Žvejyba niekur nedings, tačiau jau bus kiek kitokia

Politikų tribūna

Audrius Petrošius, Seimo narys
2021-03-16

Komentarų: 4

Vakar Aistė Gedvilienė registravo įstatymo projektą, kurį sėkmingai patvirtinus Seime iš Kuršių marių ir vidaus vandenų visiškai pasitrauks verslinė žūklė. Ne iškart. Palaipsniui. Bet apie tai kiek vėliau.

Įstatymo projekte numatyta uždrausti ir verslinę žvejybą priekrantės žvejybos baruose, esančiuose prie Klaipėdos uosto molų ir Šventosios upės žiočių bei visoje priekrantėje – 300 m nuo jūros kranto linijos. Martyno Vainoriaus nuotr.

Jau seniai akcentuoju, kad Aistė yra geriausia, kas galėjo nutikti žvejams mėgėjams ir visiems, kuriems šie klausimai yra aktualūs, todėl džiaugiuosi turėdamas galimybę prisidėti prie jos parengto pokyčių paketo savo parašu ir aktyviu palaikymu. Darbas tikrai labai sudėtingas, kokybine prasme viršijęs mano lūkesčius, be to, reikalaujantis plataus sutarimo, kurį jau vakar pademonstravo per 40 pasirašiusių asmenų iš skirtingų Seimo frakcijų.

Ar tai galutinė projekto redakcija? Ne, esame atviri pasiūlymams vardan geriausio rezultato, tad su pasiūlymais ir pastabomis kreipkitės į projekto rengėją A. Gedvilienę – vertinsime, klausysimės, tačiau pagrindinio tikslo, duoto pažado rinkėjams, esu tikras, pakeliui nepamesime.

Labai trumpai apie tai, kokie pokyčiai mūsų laukia:

jau 2022 m. nelieka verslinės žvejybos vidaus vandenyse;

verslinės žvejybos pasitraukimas iš Kuršių marių vyks palaipsniui ir bus užbaigtas 2024 m.;

atsiranda papildomų apribojimų, tačiau paliekamos ir tam tikros išimtys tikrai tradiciniams senoviniams žvejybos būdams – kultūriniam paveldui – siekiant jį saugoti. Plačiau – teisės akto projekte arba išplėstiniame A. Gedvilienės Facebook pranešime;

numatomas žvejo mėgėjo bilieto, taip pat licencijų kainų kilimas.

Įsipareigojimą mokėti kompensacijas pasitraukiančiam verslui iš šių rinkliavų girdėjome įvairių viešų akcijų metu, mainais į priimamus sprendimus verslininkų atžvilgiu. Pasibaigus kompensacijų laikotarpiui surenkamos lėšos būtų naudojamos įžuvinimui, aplinkos apsaugai.

Kodėl draudimams numatomas laipsniškumas? Pokyčiai prasidės jau kitąmet, tačiau kai kurie verslininkai turi įsipareigojimų ir ES paramų, todėl 2024-uosius metus turime laikyti ne pokyčių pradžia, o jau galutiniais etapais, kurie bus aktualūs jau tik daliai įmonių. Pokyčiai, sėkmingai praėjus procedūras Seime, prasidėtų jau kitąmet.

Pasigirsta nuogąstavimų apie tai, kad įsigaliojus pokyčiams bus išnaikintas mūsų kultūrinis paveldas, atsigaunantys ir gausėjantys žuvų ištekliai pajudės į Rusijos teritoriją, o mes neteksime galimybės ragauti šviežios lietuviškos žuvies. Bet ar tikrai?

Didžioji dalis žuvų (lašiša, šlakis, ungurys, žiobris, ešerys, eršketas) migruoja Lietuvai priklausančia Kuršių marių dalimi, jų migracijos keliai veda į Nemuno žemupį bei kitas Lietuvos upes, todėl gausėjantys ištekliai papildys mūsų teritorijoje esančius vandenis;

žvejybą plastiko tinklais bei išmaniosiomis gaudyklėmis vargu ar galime vadinti mūsų kultūriniu paveldu, veikiau sovietmečio, su tam tikromis transformacijomis, palikimu;

jau šiandien dienai oficialiai žvejų verslininkų sugaunami kiekiai balansuoja ties 1000 t metine riba, kai tuo tarpu per metus importuojame 130 000 – 150 000 t žuvies, taigi, tikimybė, kad valgote lietuvišką rūkytą žuvį, net ir pajūrio krašte, yra santykinai labai nedidelė ir neviršija 1%, tačiau turime galimybę mėgautis tokiomis šviežiai rūkytomis žuvimis, kaip plačiakaktis, vilkžuvė, dorados, atlanto menkė, skumbrė, afrikinis šamas ir pan.

Negalime ignoruoti ir statistinių duomenų apie žvejų verslininkų kuriamą pridėtinę vertę per sukuriamų darbo vietų, jų apmokėjimo bei į valstybės biudžetą sumokamų mokesčių, prizmę. Neabejoju, kad už verslo pasitraukimą bus sąžiningai bei teisingai atlyginta, o ir žvejyba niekur nedings, tačiau jau bus kiek kitokia – labiau orientuota į pramogą, laisvalaikį ir tikrai ne mažiau pelninga, nepamirštant tikrųjų, o ne pseudo, kultūrinių tradicijų.

4 Comments

  1. Nege

    Kazkaip pajurio verslo zvejams negerai su sazine.
    .jie ta pagauta sviezia ar jau.rukyta zuvi parduoda neikandama lietuviui poilsiautojui kaina. Tat kam jiems ta parama…o valstybei is ju ir taip nuostolis

    Reply
  2. *****

    Mane tokie ” seimo specialistai ” pradėjo erzinti . Buvo laikas kada juokiausi , bet kada matai kokius jie priima sprendimus ….Darosi sunku skaityti konservatorių, liberalų , laisvų ” genialus ” sprendimus . Šis seimas man pats blogiausias .

    Reply
  3. Petrošiui

    Tai jau per 3 mėnesius Seime iš gatvės duobių Klaipėdoje , KRATC šiuklių eksperto tapote žvejybos ekspertu? O kaip čia likusiems žmonėms į akis žiūrėsite po tokių sorendimų?

    Reply
  4. Bausti negalima pasigailėti

    Vis tiek nesuprantu: uždraus verslinę žvejybą, o mėgėjai pardavinėti žuvies negali (ypač, jei vadovausis principu „pagavai-paleisk”). Tai kur aš gausiu nusipirkti šviežios gėlavandenės žuvies – starkio, karšio ar ešerio? na, kad ir rūkyto karšio? O aš nesu žvejas mėgėjas ir niekada nebūsiu. Man ką, dabar tik rūkytą skumbrę ir nacionalinę žuvį – kiaulieną valgyti?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

„Mobingo problema“ savivaldybėje: užteko mokymų?

Sausio viduryje kilęs ažiotažas dėl naujosios Klaipėdos valdančiosios daugumos esą vykdomo mobingo Savivaldybės administracijoje bent jau instituciniame lygyje užsibaigė. Per ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Švietimas

„Vėtrungės“ gimnazijoje - unikali paroda

Minint Pasaulinę žemės dieną, trečiadienį Klaipėdos „Vėtrungės“ gimnazijoje pristatyta Klaipėdos universiteto (KU) Jūros tyrimų instituto parengta paroda „Pažintis su nematoma ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This