasak A. Šileikos, pagal Suomijos bendrovių pateiktą pasiūlymą laivo antstatas bus pagamintas iš aliuminio, nors tai tiesiogiai prieštarauja pirkimo sąlygoms. Bendrovės atstovo teigimu, aliuminis turi gerokai žemesnę lydymosi temperatūrą nei plienas, todėl už gaisro gesinimą atsakinguose laivuose aliuminio korpuso elementų nėra priimtina naudoti.

Galiausiai, A. Šileika atkreipia dėmesį, jog gelbėjimo laivas, kaip ir numatyta kariuomenės pirkimo dokumentuose, turi būti remontuojamas nedarant laivo korpuse techninių išpjovų. Tuo metu Suomijos bendrovė esą nenurodo, kad jų laive bus specialūs liukai, todėl laivo techninio aptarnavimo metu, A. Šileikos įsitikinimu, vis tiek turės būti daromos techninės korpuso išpjovos.

Tokiu atveju, pasak bendrovės atstovo, laivas negalės būti naudojamas ganėtinai ilgą ir sunkiai prognozuojamą laiko tarpą, kadangi išpjovų užvirinimas ir nudažymas dėl nepalankių oro sąlygų gali užtrukti nuo kelių dienų iki savaitės ar dar ilgiau. Tai, anot A. Šileikos, lemia didelius remontavimo kaštus ir kelia pagrįstą klausimą, ar laivas, kuris turi būti pasirengęs funkcionuoti 24/7 principu, nestovės Botnijos įlankoje kritiniu momentu.

„Akivaizdu, kad toks laivas Lietuvai nėra geriausias sprendimas. Jis ne tik ilguoju laikotarpiu pareikalautų daugiau mokesčių mokėtojų pinigų, bet dar svarbiau – tinkamai nesugebėtų atlikti savo funkcijų bei užtikrinti žmonių saugumo jūroje. Todėl būtina atsakingai pažvelgti į Lietuvos kariuomenės organizuojamą konkursą bei kritiškai įvertinti pirkimo procesą, kuris buvo pradėtas prieš daugiau nei metus“, – tikina A. Šileika.

2019 m. spalį Lietuvos kariuomenė buvo pranešusi, kad šiam konkursui buvo pateikti septyni pasiūlymai, tarp jų – Lietuvos ir užsienio laivų statybos bendrovių. Sutartį su konkursą laimėjusia laivų statybos kompanija planuota pasirašyti 2019 m. gruodį, o projektą užbaigti 2022 metais.

Skelbta, kad preliminari projekto vertė – apie 39,6 mln. eurų. Planuota, kad projektas bus finansuojamas iš Europos Sąjungos 2014-2020 m. struktūrinės paramos fondų lėšų.

Naujasis Lietuvos kariuomenės laivas būtų skirtas Karinėms jūrų pajėgoms (KJP) ir pakeistų vienintelį šiuo metu valstybėje turimą nacionalinį teršalų likvidavimo pajėgumą – gelbėjimo laivą „Šakiai“. Šis dar 1986 m. gamybos perdarytas žvejybos traleris jau yra techniškai pasenęs ir nebeatitinka daugiafunkciniam laivui keliamų reikalavimų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

ELTA

Lietuvos karo laivas dalyvauja tarptautinėje operacijoje Baltijos jūroje

Lietuvos kariuomenė (LK) praneša, jog nuo pirmadienio Lietuvos karo laivas „Skalvis“ dalyvauja Baltijos jūroje vykstančioje tarptautinėje sprogmenų paieškos ir naikinimo ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Piliavietės grįžimas miestui: istorija jau siekia pusšimtį metų

Vienas iš ryškiausių sovietmečio urbanistinių Klaipėdos pokyčių – miesto gimimo vieta, kurioje iki XVIII a. pabaigos stovėjo pilis, tapo uždara ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This