Dviejų savaičių COVID-19 rodikliai grėsmingai auga

Koronavirusas, Svarbu

Rodiklis, nuo kurio galima būtų pradėti švelninti karantiną, ne tik kad nemažėja, bet kasdien grėsmingai auga.

Statistikos departamento duomenimis, 14 dienų naujų atvejų skaičius 100 tūkst. gyventojų šalyje per parą išaugo nuo 246,4 iki 259,9 atvejo, Klaipėdoje – nuo 258,3 net iki 271 atvejo.

Laikoma, jog skaičius, kai galima švelninti karantiną, yra 200 koronavirusinės infekcijos atvejų 100 tūkst. gyventojų.

Pagal statistikus uostamiestyje šiuo metu yra 9259 nepanaudotų vakcinų dozių. Santaros klinikų nuotr.

Pagal šį rodiklį uostamiestis labiausiai sergančių savivaldybių sąraše užima 13-tą vietą. Geriausia padėtis šiuo metu yra Pagėgių savivaldybėje (42) , prasčiausia – Širvintų rajone (745).

Pirmadienį ištyrus 7982 mėginius 855-iuose iš jų rasta koronaviruso infekcijos – tai sudaro daugiau nei 10 proc.

Per praėjusią parą koronavirusine infekcija susirgo 35 Klaipėdos gyventojai, sekmadienį tokių buvo 17. Uostamiestyje susirgimų per savaitę padidėjo 21,9 proc., Lietuvoje – 14,5 proc.

Lietuvoje COVID-19 liga šiuo metu vis dar serga 7423 žmonės, pasveikusiais laikomi 195 115. Klaipėdoje šie skaičiai atitinkamai yra 426 ir 12 324.

Klaipėdoje per parą nuo COVID-19 mirė vienas žmogus – koronavirusas iki šiol nusinešė 134 klaipėdiečių gyvybes. Šalyje per parą į COVID-19 aukų sąrašą įrašyta dar 12 mirčių ir šis skaičius jau siekia 3501.

Pirmadienį pirmą skiepą gavo ne tik šalies prezidentas, premjerė, Seimo pirmininkė bei sveikatos apsaugos ministras, bet kartu su jais dar 6099 gyventojai. Antrą kartą paskiepyta 1280 žmonių. Klaipėdoje šie skaičiai atitinkamai buvo 150 ir 341.

Pagal statistikus uostamiestyje šiuo metu yra 9259 nepanaudotų vakcinų dozių.

Naujas testavimo būdas

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė, kad mobiliuose punktuose profilaktiniai tyrimai dėl COVID-19 nustatymo greitaisiais antigeno testais jau gali būti atliekami naujai verifikuotu metodu – imant ėminius iš priekinės nosies landos. Ši procedūra yra daug paprastesnė, nesukelia nemalonių pojūčių, o rezultatai gaunami vos per 30 minučių.

Mobiliuose punktuose jau naudojamas paprastesnis testas – imant ėminius iš priekinės nosies landos. Martyno Vainoriaus nuotr.

Taip pat nuo antradienio reguliariai profilaktiškai testuotis kviečiami ir prokuratūrų, teismų, notarų biurų darbuotojai, antstoliai ir jų darbuotojai, turintys tiesioginį (nuolatinį ar laikiną) kontaktą su kitais asmenimis.

Atliekant greitąjį antigeno tyrimą ėminys imamas minimaliai invaziniu būdu – tamponėliai kišami 1,5–2 centimetrus į priekinę nosies landos ertmę ir pasukami kelis kartus. Reguliariai tikrinantis šis metodas padeda nustatyti koronaviruso infekciją ankstyvoje stadijoje ir taip
suvaldyti tolimesnį jos plitimą tarp žmonių.

Profilaktiškai tikrintis, ar neserga COVID-19 liga, valstybės numatytoms grupėms rekomenduojama periodiškai kas 7–10 dienų. Šioms grupėms
priklausantys asmenys taip pat gali pasitikrinti antikūnus, kurie atsiranda persirgus koronaviruso infekcija.

Registruotis greitajam antigeno testui galima skambinant į Karštąją koronaviruso liniją telefono numeriu 1808 ar elektroninės registracijos būdu www.1808.lt.

Vakcinuos ir savaitgaliais

Anot SAM, antradienį vykusio nuotolinio susitikimo su miestų ir rajonų merais, savivaldybių koordinatoriais ir vakcinavimą organizuojančių sveikatos priežiūros įstaigų atstovais metu sutarta, kad gyventojų vakcinacija vyktų ir savaitgaliais.

SAM kanclerės Jurgitos Grebenkovienės teigimu, vakcinacijos procesui svarbi kiekviena diena.

„Karas neturi laisvadienių, o šiandien ne tik Lietuva, bet ir visas pasaulis yra kovoje su COVID-19. Visi norime grįžti į normalų gyvenimą – kol nebus vakcinuota didžioji dalis gyventojų, to padaryti negalėsime. Todėl mes labai pasitikime savivaldybėmis ir džiaugiamės jų ryžtu peržiūrėti vakcinacijos procesus, kad žmonės būtų skiepijami ir savaitgaliais“, – pranešime cituojama ministerijos kanclerė.

Pasak J. Grebenkovienės, kiekviena savivaldybė unikali ir būtent vietos savivalda geriausiai žino turimus išteklius bei galimybes. Kanclerė išreiškė viltį, kad „savivaldybės parodys lyderystę ir jau ateinantį savaitgalį pradės skiepyti gyventojus”.


4 Comments

  1. Na

    Tai kas pasakys, ar 35 susirgo, ar 35 teigiamas testas. Tai du skirtingi dalykai. Nes teigiamas testas tai dar ne liga. Baikite apgaudinėti.

    Reply
  2. Vida

    Mieli ,,Atviros Klaipėdos,,žurnalistai.O kas gero mūsų mieste?Kas gražaus įvyko?Nejaugi nėra daugiau apie ką rašyti?Nusibodo tas Covid,as.

    Reply
  3. Talk

    1000 atvejų per dieną kai Lietuvoje yra apie 2 700 000 gyventojų tai nedaug, nesiekia net 100 atvejų 100 000 gyventojų. Kad tą ribą peržengti reikia išaiškinti apie 2 700 atvejų per dieną.

    Reply
    • Anonimas

      Senai zinoma, tok kazkam su matematika blogai

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Šalyje - jau dešimt savivaldybių su nuliniais COVID-19 rodikliais

Trečiadienį Lietuvoje patvirtinti 27 nauji COVID-19 atvejai – šeši žmones užsikrėtė antrą, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje vienas žmogus susirgo ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Tarp nulinius COVID-19 rodiklius turinčiųjų - ir Klaipėdos rajonas su Neringa

Valstybės duomenų agentūros duomenimis, antradienį Lietuvoje patvirtintas 31 naujas koronavirusinės infekcijos atvejis, iš kurių po tris žmones užsikrėtė antrą ir ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Savaitės pradžia - su 57 naujais COVID-19 atvejais

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad pirmadienį Lietuvoje buvo patvirtinti 57 nauji koronavirusinės infekcijos atvejai (13 žmonių užsikrėtė antrą kartą, du ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This