Politikams užkliuvo naujų Klaipėdos gatvių pavadinimai

Politika, Svarbu

Klaipėdos politikai sukritikavo istorikų norą naujas gatves Giruliuose pavadinti šiam kurortui nusipelniusių istorinių asmenybių vardais. Priežastis – naujieji pavadinimai bus labai nepatogūs klaipėdiečiams.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Atvira Klaipėda“ jau rašė, kad Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija nusprendė, kad tris naujas gatvė Giruliuose reikia pavadinti istorinių asmenybių vardais. Tokį pasiūlymą pateikė komisijos pirmininko pavaduotojas istorikas Vasilijus Safronovas, o kiti komisijos nariai jam vienbalsiai pritarė.

Todėl buvo nutarta vieną gatvę pavadinti pirklių korporacijos prezidento, daug prisidėjusio, kad Giruliai taptų kurortu, Johano Adolfo Klempo vardu, kitą – viešbučio Hotel Franz įkūrėjo Giruliuose, turistinio gido po Girulius, išleisto 1910 m., autoriaus Eduardo Franco vardu, o trečiajai suteikti Heinricho ir Vilhelmo Pyčų vardą, nes šie broliai finansavo dviračių tako, nutiesto nuo Klaipėdos iki Girulių palei pėsčiųjų taką, statybas.

Valstybinė lietuvių kalbos komisija šiems pavadinimams taip pat pritarė, tik atkreipė dėmesį, jog Heinricho ir Vilhelmo Pyčų gatvės pavadinimas yra per ilgas ir gali būti nepatogus naudoti. Įprasta praktika tokia, jog gatvių pavadinimai yra trumpi. Ši komisija pasiūlė pavadinimą sutrumpinti iki Brolių Pyčų gatvė, tačiau pats V. Safronovas tokiam siūlymui prieštaravo, nes esą Pyčų šiose apylinkėse buvo nemažai, tad nebus identifikuoti konkretūs žmonės.

Gatvių pavadinimus turi patvirtinti miesto taryba, todėl sprendimo projektas pirmiausia svarstomas komitetuose. Pirmieji naujuosius pavadinimus trečiadienį analizavo Finansų ir ekonomikos komiteto nariai.

„Klaipėdoje dar nesame turėję tokio gatvės pavadinimo, kuriame būtų du vardai ir viena pavardė. Tad realiai jau yra keturi žodžiai. Įeiname į kažkokią keistą fazę, kai žmonėms reikės pasakyti ar užrašyti savo adresą. Nei vaikas savo adreso nepasakys, nei pagyvenęs žmogus. Negi nebuvo galima surasti kitų šiai kurorto zonai nusipelniusių asmenybių, kurių pavardės būtų trumpesnės? Niekas nekvestionuoja istorijos. Bet mes turime galvoti, kad žmogui būtų patogu. Dirbame ne dėl istorikų, o dėl klaipėdiečių patogumo“, – savo nuomonę reiškė Finansų ir ekonomikos komiteto narys Saulius Budinas.

Komiteto pirmininkas Aidas Kaveckis gatvės pavadinimą pasiūlė sutrumpinti rašant tik pirmąsias brolių vardų raides – H. ir V. Pyčų gatvė.

„Klaipėdoje tikrai yra ne viena gatvė, kurios pavadinimas yra pirmoji žmogaus vardo raidė ir pilna pavardė. Pavyzdžiui, S. Nėries, H. Manto. Sutinku, kad siūlomas pavadinimas tikrai yra per ilgas. Bet jei reikia jį trumpinti, tada vėl reikia kreiptis į Gatvių pavadinimų suteikimo komisiją“, – aiškino Klaipėdos savivaldybės Geodezijos ir GIS skyriaus vedėjas Vytautas Nausėda.

Galiausiai visi komiteto nariai sutarė nepritarti visiems trims naujoms gatvėms Giruliuose siūlomiems pavadinimams ir paprašyti Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimo suteikimo komisijos pateikti kitų variantų.

„Tegul komisija svarsto, nes tikrai negalima apkrauti žmonių tokiu griozdišku pavadinimu“, – pabrėžė komiteto narys Rimantas Taraškevičius.

Tuo pačiu komiteto nariai pritarė, jog kitoms tris naujos gatvėms galima suteikti pavadinimus, kuriuos pasiūlė Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimo suteikimo komisija.

Politikai pritarė, kad prie Šiaurės prospekto, netoli Luizės kvartalo, esančioje teritorijoje suplanuotos trys naujos gatvės būtų pavadintos Vilkijos, Seredžiaus ir Skirsnemunės pavadinimais.

5 Comments

  1. Anonimas

    Tik nereikia „HVP gatvė”

    Reply
  2. Anonimas

    Pritariu tikri mankurtai.
    Dviračių takas viso miesto džiaugsmas,todėl broliai to verti.

    Reply
  3. O aš pritariu politikų

    nuomonei . Norite įamžinti ” istoriją ” manau galima ir kitais būdais : lentelės , stendai ar …O ilgas gatvės pavadinimas …ne . Argumentams pritariu ; gyventojams turi būti patogu .

    Reply
  4. linas

    Visiškai teisi Istorija, gaila, kad komentarų funkcionale nėra patiktuko. Bet čia aš apie kitką, apie šliaužiančią Girulių urbanizaciją. Kol ugningai kovojame prieš geležinkelio plėtrą kertant mišką, ten tiesiamos naujos gatvės. Kaip čia taip išeina?

    Reply
  5. Istorija

    Per tokius beraščius kaip Nausėda ir turime registre H. Manto lyg pavardę būtų turėjęs žymusis prūsas. Dar reikėtų V. Didžiojo gatvės. O apie šituos politikus galima pasakyti tik tiek – mankurtai.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Mums rašo

Imanuelio Kanto vardo ir filosofinio palikimo renesansas Klaipėdoje

Pirmadienį, balandžio 22-ąją, sukanka 300 metų nuo filosofo Imanuelio Kanto gimimo. Filosofo atradimai prilyginami Koperniko heliocentrinės Saulės sistemos atradimui XV ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This