Jūrų muziejus lankytojus pasitinka iškėlęs geltoną vėliavą

Kultūra

Penktadienį duris atvėręs Lietuvos jūrų muziejus lankytojus pasitiko istoriniame Nerijos forte iškėlęs geltoną vėliavą.

Jeigu laivas uoste iškelia geltoną vėliava, tai reiškia, kad karantinas baigtas ir visa įgula jau pasveiko. O jeigu iškelta geltona su juoda (Lima) vėliava – būkite atsargūs, tai reiškia, kad laive siaučia liga.

Palmiros Mart nuotr.

Nors Lietuvoje karantinas dar neatšauktas, tačiau galimybė lankyti muziejus jau rodo išėjimo iš karantino pradžią.

Ir lankytojai tai įvertino: pirmąją darbo dieną – penktadienį – jų muziejuje nebuvo gausu, bet savaitgaliui jau dabar yra nupirkta apie 100 bilietų.

Penktadienį praleisti muziejaus ekspozicijose daugiausia pasirinko šeimos su ikimokyklinio amžiaus vaikais. Jos labai džiaugėsi galimybe vėl apsilankyti pamėgtame muziejuje.

Muziejaus Laivybos istorijos skyriaus vedėjas dr. Edvinas Ubis, rodydamas muziejaus rinkinyje saugomą garlaivio „Ivan Polzunov“ geltoną karantino vėliavą, pasakoja, kad pirmą kartą karantino terminas buvo paminėtas 1377 metais Venecijoje, rašant apie laivą, kurio įgula turėjo likti jame mėnesiui dėl ligos protrūkio.

„Pirmosios žinios apie karantino vėliavą mus pasiekia iš XVIII a., kai laive pasireiškus užkrečiamos ligos protrūkiui, būdavo iškeliama balta vėliava. Tačiau tuo laiku pasitaikė ir kitų spalvų vėliavų, kurios irgi reiškė karantiną. Amžiaus pabaigoje geltona vėliava tapo pagrindiniu laivo izoliacijos simboliu. Geltona vėliava, dar žinoma „Yellow Jack“ ar „Quebec“ pavadinimu, Didžiojoje Britanijoje XIX a. pradžioje tapo visuotinai suprantama kaip karantino ženklas. Tačiau Danijoje ir Vokietijoje dominavo žalia spalva. Tik XIX a. pabaigoje geltona vėliava tapo aiškiu karantino ženklu visoje Europoje. O geltona su juoda (Lima) vėliava reiškia, kad laive siaučia liga”, – muziejaus pranešime komentuoja E. Ubis.

Nuo kovo 19 dienos muziejaus lankytojai jau gali apžiūrėti akvariumą, jūrų gamtos, jūrų žinduolių ir paukščių, laivybos istorijos ekspozicijas, lankytis Senųjų žvejybos laivų aikštelėje. Šiuo laikotarpiu dar nebus rengiami delfinų ir kaliforninių jūrų liūtų pasirodymai delfinariume.

Muziejus dirbs tris dienas per savaitę: penktadieniais, šeštadieniais ir sekmadieniais nuo 10.30 iki 17 val.

Primenama, jog bilietus į muziejų galima įsigyti tik el. būdu čia ir nepamiršti laikytis bendrųjų karantino reikalavimų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Jūrų muziejuje - unikali jūrinių ginklų paroda

Lietuvos jūrų muziejuje šį penktadienį, rugsėjo 29 dieną, 17 val., atidaroma unikalių istorinių jūrinių ginklų paroda „Liūtas. Inkaras. Kriauklė. Jūrinių ...
2023-09-26
Skaityti daugiau

Kultūra

Europos paveldo dienų proga - nemokamos ekskursijos Jūrų muziejuje

Šiųmetė Europos paveldo dienų tema – „Gyvasis paveldas: meistriškumo laboratorija” – kviečia pažinti paveldo kūrėjus ir visą meistriškumo laboratoriją, veikiančią ...
2023-09-12
Skaityti daugiau

Švietimas

Jūrų muziejus steigia profesoriaus Kazio Pakšto premiją

Lietuvos jūrų muziejus, skatindamas akademinį jaunimą tyrinėti Lietuvos santykio su jūra temas, steigia profesoriaus Kazio Pakšto premiją. Muziejaus direktorės Olgos ...
2023-09-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This